reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przygotowania do starań

mamaAnitowa

Początkująca w BB
Witajcie :) Kilka dni temu być moze miałam pozytywny test, niestety pojawiła się miesiączka. Nie chce rozpamiętywać tego. Ale oboje z partnerem chcemy postarać się o drugie dziecko. Jestem już mamą 3 letniej dziewczynki. Ciąża z Nią po prostu przyszła. Pierwsza próba i się udało. Odkad się urodziła nie stosujemy zabezpieczeń, a większość "przytulamy się" z przerywanym stosunkiem a mimo tego do tej pory nic sie nie udało. Moje cykle są regularne co 27-28 dni. Tym razem miesiączka pojawiła się szybciej o 2 dni, ale podejrzewam że mogła byc to wczesna biochemiczna. Stąd moje pytanie jak wyglądały wasze przygotowania do starań. Czy jakieś witaminy polecacie itd ? Wiadomo czysta i spokojna głowa. Ale skoro chcemy to zrobìc bardzo świadomie, chcę się na to dobrze przyszykować. Dziękuję 😊

reklama
Witajcie :) Kilka dni temu być moze miałam pozytywny test, niestety pojawiła się miesiączka. Nie chce rozpamiętywać tego. Ale oboje z partnerem chcemy postarać się o drugie dziecko. Jestem już mamą 3 letniej dziewczynki. Ciąża z Nią po prostu przyszła. Pierwsza próba i się udało. Odkad się urodziła nie stosujemy zabezpieczeń, a większość "przytulamy się" z przerywanym stosunkiem a mimo tego do tej pory nic sie nie udało. Moje cykle są regularne co 27-28 dni. Tym razem miesiączka pojawiła się szybciej o 2 dni, ale podejrzewam że mogła byc to wczesna biochemiczna. Stąd moje pytanie jak wyglądały wasze przygotowania do starań. Czy jakieś witaminy polecacie itd ? Wiadomo czysta i spokojna głowa. Ale skoro chcemy to zrobìc bardzo świadomie, chcę się na to dobrze przyszykować. Dziękuję 😊
Na początek wystarczy jakiś gotowy zestaw witamin dla starających się. Ja mogę polecić Pueria Uno. Jeśli chcecie starać się i mieć pod kontrolą cykl to możesz zacząć robić testy owulacyjne ale ja bym z tym poczekała kilka miesięcy. 😉

Dużo zależy od Twojego stanu zdrowia. Jeśli wszystko jest ok to wystarczy foliany, d3 i zdrowa dieta. Jeśli nie jesteś pewna czy wszystko ok, warto sprawdzić morfologię, cukier i insulinę na czczo, tarczycę, poziom witamin (B12, D3, kwas foliowy, ferrytyna, żelazo) i pod to układać suplementację 🙂

Do góry