reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

reklama
EMIŚ rzeczywiście fajna ta stronka, no i dzięki niej może w końcu jakieś urozmaicone dania uda mi się robić ;-)
 
polecam ten przepis na ciasto zebra. ciasto pyszne no i łatwe.

1 szklanka białej oranżady
1 szklanka oliwy
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 cukier waniliowy

Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
 
Wrzucam Wam przepis na szynkę gotowaną, jakby któraś z Was miała ochotę zrobić w domu na święta :-)

1 kg mięsa (szynka surowa)
10 dkg soli (6 płaskich łyżek)
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku (wycisnąć)
3 ziela angielskie
3 ziarna jałowca
1 duży liść laurowy.

Mięso myjemy, wykrawamy tłuszcz.
Zaczynamy wieczorem, wlewamy zimną wodę do garnka, wkładamy mięso by sprawdzić czy przykryje je woda. Wyciągamy mięso a do wody dajemy w/w składniki i stawiamy na gazie do zagotowania.
Po czym wkładamy mięso (najlepiej wcześniej włożyć je do siatki specjalnej na szynki).
Gotujemy 5 minut, wyłączamy i zostawiamy na 12 h, rano wyciągamy szynkę a wywar stawiamy na gazie do zagotowania, wkładamy szynkę gotujemy 5 minut i zostawiamy w wywarze do wieczora czyli następne 12 h.
Po 12 h wyciągamy szynkę i wkładamy do lodówki:-)
Smacznego :-)
 
...a ja bym prosiła o przepis na chałwę:sorry:- Sariska kiedyś pisała, ze robiła, ale wtedy wylatywała do Anglii i nie chciałam Jej głowy zawracać. Ale teraz , jeśli można, to baaardzo bym była wdzięczna:tak::*
 
szynki raczej nie zrobię z powodów wiadomych ;-) ale chałwa hmmm :cool::laugh2: SARISKA, HAPPY ma racyję - podziel się przepisem. Plis.
Aaa ma któraś z Was dobry przepis na jakieś świąteczne ciastko? Mazurka albo cuś? Jutro jadę do rodziców, więc może bym ich tak czymś zaskoczyla w końcu :rofl2:
 
Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe:

skladniki:
-czekolada ciemna, najlepiej 70%, 125 gram
-125 gram masla
-150 gram cukru
-75 gram mąki
- wanilia (moze byc cukier waniliowy)
-2 cale jajka

Przygotowanie:

Czekolade z maslem rozpuscic. Cukier, jajka i wanilie utrzec osobno. Zimna masę czekoladową dodać do ubitych jaj z cukrem, wymieszac i dodac mąkę. Wymieszac. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:-)
 
reklama
Najlepiej upiec w formie do keksa, malej i podluznej. Ale kolezanka ostatnio upiekla w wiekszej, prostokatnej formie i po prostu ciato bylo ciensze, a szersze. Ale moim zdaniem najlepsza jest forma keksowa. Ciasto rosnie mniej wiecej o jedna swoja grubosc, if you know what I mean:-)
 
Do góry