I. Krewetki czosnkowe
Marynata:
-oliwa z oliwek
-co najmniej 5 zgniecionych ząbków czosnku
-łyżeczka soli
-pieprz
-sok z całej cytryny (pestki nie przeszkadzają
wszystko wymieszać
Rozmrożone umyte i obrane duże krewetki zalewamy tą marynatą i zostawiamy na co najmniej 30min a może być i tydzień (wtedy w lodówce;-)) - im dłuzej tym lepiej.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło i oliwę z oliwek. Krewetki odsączamy z zalewy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy w sumie ok. 4-5 minut (nie mogą się skurczyć) z tym, że po 3 minutach wlewamy na patelnię odsączona wcześniej zalewę.
Podajemy z sosami:
1. Posiekany pomidor bez skóry, posiekana czerwona papryka, posiekana biała cebula i natka pietruszki - do tego sos chili.
2. Majonez, sok z połówki cytryny, 1-2 ząbki czosnku (zgniecione), odrobina sosu chili, odrobina soli i pieprzu.
II. Krewetki z mango
Zalewa jak od krewetek czosnkowych. Dalej robimy tak samo jak w przepisie I.
Na drugiej patelni: mango obrane i pokrojone w paski rzucamy na gorący tłuszcz (masło + oliwa). Po 3-4 minutach duszenia dorzucamy do krewetek - wtedy będzie dużo sosu czosnkowego. Albo krewetki przerzucić do mango - wtedy będą mniej czosnkowe. Jak kto woli.
Wszystko wykładamy na talerz z mieszaniną różnych sałat (może być tez tylko sałata lodowa) i podajemy.
III. Krewetki diabelskie
Pokrojony pomidor bez skóry, pokrojona w paski czerwona papryka, pokrojona cebula i ząbek czosnku wrzucany na rozgrzany tłuszcz (oliwa z masłem) i dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka (od czasu do czasu można podlac odrobina wody). Jak wszystko jest już miękkie wrzucamy umyte krewetki (duże lub koktajlowe). Po 3-4 minutach dodajemy ostry sos chili i gotowe.
Marynata:
-oliwa z oliwek
-co najmniej 5 zgniecionych ząbków czosnku
-łyżeczka soli
-pieprz
-sok z całej cytryny (pestki nie przeszkadzają
wszystko wymieszać
Rozmrożone umyte i obrane duże krewetki zalewamy tą marynatą i zostawiamy na co najmniej 30min a może być i tydzień (wtedy w lodówce;-)) - im dłuzej tym lepiej.
Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło i oliwę z oliwek. Krewetki odsączamy z zalewy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy w sumie ok. 4-5 minut (nie mogą się skurczyć) z tym, że po 3 minutach wlewamy na patelnię odsączona wcześniej zalewę.
Podajemy z sosami:
1. Posiekany pomidor bez skóry, posiekana czerwona papryka, posiekana biała cebula i natka pietruszki - do tego sos chili.
2. Majonez, sok z połówki cytryny, 1-2 ząbki czosnku (zgniecione), odrobina sosu chili, odrobina soli i pieprzu.
II. Krewetki z mango
Zalewa jak od krewetek czosnkowych. Dalej robimy tak samo jak w przepisie I.
Na drugiej patelni: mango obrane i pokrojone w paski rzucamy na gorący tłuszcz (masło + oliwa). Po 3-4 minutach duszenia dorzucamy do krewetek - wtedy będzie dużo sosu czosnkowego. Albo krewetki przerzucić do mango - wtedy będą mniej czosnkowe. Jak kto woli.
Wszystko wykładamy na talerz z mieszaniną różnych sałat (może być tez tylko sałata lodowa) i podajemy.
III. Krewetki diabelskie
Pokrojony pomidor bez skóry, pokrojona w paski czerwona papryka, pokrojona cebula i ząbek czosnku wrzucany na rozgrzany tłuszcz (oliwa z masłem) i dusimy pod przykryciem aż papryka będzie miękka (od czasu do czasu można podlac odrobina wody). Jak wszystko jest już miękkie wrzucamy umyte krewetki (duże lub koktajlowe). Po 3-4 minutach dodajemy ostry sos chili i gotowe.