reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przydatne i ciekawe linki

reklama
Polecam wam książki bądź programy z Pawłem Zawitkowskim. Jest to fizjoterapeuta, który świetnie omawia sprawy związane z dziećmi. Potrafi tak w prosty i zrozumiały dla wszystkich sposób opowiedzieć np. o udzielaniu pierwszej pomocy (było dzisiaj na DDTVN), o masażach, na co zwracać uwagę kupując buciki czy wózki. Na stronie DDTVN znalazłam link z masażem dziecka Jak masować małe dziecko? - News - Aktualności - Dzień Dobry TVN
A ten dzisiejszy program o udzielaniu pierwszej pomocy pewnie pojawi się jutro.

Facet dzisiaj też podawał namiary na nową stronę, która ruszy dopiero w listopadzie. Warto tam za jakiś czas zajrzeć, by zobaczyć co ciekawego się pojawi.
MAMO TATO co ty na to?

A jeśli chodzi o masowanie brzuszka niemowlaczka to wklejam wam pliki z pewnymi radami. Ja sama stosowałam na synku masaże i bardzo pomagały nam przejść przez okres kolek :tak:

Nie wkleję, bo pliki są zbyt duże :szok::wściekła/y: Muszę pomyśleć jak inaczej je wam pokazać :baffled:

Jedną informację mogę wam pokazać poprzez wklejenie treści:

Na sprawy brzuszkowe dobre jest :
- rozgrzewanie - termoforek lub ciepła uprasowana pieluszka (sprawdzamy na własnym policzku, czy nie parzy) położone na brzuszek
- masowanie
- karmienie w pozycji półsiedzącej
- noszenie w pozycji pionowej
- ustawienie materacyka w łóżeczku i przewijaka pod kątem 30'
- hebratka z kopru włoskiego lub Plantex albo jakieś kropelki lub maści
- można też zlikwidować nadmiar bodźców (usunąć kolorowe zabawki, karuzele itp z łóżeczka, ograniczyć liczbę odwiedzających itp)
- przede wszystkim spokój rodziców, to kiedyś minie :))
Niektóre dzieci nie tolerują mineralki spożywanej "prosto z butelki" porzez mamusię tzn w stanie nieprzetworzonym, bo jest ona im zbyt ciężka, na taki słaby układ pokarmowy .... Niech żona Pawla pije ją po przegotowaniu. A najlepszy do picia ma być lekki kompocik z jabłuszka :)

Nam bardzo pomogly masaze pokazane w zalaczniku oraz kropelki INFAKOL.

reklama
Do góry