reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

Wychodzą puszyste, a i tak znikają dość szybko z talerza więc nie wiem jak na drugi dzień :)
 
reklama
Róże karnawałowe

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka octu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypywania
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • konfitura lub dżem
Wykonanie:
Do przesianej na stolnicy mąki dodać żółtka, śmietanę i ocet, wymieszać. Starannie wyrobić, aż ukażą się pęcherzyki. Następnie rozwałkować ciasto (starać się nie podsypywać maki). Wykrawać z ciasta krążki w trzech rozmiarach i naciąć je na obwodzie 5 razy. Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły. Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układając płatkami do dołu smażyć w gorącym tłuszczu. Usmażone wykładać na papier, a następnie posypać przez sito cukrem pudrem i ułożyć na półmisku. W środek róży włożyć odrobinę dżemu lub konfitury.
 
mówisz - masz

Gofry lekkie i chrupiące...
przycisk_skladniki.gif


  • sól 1 szczypta
  • jajka 2 szt
  • olej 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na
gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.

pychotka:tak::tak::tak::tak::tak:
 
mam jeszcze przepisna cóś słodkiegio z zwykłych wafli - tak zwanych andrutów:-)


.
przycisk_skladniki.gif

przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


To wszystko zagotować. Po zagotowaniu odstawić, jak przestygnie to wsypać ok. 1,5 szklanki mleka w proszku i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować mikserem). Jak masa będzie zbyt rzadka, dodać więcej mleka w proszku. Smarować andruty i na koniec obciążyć, żeby się dobrze skleiły i pokroić w kostke lub trójkąciki
 
mówisz - masz

Gofry lekkie i chrupiące...
przycisk_skladniki.gif


  • sól 1 szczypta
  • jajka 2 szt
  • olej 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 2 szklanki
  • mąka 2 szklanki
przycisk_sposobprzyrzadzenia.gif


Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na
gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.

pychotka:tak::tak::tak::tak::tak:

Dziekuje andzia :*:**:
A to jest sprawdzony przez Ciebie przepis czy w necie znalazlas ??
 
mój przepisik a goferki super wychodzą najlepiej lubie z domowym truskawkowym dzemikiem i nutelką - taki mix sobie robie:happy:
Acha to super. Chcialam pewny przepis bo nie wiem czy to z ta moja gofrownica cos nie tak, czy ja przepis zly mialam i wychodzily grubasy twarde.
Ale sprobuje jutro zrobic bo dzis mi sie juz nie chce ;-)
 
reklama
Do góry