reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

kaaala

Mamy lipcowe'06 Zadomowiona(y)
Dołączył(a)
9 Grudzień 2005
Postów
335
Miasto
Gdynia
hejka , zakładam nowy wątek na sprawdzone dania, mam w czwartek gości podpowiedzcie co upichcić jest jedno ale, mam zepsuty piekarnik :( czyli musi być coś do "garnka" podam super przepis na obiad, jest naprawede rewelacyjny ale potrzebny piekarnik:
- na blaszce posmarowanej olejem układamy ziemniaki w talarkach, posypujemt wegeta
- na to kładziemy pokrojona w plastry karkówke rozbita i posolona, popieprzona
- na to posypujemy cebulke w piórkach
- na wierzch smarujemy majonezem
- posypujemy serem zóltym tartym
do piekarnika ok 180 st na ok godzinke, nazywa sie to mięso po francusku do tego tylko suróweczka i obiiad gotowy, aha moja siostra posypuje ser na końcu ale ja daje od razu, można podować z ketchupem albo sosem czosnkowym :)
smacznego
 
reklama
bez piekarnika mówisz....

ja lubię robić danie jednogarnkowe:
mięsko (najlepiej świnkowe lub wołowinkę) pokrojone w kostkę podsmażamy w garnku
a potem do gara wrzucamy co nam popadnie:
marchewkę w talarki, seler naciowy, paprykę, pieczarki, cukinię (co chcesz)
zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i duużo przypraw (majeranek, pieprz, sól, curry, listek laurowy i koniecznie ze 2 ząbki czosnku)

dusimy do miękkości, na koniec możesz dodać trochę rozpuszczonego sou pieczeniowego z torebki

do tego dobre sa grzanki, ale jak chesz, to pod koniec gotowania wsyp drobny makaron, albo jesli wolisz,dodaj wczesniej ziemniaki pokrojone w kostkę;-)

ja tam uwielbiam to danie
 
nie ukrywam, że nie przepadam za gotowaniem
ale co zrobić, jak jeść trzeba... na szczęście mój mążulek lubi gotować =)
my z moim M wczoraj mieliśmy gości
zrobiliśmy taki bardziej tradycyjny obiad, tzn.
1. mój M zrobił piersi kurczaka smażone w panierce z kokosa
2. ja zrobiłam sos pieczarkowo-serowy na makaron i mięsko (smażone pieczarki+sosik z serków topionych)
3. razem zrobiliśmy surówkę: marchewka tarta, jabłko, ananas w kostkę, seler ze słoika
4. makaron do tego gotowany
smakowało wszystkim =)
więc polecam
i bez piekarnika
 
ja mam dobre ale do piekarnika :-)
potrzebujemy piersi z kurczaka ja je zawsze przekrajam i lekko tłukę
sól, pieprz, natkę pietuszki i inne zielone ziółka do wyboru
ser mozarella
wykałaczki
trochę oleju do posmarowania foremki
foremka lub inne naczynie żaroodporne :tak:

kurczka na plastry i potłuc lekko
posypać z jednej strony wszystkimi przyprawami
zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami, coby się nie rozwaliły
wstawić w do piekarnika w posmarowanym naczyniu
piec około 20- 25 minut
pokroić mozarellę w plastry
położyć na każdej roladce i zapiekać przez kolejne 5 minut

powinno być smaczne i soczyste :-)
 
Dostałam od kumpeli przepis na mega szybką sałatkę. Juz ją robiłam i bardzo mi smakowała.
składniki
puszka kukurydzy
pół słoika selera ciętego
dwa duże plastry kiełbasy salami
starty żółty ser (ilość dowolna, ja lubię dużo:-))
majonez
sól, pieprz

salami pokroić w kosteczkę i wymieszać wszystko ze sobą. I gotowe:-)
 
Dostałam od kumpeli przepis na mega szybką sałatkę. Juz ją robiłam i bardzo mi smakowała.
składniki
puszka kukurydzy
pół słoika selera ciętego
dwa duże plastry kiełbasy salami
starty żółty ser (ilość dowolna, ja lubię dużo:-))
majonez
sól, pieprz

salami pokroić w kosteczkę i wymieszać wszystko ze sobą. I gotowe:-)
Ja mam podobną ale jeszcze por do tego dochodzi:tak: Wkleję przepis jak znajdę w tych moich dokumentach w kompie:-)
 
też robie taka tylkodaje caly seler ze słoika, jak daje cała kukurydze, aha i ja daje jakas szynke zamiast salami, kupuje w plastrach tyle samo plastrów szynki i tyle samo plastrów sera, i kroje to w paseczki, bardzo szybko sie robi, chyba lepiej niz tarkowac ser, aha i tych plasterków to nie daje 2 tylko tak z 10tego i 10tego
 
A ja polecam lasagne (niestety piekarnik).
Nie podam proporcji, bo zawsze robię "na oko". Jeśli ktoś chce, może zerknąć do jakiegoś przepisu.
Jednak to co najlepsze w tym daniu, to to, ze zawsze można dodać do mięska (oprócz podstawowych składników) coś innego np.: paprykę, pieczarki etc. komu co "wpadnie do głowy" albo co ma w lodówce :-) Dzięki temu lasagne za każdym razem będzie inaczej smakowała.
Smacznego!!!!
 
reklama
Dziewczyny!!!! Dlaczego używacie selera ze słoików???!!!
Zdrowszy jest świeży!!! Wiem, niełatwe jest tarcie (ale od czego mamy Facetów! :-) ) ale na prawdę warto!
Bardzo fajna, jak dla mnie, jest surówka ze startego selera i kukurydzy. Robimy sos z majonezu, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (ja polecam pół na pół majonez z jogurtem); dodajemy sól, pieprz, cukier, troche cytryny - mieszamy.
 
Do góry