reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

Niesłodka zupa z dyni

pierś po 7m-cu
butelka po 5m-cu


marchewka
pietruszka
biały kawałek pora
spory ziemniak
ćwierć małego selera
100g dyni
1/2 łyżeczki posiekanego koperku

Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob, pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Wszystkie jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę, przed podaniem posyp koperkiem.
 
reklama
Przecier z marchwi

pierś w 7m-cu

1 średnia marchew
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka świeżego masła

Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie zamieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj.


Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem

pierś w 7m-cu

80g obranej marchwi
małe obrane jabłko
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
20g piersi kurczaka
1/3 szklanki wody

Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20min. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180ml.



Zupka jarzynowa

pierś w 7m-cu

1/2 średniej marchwi
1/2 małego ziemniaka
1 łyżeczka drobno pokrojonego korzenia pietruszki
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
ok. 100ml wody

Warzywa starannie umyj, oczyść i opłucz. Włóż do wrzącej wody, gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Potem zmiksuj, dodaj kleik i masło, wymieszaj i ponownie zagotuj. Otrzymasz ok. 180g zupki. Jeśli będzie jej za mało dolej wrzącej wody.


Kluseczki z twarożku

pierś od 7m-ca
butelka od 7m-ca


1,5 szklanki mleka pasteryzowanego
łyżka śmietany
łyżka mąki pszennej
jedno żółtko
szczypta soli
2-3 łyżki przecieru z malin lub truskawek

Dwa dni wcześniej przygowuj twarożek: mleko przegotuj i ostudź, dodaj łyżkę śmietany i pozostaw pod przykryciem w temp. pokojowej na 24-36godz. Gdy się ukwasi, lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą. Ścięty "serek" odsącz na gęstym sitku. Dodaj mąkę, żółtko jajka, szczyptę soli i wymieszaj. Zagotuj niewielką ilość wody i wrzucaj do niej "odcinane" łyżką kawałki ciasta. Kluseczki wyłóż na talerzyk i podawaj z przecierem owocowym.


Kisiel jabłkowy

pierś w 7m-cu
butelka w 5m-cu


duże kwaśne jabłko
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jabłko obierz, umyj, usuń gniazdo nasienne. Rozrób mąkę łyżką zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Dodaj rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, doprowadź ponownie do wrzenia. Zestaw z ognia. Jabłko utrzyj na szklanej lub plastikowej tarce o małych otworach, połącz z kisielkiem.
UWAGA! Jeśli chcesz żeby kisiel pięknie wyglądał, zetrzyj jabłko w ostatniej chwili - wtedy nie ściemnieje.

 
a ja nigdy nie dodawałąm kleiku ryzowego du zupek...
hmmmm

zawsze same warzywka  i od ok 9 miesiąca mięsko (filet z kurczaka lub mielone (przez siebie) )

czyli najprosciej na początwk ugotoać na kawałkiu kurczczka ze dwa ziemniaczki i jedną marchewkę
zmiskować lub (lepiej) rozgnieść widelcem by dziecka nie przyzwyczajać do papki...
ja wbrew zaleceniom dodaję tyciunki kawałek kostki rosołowej (wtedy odpuszczam sobie mięsko)

potem jak nic się nie dzieje to urozmaicam zupkę nowym warzywkiem

uwaga - zupki można mrozić

porcja 2 ziemniaczki + 1 marchewka (średnie) to porcja 3 dniowa

niemrozona zupke przechowuję max do drugiego dnia po ugotowaniu
 
Buraczek z jabłkiem

pierś w 7m-cu
butelka w 5m-cu


1/2 małego buraka
1/2 jabłka

Buraka wyszoruj i ugotuj w łupinie. Połówkę buraka zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również zetrzyj. Zmierzaj puree buraczane z jabłkowym.


Surówka z marchewki i jabłka

pierś w 7m-cu
butelka w 5m-cu


mały kawałek surowej marchewki
ósemka surowego jabłka

Wyszorowaną, oskrobaną i dokładnie umytą marchewk przelej wrzątkiem i zetrzyj na plastikowej lub szklanej tarce o najdrobniejszych otworach (albo zmiksuj w blenderze). Jabłko obierz, dokładnie usuń gniazdo nasienne i utrzyj tak samo jak marchew. Wymieszaj marchewkę z jabłkiem i od razu podawaj.
 
A mojej same warzywka nie smakują, dziś dodałam kuczaka zobaczymy czy to jej zasmakuje :)

ivka76 niezłą masz kolekcje przepisów :)
 
moje zupki wyglądaja mniej wiecej podobnie
na skrzydełku dotuje ziemniaka marchewke
dodawałam juz i nic sie zlego nie dzialo
kalarepke
buraczka czerwonego
pietruszke korzen
seler
dodaje tez lyzke kleiku i troszke soli
nawet mi smakuje szczerze mowiac ;D

ivka fajne przepisy trzeba bedzie sprobowac cos nowego ::)
 
mam pytanko co do nieslodkiej zupy z dyni jaka ta dynia taka świerza gdzie taka mozna dostac bo w moich warzywniakach sie nie spotkałam
 
Jabłkowo-gruszkowa fantazja

pierś w 8m-cu
butelka w 6m-cu


ćwiartka lekko kwaskowatego jabłka
1/2 słodkiej gruszki
szczypta cynamonu

Dokładnie umyj owoce, obierz i pokrój na kawałki. Zmiksuj oba owoce. Już na talerzu posyp szczyptą cynamonu.



Waniliowe jabłuszko

pierś w 8m-cu
butelka w 8m-cu


małe słodkie jabłko
kawałeczek laski wanilii

Obierz jabłko ze skórki i pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę wody i kawałeczek laski wanilii, a następnie gotuj pod przykryciem kilka minut. Jeśli masa nie jest dość gładka - zmiksuj przez podaniem.



Cymes jabłkowo-marchewkowy

pierś w 7m-cu
butelka w 5m-cu


niewielka marchewka
1/2 twardego słodkiego jabłka
łyżeczka masła
szczypta cynamonu

Marchew wyszoruj, obierz, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Włóż marchewkę i jabłko do niedużego rondelka, zalej wrzątkiem (powinno go być tyle, by je ledwo przykrył). Dodaj masło i gotuj pod przykryciem na malutkim ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj cynamon.
W kuchni żydowskiej danie to podawano jako deser (dosładzając cukrem lub miodem), ale znakomicie nadaje się także jako dodatek do drugiego dania.



Malinowa kaszka

pierś w 8m-cu
butelka w 6m-cu


łyżka suchej kaszki ryżowej
1-2 łyżki rozmrożonych malin

Kaszkę rozrób z wrzątkiem, by miał konsystencję gładkiego kremu. Przelej do misieczki i wystudź. Maliny wsyp na sitko. Przelej wrzątkiem i przetrzyj. Nabieraj malinowy przecier łyżeczką i wąską strużką polewaj kaszkę, rysując ozdobne wzory.



 
reklama
BUDYń KARMELOWY
w 7 miesiącu cyc
w 6 butla:

szkl wody;
łyżka cukru;
czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
mleko modyfikowane w 2 półroczu życia - taka ilość jaką rozrabia się w 200 ml wody.


3/4 szkl wody wlej do garnuszka i zagotuj.Postaw suchą patelnie na średnim ogniu. gdy patelnia sie rozgrzeje wsyp cukier.Stopnowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje wlej do niego wrzątek i zmniejsz gaz do minimum.

w 1/4 szkl wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj

 
Do góry