reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na smakołyki i dania zwykłe dla naszych Słoneczek

czy któraś z Was potrafi przyrządzić lasanię (przepraszam, ze po polsku, nie wiem jak ię pisze w oryginale :confused:)

W menu smakosza jest lasania z cielęcinką, która moja Lola luuubi. Chciałabym jej cos takiego ugotować, tylko nie wiem jak :-(

i jeszcze jedno: kupiłam kasze jaglaną. Do czego mogę ją podać? :cool2:

Kinga- bardzo lubie i robie czesto lasagne
Ja kupuje paczke makaronu do lasani (Lubella polecam)
sos pomidorowy gotowy (primo gusto) lub sama robie ( 5 dojrzalych pomidorów obranych ze skórki czosnek i np. oregano lub zioła prowansalskie , gotujemy i miksujemy aby był jednolity)

45 dkg miesa mielonego (wołowo-wieprzowe) smaże mięsko z cebulką potem mieszam z sosem pomidorowym

wazny (o ile nie najwazniejszy jest sos beszamelowy w rondelku rozpuścic 2 łyzki masła dodać 4 łyzki mąki wymieszac dokładnie i dodać 1 szklanke mleka .musi powstać jednolity aksamitny lejący się sos solimy i dodajemy szczypte gałki muszkatołowej

bierzemy naczynie do zapiekania wklewamy kilka łyżek sosu beszamelowego kładziemy warstwe makaronu smarujemy beszamelem i kładziemy sos miesno-pomidorowy warstwa mozzarelli potem znów makaron beszamel mieso-pomidory mozarella makaron beszamel itd aż miesca w naczyniu nie będzie zapiekamy tak ok 45 minut a potem 15 minut przed podaniem lasania musi odparowac.

reklama
Acha i wazne nie żałujemy sosu beszamelowego od jego ilości zalezy miękkość platów makaronu ..i co najwazniejsze ..makaronu na lasanie nie obgotowuje się wczesniej
a na opakowaniu Lubelli jest doskonały przepis na lasanie...ja z niego korzystam ..a że lasania jest u nas często mogę z czystym sumieniem polecic...

Dobre tez sa cannelloni -ja kupuje rurki Lubelli i tam jest mega fajoski przepis także polecam!!!!

A uwielbiam włoską kuchnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

potwierdzam - kasza jaglana do zupy i bez skojarzeń;-)

karolka - fajny przepis - ja też jeszcze w życiu lasanii nie robiłam:zawstydzona/y: bo ciągle zapominałam jak ten beszamel zrobić ...
teraz zrobię... tylko sobie Twojego posta wydrukuję:-D

Karolka, dzięki za przepis. Brzmi nieźle i smakowicie :tak::tak::tak:

Marlenka i koga ;-) Również dzięki.

A czy jaglana nadaje się do zupy jarzynowej ? :confused:

Azik na sucho...tylko najwazniejszy jest własnie sos beszamelowy którym się polewa te płaty makaronu..

A tak mi się skojarzyło że jak się robi sos beszamelowy..to warto (wygodniej jest ) uzyć rózki kuchennej i jeszcze ważne jak zabraknie jednej porcji beszamelu trzeba zrobić(niestety ) następną (kurcze tylko to jest najbardziej kaloryczne) a jesli chodzi o dodatki to jest tu pole do popisu można do mięska dodac pieczarki , albo warzywną lasanie zrobić

Koga , Kinia ciesze się że chcecie wypróbowąc lasanie....pyszna jest

reklama
Do góry