reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przeziernosc karku a ryzyko trisomii 21

Fionka91

Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny,

jestem w oczekiwaniu na mojego Babla (12tyg). Wczoraj byłam na badaniach prenatalnych i wyszlo duze ryzyko wystapiena Trisomii 21 (1-102). Jest to ciaza 1, rok czasu trwaly starania.

Na badaniu wyszly pomiary:

FHR: 162 na min
CRL 56,4
NT 2,64
BPD 55.0
NB widoczna

Zrobilam jeszcze dodatkowo test PAPP-a. Pan Doktor mowil zeby sie nie denerwowac bo czesto zmieniaja sie te wyniki po korekcie z testem PAPPa. Czy myslicie ze bedzie w porzadku ? Jestem tak zestresowana ze szkoda mowic ..... mam czekac na wyniki do czw albo pt przyszlego.

Dziekuje za wszelkie rady i wasze historie.

Pozdrawiam !

reklama
Rozwiązanie
A robiłaś test u kogoś, kto się na tym zna czy u ginekologa z ulicy? Ja na prenatalne szłam do invicty do babki, która ma jakiś tam odpowiedni certyfikat, żeby robić takie testy. Po tekście lekarza, jakoby wyniki biochemii miały nadrobić wynik ostateczny, wnoszę że raczej odpowiednich kwalifikacji nie ma. To niestety tak nie działa. Poleciłabym Ci pójście do kogoś innego, ale wiem że jak jeden konował coś człowiekowi wmówi, to choćby pięciu lekarzy później powiedziało, że jest ok to się tak do końca nie uwierzy ;)
Cześć dziewczyny,

jestem w oczekiwaniu na mojego Babla (12tyg). Wczoraj byłam na badaniach prenatalnych i wyszlo duze ryzyko wystapiena Trisomii 21 (1-102). Jest to ciaza 1, rok czasu trwaly starania.

CRL 56,4
NT 2,64
BPD 55.0
NB widoczna

Zrobilam jeszcze dodatkowo test PAPP-a. Pan Doktor mowil zeby sie nie denerwowac bo czesto zmieniaja sie te wyniki po korekcie z testem PAPPa. Czy myslicie ze bedzie w porzadku ? Jestem tak zestresowana ze szkoda mowic ..... mam czekac na wyniki do czw albo pt przyszlego.

Pozdrawiam !

Przeciętność karku jest niestety bardziej czułym badaniem niż pappa - pappa raczej daje nam coś jeśli parametry usg są ok i ma wyłapać te przypadki gdzie usg nie pokazało ryzyka a ono jest.

Pewną informację da Ci amnio (a w tym wieku ciąży biopsja kosmówki) do której powinnaś dostać skierowanie, a jeśli nie chcesz robić badań inwazyjnych to testy NIPT (nifty, panorama, veracity, sanco itp) mają ogromną czułość.

Ostatnia edycja:
Przeciętność karku jest niestety bardziej czułym badaniem niż pappa - pappa raczej daje nam coś jeśli parametry usg są ok i ma wyłapać te przypadki gdzie usg nie pokazało ryzyka a ono jest.

Pewną informację są Ci amnio (a w tym wieku ciąży biopsja kosmówki) do której powinnaś dostać skierowanie, a jeśli nie chcesz robić badań inwazyjnych to testy NIPT (nifty, panorama, veracity, sanco itp) mają ogromną czułość.
Podobno wyniki z usg są pewne w 75-80 % a dodatkowo z PAPPA wzrasta poprawność do 95 %

Pewną informację są Ci amnio (a w tym wieku ciąży biopsja kosmówki) do której powinnaś dostać skierowanie, a jeśli nie chcesz robić badań inwazyjnych to testy NIPT (nifty, panorama, veracity, sanco itp) mają ogromną czułość.

Podobno wyniki z usg są pewne w 75-80 % a dodatkowo z PAPPA wzrasta poprawność do 95 %

Tak, na tej zasadzie, że dzieci z grupy ryzyka usg wyłapuje w 75-80% a dodatkowo tą grupę uzupełnia pappa. Nie jest tak, że zły parametr z usg pappa naprawi.
Twoje NT nie oznacza że dziecko jest chore - ale jest w grupie ryzyka i warto to diagnozować dalej (oczywiście jeśli ma to dla Ciebie znaczenie w kontekście decyzji o losach ciąży)
Poczytaj o NIPT - wyniki są w tydzień :) a daje bardzo dużo spokoju.

