reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

reklama
jasiula ja bym zmiksowała banana i jabłko razem i dodała trochę mleka w wersji dla dorosłych dodać kilka kostek lodu i 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i pychotka :)

jeśli w przepisie jest dodać klieik ryżowy to musi być kleik naturalny zwykły czy moze być jakiś smakowy
zastanawiam sie czy pasuje jarzynowa z kleikiem o smaku banana???
wątpie ::)

Zuzia ja myślę, ze tak jak dla dorosłych (mniej-więcej). Ugotuj an małym ogniu troszkę zamrożonego szpinaku, dodaj odrobinkę żółtka, dodaj odrobinkę soli i gotowe. Do tego ziemniaczki i juz. Przynajmneij ja bym tak zrobiła.

WITAM
Napisze wam kilka przepisów, zaproponowal mi je angielski lekarz mojej corki sa dosc dziwne ale mala je je ze smakiem- a miala drobne problemy z apetytem. o to one:

6-7 miesiecy
np. na sniadanko

- mleczko ( np 150 ml - bo tye zjada) + platki owsiane
to do mikrofali na 3 minutki az platki zrobia sie mieciutkie i dotego startego banana.mozna dawac rozne owoce w zaleznosci od upodoban pociechy.

- jogurt naturalny z odrobina platkow owsiianych i banan

- pyszne jajo
do garnuszka pol lyzki maselka , nastepnie dodac porcje mleka do tego wbic jajo a na koniec wlac do miseczki i zasypac kaszka np malinowa

obiadek
moze to was zdziwi ale tu proponuja ser zolty , wiec tak :

Kalafior z serem
bardzo proste i szybkie
gotujemy kalafior
w innym garnuszku dajemy 1 lyzke masła + lyzke maki +1 szklanke mleka i dosypujemy spora garrsc startego zultego sera na gestosc..
rozdrabniamy kalafor wedlug upodoban i zalewamy sosem serowym - Danie gotowe.

Por ziemniaki i kurczak
osobne gotujemy - dusimy por + kurczak , osobno ziemniaczki gotujemy zlanczamy dodajac masla i zalewamy mlekiem,

A TAK po za tym niewiem jak wy ale ja daje mojej 7 miesiecznej Nicoli starty ser zolty ,, przepada za nim lekarz powiedzial ze tym samym uczy sie samodzielnie jesc ,, i tak wlasnie sie dzieje , rozsypuje go na stoleczku do karmienia czy na pieluszcze a ona sama po niego siega i wklada do buzi . proponuje wszstkim ,
troche zboczylam z tematu , przeprasza za to ale jeszcze jedna sprawa .. kto wie od jakiego miesiac mozna podawac rodzynki dziecku. sa zdrowsze od slodkich smakolykow a dzieci je uwielbiaja ,
pozdrawiam i zycze udanego gotowania.

6miesiac:

Nieslodka zupka z dyni:
skladniki:
-marchewka
-pietruszka
-bialy kawalek pora
-spory ziemniak
-cwierc malego selera
-100g dyni

1.Jarzyny wyszoruj,obierz lub oskrob.Pokroj je na kawalki, zalej szklanka wrzatku i gotuj,az zmiekna.

2.Wszystkie jarzyny poza dynia i ziemniakiem wylow z wywaru.Zmiksuj zupe.

Krem z kalafiora:
skladniki:
-lyzeczka masla
-pol lyzeczki oliwy
-cwierc nieduzej cebuli
-pol niewielkiego kalafiora
-pol malego selera
-szklanka wody

1.Seler wyszoruj.obierz i pokroj w kostke.Kalafior umyj,obejrzyj dokladnie, czy nie ma w nim nieproszonych gosci i podziel na male rozyczki.
Cebule posiekaj.

2.Spory garnek ustaw na malym ogniu.Wrzuc do nieho maslo,gdy sie rozstopi,dodaj oliwe.Wrzuc jarzyny,zamieszaj i dus bez przykrycia przez 5-10min,czesto mieszajac.

3.Wlej szklanke wrzatku.Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15min.Zmiksuj i podawaj.

Biurowa kartoflanka:
skladniki:
-pol szklanki ziemniakow pokrojonychw kostke
-pol szklanki czesci pora pokrojonej w talarki
-poltorej szklanki zimnej wody
-czubata lyzka mleka modyfikownaego

1.Odlej pol szklanki wody na rozrobienie mleka.Na patelnie wlej tyle wody,zeby pokryla cale dno cienka warstwa.Nastepnie wrzuc jarzyny i dus je na malym ogniu pod przykryciem przez 15-20min .Przeloz do garnka,dolej reszte wody.Zagotuj,gdyby jarzyny nie byly jeszcze miekkie gotuj przez chwile.Zmiksuj zupe.

2.Przegotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu.Dolej do zupy,wymieszaj.

Owocowa bomba
skladniki:
-cwierc jablka
-cwierc gruszki
-morela
-i garstka malin

1.Jablko,gruszke i morele umyj i obierz.Zetrzyj owoce na plastikowej tarce o drobniutkich oczkach.Przelej papke do miseczki.

2.Maliny przeplucz ciepla woda i przetrzyj przez sito.
Polej owoce w miseczce.

reklama
Do góry