reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przewlekłe stany podgorączkowe u niemowlaka

40tygodni

Zaangażowana w BB
Cześć, jak w temacie- moja 6tyg córeczka od dwóch tygodni (a może i dłużej, ale od tylu jej mierzę) ma ciagle stany podgorączkowe. Najczęściej ok 37.3, ale temperatura ciagle wacha jej się w granicach 36.8-37.5. Dziś z tego powodu odmówili nam szczepień. Konsultowałam to z pediatrą (nie tym, do którego chodzimy z córka) i zlecił badanie moczu- wyszło ok. Morfologię mała miała robiona w szpitalu po urodzeniu i wtedy była prawidłowa. Mamy dodatkowo zrobić crp, ale szczerze mówiąc zaczelam się martwić, bo oprócz tej temperatury dziecko nie ma innych objawów, osluchowo jest czysta, jedynie co to mało śpi i ciagle się wybudza jak już zaśnie. Czy ktoś miał podobny problem i może mi coś zasugerować? Nie wiem, kiedy zaszczepimy dziecko na pneumokoki itd, jak już jej 6tydzien leci, a stan podgorączkowy jest ciagle przewlekły 😔

reklama
Cześć, jak w temacie- moja 6tyg córeczka od dwóch tygodni (a może i dłużej, ale od tylu jej mierzę) ma ciagle stany podgorączkowe. Najczęściej ok 37.3, ale temperatura ciagle wacha jej się w granicach 36.8-37.5. Dziś z tego powodu odmówili nam szczepień. Konsultowałam to z pediatrą (nie tym, do którego chodzimy z córka) i zlecił badanie moczu- wyszło ok. Morfologię mała miała robiona w szpitalu po urodzeniu i wtedy była prawidłowa. Mamy dodatkowo zrobić crp, ale szczerze mówiąc zaczelam się martwić, bo oprócz tej temperatury dziecko nie ma innych objawów, osluchowo jest czysta, jedynie co to mało śpi i ciagle się wybudza jak już zaśnie. Czy ktoś miał podobny problem i może mi coś zasugerować? Nie wiem, kiedy zaszczepimy dziecko na pneumokoki itd, jak już jej 6tydzien leci, a stan podgorączkowy jest ciagle przewlekły [emoji17]
Mam troje dzieci i każde w takim wieku miało temperature około 37. Jednemu z nich to zostało na dluuuzej (ma 5 lat i popołudniu zawsze ma 37,3), nikt tego nie drazy ani tym bardziej nie odmawia szczepień.

Mam troje dzieci i każde w takim wieku miało temperature około 37. Jednemu z nich to zostało na dluuuzej (ma 5 lat i popołudniu zawsze ma 37,3), nikt tego nie drazy ani tym bardziej nie odmawia szczepień.
Lekarka stwierdziła, ze być może ma jakaś infekcje i dlatego lepiej przełożyć szczepienie. Chociaż nie ma innych objawów. Dociekliwie pytała, czy dziecko ulewa i czy odbija po jedzeniu, nie zapytałam tylko z tego wszystkiego, czy takie objawy mogą mieć jakikolwiek związek z podwyższona temperatura 🤔

Lekarka stwierdziła, ze być może ma jakaś infekcje i dlatego lepiej przełożyć szczepienie. Chociaż nie ma innych objawów. Dociekliwie pytała, czy dziecko ulewa i czy odbija po jedzeniu, nie zapytałam tylko z tego wszystkiego, czy takie objawy mogą mieć jakikolwiek związek z podwyższona temperatura [emoji848]
Może coś jej nie pasowało i woli Was przetrzymać. Obsunięcie szxzepien o kilka tygodni nie ma znaczenia.

Może coś jej nie pasowało i woli Was przetrzymać. Obsunięcie szxzepien o kilka tygodni nie ma znaczenia.
Może, ale chyba powinna nas o tym poinformować… Poza zleceniem wykonania crp i ponownie morfologii nie powiedziała w sumie nic więcej. Mamy przyjść z wynikami.
A czy Twoje dzieci będąc w tym wieku i mając temp powyżej 37 st spały normalnie? Zastanawiam się, czy to ma związek, bo u mnie córka bardzo mało sypia i w dzień i w nocy. W sumie może z 10h na dobę przy dobrych wiatrach się uzbiera.

Może, ale chyba powinna nas o tym poinformować… Poza zleceniem wykonania crp i ponownie morfologii nie powiedziała w sumie nic więcej. Mamy przyjść z wynikami.
A czy Twoje dzieci będąc w tym wieku i mając temp powyżej 37 st spały normalnie? Zastanawiam się, czy to ma związek, bo u mnie córka bardzo mało sypia i w dzień i w nocy. W sumie może z 10h na dobę przy dobrych wiatrach się uzbiera.
Taki maluch może mieć podwyższona temp. Lekarka pewnie zleciła crp i morfologię żeby sprawdzić czy nie ma żadnej infekcji. Dla mnie to obowiązkowe badania przed każdym szczepieniem, żeby mieć pewność że dziecko jest chore.
Mój syn też miał podwyższoną ntemp. A spanie 10 h w ciągu dnia to i tak dużo, mój w tym wieku wcale nie spał, teraz też nie śpi 🤣🤣

Z tego co pamiętam ze szkoły rodzenia, maluch przez pierwsze tygodnie może miec temp do 37.5 i nie jest to niczym zlym. Osobiscie uwazam ze to bardzo rozsądne ze strony lekarza że zlecił Wam badania przed szczepieniem.

Z tego co pamiętam ze szkoły rodzenia, maluch przez pierwsze tygodnie może miec temp do 37.5 i nie jest to niczym zlym. Osobiscie uwazam ze to bardzo rozsądne ze strony lekarza że zlecił Wam badania przed szczepieniem.
Właśnie mi na szkole rodzenia mówili o temperaturze do 37, że norma. Ale skoro już któraś z Was mówi, ze to normalne, to się nie martwię na zapas. Zrobimy wyniki i może tez coś się wyjaśni :)

Lekarka stwierdziła, ze być może ma jakaś infekcje i dlatego lepiej przełożyć szczepienie. Chociaż nie ma innych objawów. Dociekliwie pytała, czy dziecko ulewa i czy odbija po jedzeniu, nie zapytałam tylko z tego wszystkiego, czy takie objawy mogą mieć jakikolwiek związek z podwyższona temperatura 🤔

Tak, mogą mieć. Taka temperatura może się utrzymywać u dzieci z alergiami pokarmowymi, gdy w jelitach robi się stan zapalny. Jest temperatura podwyższona, ale żadne z badań tego nie wykazuje. Dziecko może mało spać, kręcić się, wybudzać, odbijać mieć gazy, problemy z wypróżnianiem refluks, ulewanie itp. warto to sprawdzić, choć z autopsji wiem, że gastrolodzy niestety potrafią bagatelizować takie objawy. Masz mądrego pediatrę, pogadaj z nim i poobserwuj malucha.

reklama
Do góry