reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepuklina pepkowa po porodzie

Aniaanka

Fanka BB :)
Bylam wczoraj u ginekologa i diagnoza jest taka ze mam przepukline pepkowa. Na razie mam sprobowc jakis cwiczen ktore ma mi pokazac fizjoterpeutka i kupic pas ortopedyczny a jak nie pomoze to operacja. Powiedzial tez ze powinnam sprobowac leczenia pradami. Urodzilam poprzez cesarskie ciecie ponad 8 miesiecy temu. Pepek mam nadal wypukly, duzy brzuch. Mial ktos taka sytuacje i co pomoglo? Jakis konkretny pas, zabiegi, konkretne cwiczenia? Bede wdzieczna za porade.

reklama
Rozwiązanie
Tez to czytalam i pytalam.chirurga to powiedzial ze miesnie miesniami.a przepuklina to dziura w kresie bialej i sie tylko moze nie zmienic lub poszerzyc. Nie zarosnie samo. Ja mam takie rozejscie przy pepku ale powiedzial ze to fizjologiczne i u mnie nic poza przepuklina nie ma. Tylko operacja. Pasy nie zdaja egzaminu w przypadku mniejszych. Tasm nie ma sensu. No wiec mam karmic mlodego, zyc normalnie i czekac az korona minie lub mnie zlapia bolesci.
W sumie to dobra wiadomosc bo zawsze jeden problem mniej z miesniami.
Ale teraz lipa bo musze uważać na siebie a jak tu zyc nie dzwigajac??? A zakupy??
Co ma byc to będzie. Skierowanie do szpitala dostalam i inf o szczepieniach
Czy czujesz ze masz taki jakby gumowy brzuch? U mnie minelo 13 m od cesarki. Jestem ciekawa co Ci powie chirurg. Wiem ze tez powinnam isc do chirurga chociaz na konsultacje.
U mnie jak stoje brzuch jest wypukly i twardy, pepek wystaje, jak położę sie jest właśnie taki gumowy, galaretowaty i miekki. To podobno narządy wewnętrzne wypychaja tak brzuch, bo ich mięśnie brzucha nie mają jak trzymać...
A i najważniejsze nie wolno cwiczyc brzuszków i ogólnie forsowac tych miesni (np. trzeba wstawac bokiem), bo mogą sie bardziej rozejsc.
Fajne porady sa też na stronce Link do: Objawy rozejścia mięśnia prostego brzucha (RMPB) / Rozejście Mięśnia Prostego Brzucha

reklama
Juz caly net przekopalam. Moj gin ma korone wiec zapisalam sie do tego chirurga.
W sumie to boje sie tych pasów przeciwprzepuklinowych bo podobno moga powodowac opadania narzadow.
Mogli mi to zaszyc przy cc. Gamonie

Przyznam ze tez mysle ze moze to rozejscie bo by bylo latwiej to ogsrnsc niz znowu ciac. Ale mogłaby sie kobieta od usg pomylic???
Sylvia ty masz taka dziure przy pepku czy na calej dlugosci ?
U mnie jest coś na kształt wrzeciona, najszerzej na środku i zweza sie na gorze i dole brzucha. Jak stoje widać zarys takiego zagłębienia przy wystajacym pępku.
Stosuje się ćwiczenia i oklejanie właśnie po to, aby uniknąć operacji. Powrót do formy może trwać nawet rok podobno. Ja na razie zauważyłam, że brzuszek trochę zmniejszył się. Teraz mam "tylko" 96 cm w obwodzie brzucha😀
A tak z ciekawości ile jest u Was z tym obwodem? Ja mierze brzuch, żeby miec jakieś porównanie czy coś dzieje się.

Mystic, a jak podnosisz się z leżenia na wprost napinając mięśnie brzucha to robi Ci się stożek? Podczas kaszlu brzuch tez może nie trzymać formy. To jeden z objawów rozejscia mięśni, w dodatku po ciąży.

Mnie 1 ginekolog straszyla operacją i mówiła że kiedyś zaszywali mięśnie od razu po cc. Z kolei fizjoterapeutka mówiła, ze teraz rzadko się to praktykuje, chyba ze kobieta dogada sie z lekarzami, bo to dodatkowy zabieg by był i to raczej jak juz nie będzie sie więcej rodzić. I mięśnie same powinny się zejść, ale w niektórych przypadkach różnie bywa. Można też niechcący zrobic sobie wieksze rozejście nieodpowiednimi cwiczeniami i brakiem profilaktyki. Zła jestem, ze ani ginekolog prowadzacy ciążę, ani w szpitalu, ani położna środowiskowa, nikt nic nie mówił o takim problemie.

