reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przewlekłe stany podgorączkowe u niemowlaka

40tygodni

Zaangażowana w BB
Cześć, jak w temacie- moja 6tyg córeczka od dwóch tygodni (a może i dłużej, ale od tylu jej mierzę) ma ciagle stany podgorączkowe. Najczęściej ok 37.3, ale temperatura ciagle wacha jej się w granicach 36.8-37.5. Dziś z tego powodu odmówili nam szczepień. Konsultowałam to z pediatrą (nie tym, do którego chodzimy z córka) i zlecił badanie moczu- wyszło ok. Morfologię mała miała robiona w szpitalu po urodzeniu i wtedy była prawidłowa. Mamy dodatkowo zrobić crp, ale szczerze mówiąc zaczelam się martwić, bo oprócz tej temperatury dziecko nie ma innych objawów, osluchowo jest czysta, jedynie co to mało śpi i ciagle się wybudza jak już zaśnie. Czy ktoś miał podobny problem i może mi coś zasugerować? Nie wiem, kiedy zaszczepimy dziecko na pneumokoki itd, jak już jej 6tydzien leci, a stan podgorączkowy jest ciagle przewlekły 😔

reklama
Cześć, jak w temacie- moja 6tyg córeczka od dwóch tygodni (a może i dłużej, ale od tylu jej mierzę) ma ciagle stany podgorączkowe. Najczęściej ok 37.3, ale temperatura ciagle wacha jej się w granicach 36.8-37.5. Dziś z tego powodu odmówili nam szczepień. Konsultowałam to z pediatrą (nie tym, do którego chodzimy z córka) i zlecił badanie moczu- wyszło ok. Morfologię mała miała robiona w szpitalu po urodzeniu i wtedy była prawidłowa. Mamy dodatkowo zrobić crp, ale szczerze mówiąc zaczelam się martwić, bo oprócz tej temperatury dziecko nie ma innych objawów, osluchowo jest czysta, jedynie co to mało śpi i ciagle się wybudza jak już zaśnie. Czy ktoś miał podobny problem i może mi coś zasugerować? Nie wiem, kiedy zaszczepimy dziecko na pneumokoki itd, jak już jej 6tydzien leci, a stan podgorączkowy jest ciagle przewlekły [emoji17]
Mam troje dzieci i każde w takim wieku miało temperature około 37. Jednemu z nich to zostało na dluuuzej (ma 5 lat i popołudniu zawsze ma 37,3), nikt tego nie drazy ani tym bardziej nie odmawia szczepień.

Mam troje dzieci i każde w takim wieku miało temperature około 37. Jednemu z nich to zostało na dluuuzej (ma 5 lat i popołudniu zawsze ma 37,3), nikt tego nie drazy ani tym bardziej nie odmawia szczepień.
Lekarka stwierdziła, ze być może ma jakaś infekcje i dlatego lepiej przełożyć szczepienie. Chociaż nie ma innych objawów. Dociekliwie pytała, czy dziecko ulewa i czy odbija po jedzeniu, nie zapytałam tylko z tego wszystkiego, czy takie objawy mogą mieć jakikolwiek związek z podwyższona temperatura 🤔

Lekarka stwierdziła, ze być może ma jakaś infekcje i dlatego lepiej przełożyć szczepienie. Chociaż nie ma innych objawów. Dociekliwie pytała, czy dziecko ulewa i czy odbija po jedzeniu, nie zapytałam tylko z tego wszystkiego, czy takie objawy mogą mieć jakikolwiek związek z podwyższona temperatura [emoji848]
Może coś jej nie pasowało i woli Was przetrzymać. Obsunięcie szxzepien o kilka tygodni nie ma znaczenia.

Może coś jej nie pasowało i woli Was przetrzymać. Obsunięcie szxzepien o kilka tygodni nie ma znaczenia.
Może, ale chyba powinna nas o tym poinformować… Poza zleceniem wykonania crp i ponownie morfologii nie powiedziała w sumie nic więcej. Mamy przyjść z wynikami.
A czy Twoje dzieci będąc w tym wieku i mając temp powyżej 37 st spały normalnie? Zastanawiam się, czy to ma związek, bo u mnie córka bardzo mało sypia i w dzień i w nocy. W sumie może z 10h na dobę przy dobrych wiatrach się uzbiera.

Może, ale chyba powinna nas o tym poinformować… Poza zleceniem wykonania crp i ponownie morfologii nie powiedziała w sumie nic więcej. Mamy przyjść z wynikami.
A czy Twoje dzieci będąc w tym wieku i mając temp powyżej 37 st spały normalnie? Zastanawiam się, czy to ma związek, bo u mnie córka bardzo mało sypia i w dzień i w nocy. W sumie może z 10h na dobę przy dobrych wiatrach się uzbiera.
Taki maluch może mieć podwyższona temp. Lekarka pewnie zleciła crp i morfologię żeby sprawdzić czy nie ma żadnej infekcji. Dla mnie to obowiązkowe badania przed każdym szczepieniem, żeby mieć pewność że dziecko jest chore.
Mój syn też miał podwyższoną ntemp. A spanie 10 h w ciągu dnia to i tak dużo, mój w tym wieku wcale nie spał, teraz też nie śpi 🤣🤣

Z tego co pamiętam ze szkoły rodzenia, maluch przez pierwsze tygodnie może miec temp do 37.5 i nie jest to niczym zlym. Osobiscie uwazam ze to bardzo rozsądne ze strony lekarza że zlecił Wam badania przed szczepieniem.

Z tego co pamiętam ze szkoły rodzenia, maluch przez pierwsze tygodnie może miec temp do 37.5 i nie jest to niczym zlym. Osobiscie uwazam ze to bardzo rozsądne ze strony lekarza że zlecił Wam badania przed szczepieniem.
Właśnie mi na szkole rodzenia mówili o temperaturze do 37, że norma. Ale skoro już któraś z Was mówi, ze to normalne, to się nie martwię na zapas. Zrobimy wyniki i może tez coś się wyjaśni :)

Lekarka stwierdziła, ze być może ma jakaś infekcje i dlatego lepiej przełożyć szczepienie. Chociaż nie ma innych objawów. Dociekliwie pytała, czy dziecko ulewa i czy odbija po jedzeniu, nie zapytałam tylko z tego wszystkiego, czy takie objawy mogą mieć jakikolwiek związek z podwyższona temperatura 🤔

Tak, mogą mieć. Taka temperatura może się utrzymywać u dzieci z alergiami pokarmowymi, gdy w jelitach robi się stan zapalny. Jest temperatura podwyższona, ale żadne z badań tego nie wykazuje. Dziecko może mało spać, kręcić się, wybudzać, odbijać mieć gazy, problemy z wypróżnianiem refluks, ulewanie itp. warto to sprawdzić, choć z autopsji wiem, że gastrolodzy niestety potrafią bagatelizować takie objawy. Masz mądrego pediatrę, pogadaj z nim i poobserwuj malucha.

reklama
Do góry