Kropka29
Moderator
Cześć. Mamy z mężem mały dylemat, chciałabym abyście podzieliły się ze mną swoim doświadczeniem. Od dawna planowaliśmy przygarnąć kotka, czekaliśmy tylko aż się przeprowadzimy. W międzyczasie okazało się, że po dłuższym okresie starań udało się i zaszłam w ciążę. Aktualnie jestem w 13 tygodniu i pojawiła się okazja żeby uratować dwa małe kociaki (rodzeństwo). Przebywają one aktualnie w domu tymczasowym, moglibyśmy je adoptować pod koniec miesiąca (czyli będzie to u mnie przełom 16/17 tygodnia). O toksoplazmozę się nie martwię, bo przechodziłam ją przed ciążą i mam wytworzone przeciwciała więc wg lekarza chorób zakaźnych jestem bezpieczna. Kotki są zdrowe, po szczepieniach. Jedyne czego się obawiamy to kwestia tego jak one zareagują jak już pojawi się dziecko. Teraz będą miały ok 6 miesięcy na przystosowanie się do nowego miejsca i do nas, czytałam że dobrze by było później stopniowo przyzwyczajać je do pojawienia się nowego członka rodziny i nowych zapachów. Ale mimo wszystko obawiam się trochę tego etapu tuż po porodzie, z drugiej strony wydaje mi się że łatwiej je przygarnąć i przystosować teraz niż jak już dziecko będzie na świecie. Stąd też moje pytanie o Wasze doświadczenia? Zdecydowała się któraś na przygarnięcie kota w trakcie ciąży?