reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepuklina pepkowa po porodzie

Aniaanka

Fanka BB :)
Bylam wczoraj u ginekologa i diagnoza jest taka ze mam przepukline pepkowa. Na razie mam sprobowc jakis cwiczen ktore ma mi pokazac fizjoterpeutka i kupic pas ortopedyczny a jak nie pomoze to operacja. Powiedzial tez ze powinnam sprobowac leczenia pradami. Urodzilam poprzez cesarskie ciecie ponad 8 miesiecy temu. Pepek mam nadal wypukly, duzy brzuch. Mial ktos taka sytuacje i co pomoglo? Jakis konkretny pas, zabiegi, konkretne cwiczenia? Bede wdzieczna za porade.

reklama
Rozwiązanie
Tez to czytalam i pytalam.chirurga to powiedzial ze miesnie miesniami.a przepuklina to dziura w kresie bialej i sie tylko moze nie zmienic lub poszerzyc. Nie zarosnie samo. Ja mam takie rozejscie przy pepku ale powiedzial ze to fizjologiczne i u mnie nic poza przepuklina nie ma. Tylko operacja. Pasy nie zdaja egzaminu w przypadku mniejszych. Tasm nie ma sensu. No wiec mam karmic mlodego, zyc normalnie i czekac az korona minie lub mnie zlapia bolesci.
W sumie to dobra wiadomosc bo zawsze jeden problem mniej z miesniami.
Ale teraz lipa bo musze uważać na siebie a jak tu zyc nie dzwigajac??? A zakupy??
Co ma byc to będzie. Skierowanie do szpitala dostalam i inf o szczepieniach
reklama
Jak sie odchylam do tylu to z brzucha robi mi sie pionowy twardy walek. U mnie ginekolog potwierdzil przepukline. Z tego co wyczytalam jak jest tylko rozejscie kresy bialej czyli rozejscie miesni prostych brzucha to moze pomoc fizjoterapia, ale jest to dlugotrwaly i mozolny proces. Ale powiklaniem rozejscia kresy bialej jest przepuklina i czytalam ze przepukline niestety usunie tylko operacja i ze sama nie zniknie. I ze noszenie pasa przy przepuklinie nie jest wskazane. DLatego nie bylam u fizjoterapeuty. A operacji nie chce, mialam juz trzy laparoskopie z powodu endometriozy. Takze w sumie nie wiem co robic, kolezanka pisla ze ma przepukline caly czas i nic sie nie dzieje. Ale nie chce miec takiego duzego brzucha. Z kolei w artykulach strasza ze nieleczona przepuklina jest bardzo grozna i stanowi nawet zagrozenie zycia, ale chyba musialaby byc ogromna zeby byla niebezpieczna.

Tez to czytalam. Sa grupy na fejsie i tam opisuja dziewczyny rozne przypadki.
Sama mam w rodzinie dziewczyne, ktora ma przepukline pepkowa i juz 3 lata z nia chodzi i dzwiga dzieci i brzuch plaski jak decha.
Jedne pisze ze sie im od cwiczen pozamykaly miesnie i nie wychodzi juz przepuklina, inne sie operowaly, mialy ciaze w takim stanie.
Ile ludzi tyle historii.
Ale juz lepiej pocwiczyc nawet ten rok niz sie ciac

Hej niewiasty😉
Bylam u chirurga. Potwierdzona mam przepukline na 6mm. Do zszycia na 1 szew ale...
Jest korona i mozna to naprawic dopiero jak minie lub jak mnie zlapie nie na żarty.
A jak tam u was?

Dzięki za informacje,czyli jednak... No nic, na razie u mnie to i tak najpierw konieczne jest zmniejszenie rozejścia, potem będę martwić sie przepukliną. Może wprowadziła mnie trochę w błąd fizjoterapeutka a może faktycznie u niektórych kobiet jak zamkną sie mięśnie to przepuklina już nie wychodzi 🤔
Trochę brak czasu i motywacji u mnie, maluszek absorbujacy jest jednak 😃
Mnie trochę ciężko cwiczyc napinanie mięśni poprzecznych brzucha, nie bardzo je czuje i mam wrazenie ze od razu caly brzuch napinam... Macie jakąś dobrą technikę, sposób na to?

Tez to czytalam i pytalam.chirurga to powiedzial ze miesnie miesniami.a przepuklina to dziura w kresie bialej i sie tylko moze nie zmienic lub poszerzyc. Nie zarosnie samo. Ja mam takie rozejscie przy pepku ale powiedzial ze to fizjologiczne i u mnie nic poza przepuklina nie ma. Tylko operacja. Pasy nie zdaja egzaminu w przypadku mniejszych. Tasm nie ma sensu. No wiec mam karmic mlodego, zyc normalnie i czekac az korona minie lub mnie zlapia bolesci.
W sumie to dobra wiadomosc bo zawsze jeden problem mniej z miesniami.
Ale teraz lipa bo musze uważać na siebie a jak tu zyc nie dzwigajac??? A zakupy??
Co ma byc to będzie. Skierowanie do szpitala dostalam i inf o szczepieniach

Rozwiązanie
Do góry