To dzisiaj popełniłam i muszę powiedzieć, że pycha, a przecież zdrowe
ŚNIADANIOWE BATONIKI ZBOŻOWE
składniki:
1 puszka mleka skondensowanego,
250 g płatków owsianych "górskich"
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki ziaren sezamu, płatków migdałów i słonecznika
125 g niesolonych orzeszków ziemnychi orzechów włoskich
wykonanie:
1 Rozgrzej piekarnik do 130°C i wyłóż blachę papierem
2 Podgrzej mleko skondensowane na dużej patelni.
3 W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie zalej je podgrzanym mlekiem, starannie mieszając drewnianą łopatką.
4 Rozprowadź masę na blasze za pomocą łopatki
5 Piecz przez 1 godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po przestygnięciu pokrój na kawałki (ja sobie poszłam na spacer i potem musiałam kroić takie twarde). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Trochę zmodyfikowałam przepis ze strony
Śniadaniowe batoniki zbożowe
ŚNIADANIOWE BATONIKI ZBOŻOWE
składniki:
1 puszka mleka skondensowanego,
250 g płatków owsianych "górskich"
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki ziaren sezamu, płatków migdałów i słonecznika
125 g niesolonych orzeszków ziemnychi orzechów włoskich
wykonanie:
1 Rozgrzej piekarnik do 130°C i wyłóż blachę papierem
2 Podgrzej mleko skondensowane na dużej patelni.
3 W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie zalej je podgrzanym mlekiem, starannie mieszając drewnianą łopatką.
4 Rozprowadź masę na blasze za pomocą łopatki
5 Piecz przez 1 godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po przestygnięciu pokrój na kawałki (ja sobie poszłam na spacer i potem musiałam kroić takie twarde). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Trochę zmodyfikowałam przepis ze strony
Śniadaniowe batoniki zbożowe