Cześć dziewczyny,

CRL 56,4
NT 2,64
BPD 55.0
NB widoczna

Pozdrawiam !
Witaj. Nie martw sie oczywiscie moze byc roznie....ale mam kolezanke ktora 14 marca urodzila coreczke u ktorej wyniki owniez nie napawaly pptymizmen a Marysia jest zdrowa jak rydz.....glowa do gory.

Cześć dziewczyny,

CRL 56,4
NT 2,64
BPD 55.0
NB widoczna

Pozdrawiam !
Hej, u mnie na pieszych badaniach prenatalnych lekarz się pomylił w mierzeniu przezorności karkowej. To co ja przeszłam nie życzę nikomu. Byłam przygotowana na aminopunkcje aby wykluczyć wady. Test pappa wyszedł idealnie. Pojechałam na drugi dzień na następne badanie prenatalne do innej kliniki. Pokazali mi gdzie lekarz popełnił błąd. Na pierwszym USG córcia nie chciała się obrócić. Na następnym czekaliśmy aż podskoczy, długo trwało to badanie , ale dostałam rzetelne wyniki ....
Córka ma 8miesiecy. Jest zdrowa dziewczynka.
Powodzenia i oby u was było wszystko w porządku 😘😘😘

Przezierność karkowa jest istotnym markerem powodującym zwiększenie ryzyka wad genetycznych. Fakt faktem, nie jest to żaden pewnik, a są tutaj na forum historie wysokich przezierności i zdrowych dzieci. Niestety wyniki biochemii mogą nieźle skopać ryzyka (biochemia nie wyszła mi za dobrze i ryzyko T21 wzrosło do 1:227). Stuprocentową pewność da tylko badanie inwazyjne, ale wiele osób decyduje się na bardzo czułe (ale drogie) testy z krwi i wynik potrafi po prostu uspokoić. Takie testy naprawdę rzadko się mylą. Inna sprawa jest związana z decyzją, co jeśli dziecko okaże się być chore.

reklama
Przezierność karkowa jest istotnym markerem powodującym zwiększenie ryzyka wad genetycznych. Fakt faktem, nie jest to żaden pewnik, a są tutaj na forum historie wysokich przezierności i zdrowych dzieci. Niestety wyniki biochemii mogą nieźle skopać ryzyka (biochemia nie wyszła mi za dobrze i ryzyko T21 wzrosło do 1:227). Stuprocentową pewność da tylko badanie inwazyjne, ale wiele osób decyduje się na bardzo czułe (ale drogie) testy z krwi i wynik potrafi po prostu uspokoić. Takie testy naprawdę rzadko się mylą. Inna sprawa jest związana z decyzją, co jeśli dziecko okaże się być chore.
Dla mnie decyzja jest prosta. Wychować. Tylko wolałabym się przygotować wstępnie na to co będzie mnie ewentualnie czekać. Czytałam właśnie o tych badaniach z krwi ze cena nawet do 3000 zł, ale z drugiej strony jak ma być nieinwazyjne to chyba wole wydać te pieniądze jeśli PAPPA wyjdzie złe niż narażać dziecko

reklama
Dla mnie decyzja jest prosta. Wychować. Tylko wolałabym się przygotować wstępnie na to co będzie mnie ewentualnie czekać. Czytałam właśnie o tych badaniach z krwi ze cena nawet do 3000 zł, ale z drugiej strony jak ma być nieinwazyjne to chyba wole wydać te pieniądze jeśli PAPPA wyjdzie złe niż narażać dziecko
Jeśli jesteś zdecydowana urodzić i stać Cię, zrób Nifty, to naprawdę dokładny test. Znam tylko jeden przypadek, kiedy błędnie wykazał wysokie ryzyko wady genetycznej, którego nie potwierdził wynik amniopunkcji. Amniopunkcja jest zdaniem wielu lekarzy zabiegiem niepotrzebnie demonizowanym, a jej wynik jest podstawą do wykonania terminacji ciąży, więc jeśli nie bierzesz tego pod uwagę, nie rób tego badania. W moim przypadku decyzja również była jedna, terminacja, dlatego zdecydowałam się na amniopunkcję omijając testy z krwi.

Do góry