reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przyczyny zbyt małego zarodka do wieku ciąży

Czy któraś z Was na początku ciąży miała mniejszy zarodek niż wynikałoby to z wieku ciąży obliczonej na podstawie miesiaczki/owualcji?
Mój lekarz wyliczył, że moje dzieciątko ma 1.25 cm i jest to 7t i 3dni. Przy czym ja wiem kiedy była owulacja, bo miałam ją stymulowana - brałam clo i ovitrelle. Zgodnie z tym powinnam już być w 8 tygodniu i mniej więcej 2dni. Martwi mnie to, że ten przyrost jest niewielki. 3tygodnie wcześniej zaznaczył, że byłam w 4/5 tygodniu i stwierdził, że przyrost przez 3 tygodnie jest ok, ale nadal nie daje mi spokoju fakt, że nie zgadza się to z moją owulacją. Serduszko bije.
Jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Czy też miałyście takie różnice? I jak to się skończyło?

tak, ja miałam podobnie - domyślałam się, kiedy mniej więcej mogła być owulacja (2 dni wchodziły w grę ze względu na skok temperatury i poowulacyjne objawy) a zarodek był ok. tydzień młodszy wg CRL (wychodziło 7t2d a powinien być 8t1d o ile dobrze pamiętam). Na kolejnym USG w 9 tygodniu (dokładnie 9t4d) nadrobił sporo i wyrównało się z OM :) tak zostało do teraz - jestem w końcówce 12 tygodnia.

Ja też się tym BARDZO stresowałam, więc Cię rozumiem! Doszukałam się wtedy publikacji badań odnośnie wzrostu zarodka - to nie musi być 1mm dziennie, może być 0.6, 0.4 itp. jest to dość indywidualne. No i kwestia zagnieżdżenia - to może być 7 dzień, a może być 10 (11 i 12 bardzo rzadko się zdarza).
Ta wczesna ciąża chyba jeszcze jest owiana aurą tajemnicy dla medycyny :)

reklama
Dziewczyny ja dziś też zaczęłam się martwić. Mam za sobą jedno poronienie teraz też jestem w ciąży. Ostatnia miesiączka 15.08 więc wychodzi 7t6d wiek ciąży. 23.09 beta HCG 6500 dwa dni później 25.09 12600 więc książkowy przyrost i wychodzi że dwa tyg temu 25.09 to był 6 tydzień (tak wychodzi z om i beta HCG) dziś byłam u ginekologa i jest zarodek ale ma tylko 3mm i bijące serduszko i lekarz stwierdził że to 6tydzien i kazał przyjsc za tydzień żeby sprawdzić czy zarodek rośnie. Ja sie już martwie że coś nie tak jeszcze dziś zrobiłam beta HCG i miałam 48400 i wg kalkulatora internetowego jest zbyt niski przyrost....

Dziewczyny, a czy może być tak, że ciąża na początku wolno rosła, bo nie brałam duphastonu, a potem zaczęła rosnąć? Bo zastanawiam się czy to ma związek, bo lekarz kazał mi odstawić teraz duphaston i myślę czy to jest ok

Ja sie już martwie że coś nie tak jeszcze dziś zrobiłam beta HCG i miałam 48400 i wg kalkulatora internetowego jest zbyt niski przyrost
Na tym etapie be ta nie przyrasta prawidłowo. Mi w 4 tygodniu już nie rosła, bo Miami 9 tys a potem 13

Dziewczyny, a czy może być tak, że ciąża na początku wolno rosła, bo nie brałam duphastonu, a potem zaczęła rosnąć? Bo zastanawiam się czy to ma związek, bo lekarz kazał mi odstawić teraz duphaston i myślę czy to jest ok
Nie wydaje mi się, ale może dla.wlasnego spokoju poproś lekarza o duphaston do końca 1 Trymestru ?

reklama
Ja miałam tak że byłam u lekarza w 5t6d wg OM a na USG pęcherzyk odpowiadał 4t1d więc spora różnica ale gin nawet tego nie skomentowała. Urodziłam dokładnie w dniu terminu z OM a poród sam się rozpoczął.
Podczas kolejnych USG różnica już wynosiła max. 2 dni

Do góry