reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przystanek kulinarny

u mnie tak samo z tym mięsem ;-)

co do jedzenia go w Wigilię to zawsze była to tradycja. Postu "kościelnego" tego dnia nie było i nie ma.
A ślub można wziąć w kościele i w Wielkim Poście, nie tylko w Adwencie.

reklama
Jakie robicie sałatki na święta???
Mnie wczoraj udało się wafla przełożyć masą, mam nadzieję że będzie dobry, i tak w tym roku zaszalałam bo mam jeszcze około 60 ciasteczek cynamonowych :-)

Kania ja robię z tuncxyka jarzynowa i mój k robi z ananasem mi nie podchodzi bo nielubie owoców w salatce ale każdemu smakuje
Z ciast robię orzechowca karpatke i miodownik może sernik na zimno zrobię jak mi czasu stRczy

Kania ja robię z tuncxyka jarzynowa i mój k robi z ananasem mi nie podchodzi bo nielubie owoców w salatce ale każdemu smakuje
Z ciast robię orzechowca karpatke i miodownik może sernik na zimno zrobię jak mi czasu stRczy
Wow szacuneczek !!!
Ja uwielbiam sałatki wszelakiego rodzaju :-)

ja robie sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową , piernik upiekłam, ciasteczka te cynamonowe co Kania, tylko , że Natali nie podchodzą hehe no i drobne cieszyńskie.
a sałatki to ryżową i z makaronu tortellini.
Już nie mogę się doczekać jak spałąszuję karpia:-D

Kupuję makaron tortelini , tylko zazwyczaj są z mięsem, ser żółty kroję w kostkę, paprykę, ogórek konserwowy,porę drobniutko, kukurydzę,jesli lubisz to groszek konserwowy ,możesz dać fasolkę czerwoną z puszki i majonez.
W necie poszukaj , bo jest sporo też przepisów z tym makaronem.

PIZZA

około 0,5 kg mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczypte soli, okoł 1,4 szklanki oleju, pół kostki drodży lekko krusząc (nie rozpuszczamy w niczym tylko surowe wrzucami do miski) oraz dodajemy ciepłą wodę (nie gorącą). Na początek około pół szklanki wody. Wszystko rozrabiamy reką jak potrzeba dolewamy wodę. Jak już wyrobie przygotowuje blaszke.
Blaszke natłuszczam lekko olejem nastepnie wkładam ciasto i rozkładam placami na cieńki placek. Nakładam sos (2 łyżeczki keczupy, łyżeczka musztardy i 2 łyżki wody), a potem dodatki wg uznania (jadaje wędline i pieczarki). Na końcu ścieram ser mazarella (ja daje tylko taki sen bo dla mnie innesery to profanacja). Wkładam do na grzanego piekarniki i pieke około 10-12 minut.

Smacznego

reklama
DAWIDOWE rzeczywiście bardzo szybko :) dziękuję! a chciałam Cię zapytać o te składniki na pizzę: Ty ich nie podsmażasz wcześniej?
Ja znam przepis bardzo podobny do Twojego z tym, że składniki tj. wędlina/pieczarki etc. trzeba właśnie najpierw podsmażyć, żeby się nie zeschły podczas pieczenia i przez tekie przygotowywanie farszu robienie pizzy trwa i trwa, bo ten farsz dodatkowo wystygnąc musi zanim się go na ciasto położy :baffled:

Do góry