karolkaz
Fanka BB :)
czy któraś z Was potrafi przyrządzić lasanię (przepraszam, ze po polsku, nie wiem jak ię pisze w oryginale)
W menu smakosza jest lasania z cielęcinką, która moja Lola luuubi. Chciałabym jej cos takiego ugotować, tylko nie wiem jak :-(
i jeszcze jedno: kupiłam kasze jaglaną. Do czego mogę ją podać?![]()
Kinga- bardzo lubie i robie czesto lasagne
Ja kupuje paczke makaronu do lasani (Lubella polecam)
sos pomidorowy gotowy (primo gusto) lub sama robie ( 5 dojrzalych pomidorów obranych ze skórki czosnek i np. oregano lub zioła prowansalskie , gotujemy i miksujemy aby był jednolity)
45 dkg miesa mielonego (wołowo-wieprzowe) smaże mięsko z cebulką potem mieszam z sosem pomidorowym
wazny (o ile nie najwazniejszy jest sos beszamelowy w rondelku rozpuścic 2 łyzki masła dodać 4 łyzki mąki wymieszac dokładnie i dodać 1 szklanke mleka .musi powstać jednolity aksamitny lejący się sos solimy i dodajemy szczypte gałki muszkatołowej
bierzemy naczynie do zapiekania wklewamy kilka łyżek sosu beszamelowego kładziemy warstwe makaronu smarujemy beszamelem i kładziemy sos miesno-pomidorowy warstwa mozzarelli potem znów makaron beszamel mieso-pomidory mozarella makaron beszamel itd aż miesca w naczyniu nie będzie zapiekamy tak ok 45 minut a potem 15 minut przed podaniem lasania musi odparowac.