No wlasnie mi w ciazy nikt nic nie powiedzial ze cos sie rozlazi. I gdyby nie usg przypadkowe w zyciu bym nie powiedziala ze cos mi jest. Ja nie czuje bólu ani nic. Nawet nic u mnie nie widac na stojaco jak sie wyginam do tylu ( poza zgromadzonym tluszczem bo do Chodakowskiej mi daleko heh). Brzuch jak brzuch. Jakbym.wiedziala to bym sie na bank ze swoim dr dogadala. Wstaje zawsze bokiem bo to przyzwyczajenie po cc. Nie cwiczr brzuszkow bo w sumie 4 mce po cc jeatem to do 6 miesiecy trzeba uwazac. Owszem nosze dziecko, zakupy jak co dzien . Brzuch w pepku mam 88cm. W ciazy przytylam nir cale 20kg. I juz wiecej nie planuje sie rozmnazac. Starczy mi 2. A i kazalam mezowi przypatrzec sie czy jak robie brzuszek to cos mi wylazi na srodku i normalnie nic . Mowi ze jak przed. Jak sie wyginam nie robi sie na srodku żaden stożek
Tylko rozplywa sie tluszczyk i brzuch bez wypuklosci i widocznych wiekszych dziur.a moze cos mi zszyli a ja nie wirm?????

Chyba ze wy macie umiesnione brzuchy a u mnie nie widac pod galareta😂

Ale wytlumaczcie mi bo juz zglupialam. Jezeli u mnie powirdziala ze mam wrota 6mm i widac przepukline to ja mam ta krese, zniszczona? Rozejscie nie do naprawy????tylko operacja??? Nie czuje zadnych twardych kulek przy pepku.

No wlasnie mi w ciazy nikt nic nie powiedzial ze cos sie rozlazi. I gdyby nie usg przypadkowe w zyciu bym nie powiedziala ze cos mi jest. Ja nie czuje bólu ani nic. Nawet nic u mnie nie widac na stojaco jak sie wyginam do tylu ( poza zgromadzonym tluszczem bo do Chodakowskiej mi daleko heh). Brzuch jak brzuch. Jakbym.wiedziala to bym sie na bank ze swoim dr dogadala. Wstaje zawsze bokiem bo to przyzwyczajenie po cc. Nie cwiczr brzuszkow bo w sumie 4 mce po cc jeatem to do 6 miesiecy trzeba uwazac. Owszem nosze dziecko, zakupy jak co dzien . Brzuch w pepku mam 88cm. W ciazy przytylam nir cale 20kg. I juz wiecej nie planuje sie rozmnazac. Starczy mi 2. A i kazalam mezowi przypatrzec sie czy jak robie brzuszek to cos mi wylazi na srodku i normalnie nic . Mowi ze jak przed. Jak sie wyginam nie robi sie na srodku żaden stożek
Tylko rozplywa sie tluszczyk i brzuch bez wypuklosci i widocznych wiekszych dziur.a moze cos mi zszyli a ja nie wirm?????

Chyba ze wy macie umiesnione brzuchy a u mnie nie widac pod galareta😂

Ale wytlumaczcie mi bo juz zglupialam. Jezeli u mnie powirdziala ze mam wrota 6mm i widac przepukline to ja mam ta krese, zniszczona? Rozejscie nie do naprawy????tylko operacja??? Nie czuje zadnych twardych kulek przy pepku.
Najlepiej idź do dobrego fizjoterapeuty, zbada Cię, zrobi usg mięśni i wyjaśni co sie dzieje. Ja nie znam się na mechanizmie powstawania przepukliny, piszę to co dowiedzialam sie na wizycie u lekarza. Mozesz miec tez samo malutkie rozejscie, bez przepukliny. Ja mam i jedno i drugie, ale nie chcę mieć operacji, wolę rehabilitacje.a u Ciebie to malutko te 6 mm. A z tego co mówiła mi lekarka mozna wrócić do stanu pierwotnego bez operacji i takie przypadki miała, więc da się.

Fajnie by bylo jakbym miala cos co sie moze cofnac. Przepuklina chyba jest skoro pani od usg wspomniala. No nic. Zebym.chociaz 20 kg mogla podnosic 💪
Teleporada z internista ktory mi dawal usg wygladala tak zeby rok poczekac bo karmie i mam wszystko swieze i elastyczne. Ledwo wydarlam skierowanie do chirurga.
Nie wiem czy w tej miescinie jest jakis dobry fizjo. No zobacze co mi powie chirurg i poszukam w razie cos kogos do rehabilitacji z opisem w reku bo watpie zeby w tej miescinie ktos mial usg u siebie poza dr.
Nie slyszalam nigdy zeby cos z przepuklina moglo sie cofnac . Miesnie owszem ale z przepuklina? Cuda?
Podnioslyscie mnie na duchu😙😙😙

Dla mnie to też nowość i dopiero początki.. Ja poszłam prywatnie w końcu na badania, żeby nie czekać w nieskończoność. Mam nadzieję, ze uda sie to cofnąć, nie uśmiecha mi się kolejna operacja po cc 🙄
Ponizej wklejam jeszcze jest artykuł o podobnym temacie, ponoć wszystko zależy od wielkości przepukliny i naszych starań. Link do: Ignorowana i niebezpieczna dolegliwość po ciąży

Dzieki bardzo!!!
Mam nadzieje ze uda nam sie to wszystko cofnac i bedziemy piekne i młode nadal bez konca😁
Mam tyle pytan odnosnie czynnosci, ktore mozna wykonywac . Chyba zamecze tego dr jak juz sie z nim zobacze

reklama
Do góry