reklama
kamireszel
kamireszel
Róże karnawałowe
Składniki:
Do przesianej na stolnicy mąki dodać żółtka, śmietanę i ocet, wymieszać. Starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie podsypywać maki). Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Usmażone wykładać na papier, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- łyżka octu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypywania
- sól
- proszek do pieczenia
- konfitura lub dżem
Do przesianej na stolnicy mąki dodać żółtka, śmietanę i ocet, wymieszać. Starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie podsypywać maki). Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Usmażone wykładać na papier, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
Dziewczynki kochane podrzuccie mi dobry, sprawdzony przepis na gofry.
Cora uwielbia a mnie wychodza gumowate ;-/
Cora uwielbia a mnie wychodza gumowate ;-/
mówisz - masz
Gofry lekkie i chrupiące...
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na
gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.
pychotka
Gofry lekkie i chrupiące...
- sól 1 szczypta
- jajka 2 szt
- olej 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko 2 szklanki
- mąka 2 szklanki
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na
gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.
pychotka
mam jeszcze przepisna cóś słodkiegio z zwykłych wafli - tak zwanych andrutów:-)
.
To wszystko zagotować. Po zagotowaniu odstawić, jak przestygnie to wsypać ok. 1,5 szklanki mleka w proszku i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować mikserem). Jak masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej mleka w proszku. Smarować andruty i na koniec obciążyć, żeby się dobrze skleiły i pokroić w kostke lub trójkąciki
.
To wszystko zagotować. Po zagotowaniu odstawić, jak przestygnie to wsypać ok. 1,5 szklanki mleka w proszku i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować mikserem). Jak masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej mleka w proszku. Smarować andruty i na koniec obciążyć, żeby się dobrze skleiły i pokroić w kostke lub trójkąciki
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
mówisz - masz
Gofry lekkie i chrupiące...
- sól 1 szczypta
- jajka 2 szt
- olej 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko 2 szklanki
- mąka 2 szklanki
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na
gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.
pychotka
Dziekuje andzia :*:**:
A to jest sprawdzony przez Ciebie przepis czy w necie znalazlas ??
martusia_78
Mama Wrzesien05Czerwiec09
Acha to super. Chcialam pewny przepis bo nie wiem czy to z ta moja gofrownica cos nie tak, czy ja przepis zly mialam i wychodzily grubasy twarde.mój przepisik a goferki super wychodzą najlepiej lubie z domowym truskawkowym dzemikiem i nutelką - taki mix sobie robie
Ale sprobuje jutro zrobic bo dzis mi sie juz nie chce ;-)
reklama
Podziel się: