rruurrkkaa
Mama Misiatków
- Dołączył(a)
- 24 Listopad 2006
- Postów
- 8 739
Farsz na gołąbki
-kilogram mięsa mielonego może być z łopatki lub wieprzowo-wołowe
-1 szklanka ryżu ugotowana na półmiękko
-2 cebule drobno posiekane, zeszklone
- 1,5- 2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka płaska pieprzu (jak ktoś woli mniej pikantne to niecałą łyżeczke)
- majeranek 2 łyżeczki roztarte w dłoniach, ewentualnie zioła prowansalskie
Po zawinięciu wrzucam do garnka wyłożonego na spodzie liśćmi kapusty, i zalewam wodą z parzenia kapusty, tylko nie za dużo tej wody. Wrzucam liście laurowe i ziele angielskie.
U nas w domu je się z sosem pomidorowym, czasami też dodaje koncentrat pomidorowy/pastę pomidorową do tej wody z gołąbkami i tak gotuję aż będą miękkie
Z tej ilości miesą i ryżu wychodzi 15 dużych gołąbków
-kilogram mięsa mielonego może być z łopatki lub wieprzowo-wołowe
-1 szklanka ryżu ugotowana na półmiękko
-2 cebule drobno posiekane, zeszklone
- 1,5- 2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka płaska pieprzu (jak ktoś woli mniej pikantne to niecałą łyżeczke)
- majeranek 2 łyżeczki roztarte w dłoniach, ewentualnie zioła prowansalskie
Po zawinięciu wrzucam do garnka wyłożonego na spodzie liśćmi kapusty, i zalewam wodą z parzenia kapusty, tylko nie za dużo tej wody. Wrzucam liście laurowe i ziele angielskie.
U nas w domu je się z sosem pomidorowym, czasami też dodaje koncentrat pomidorowy/pastę pomidorową do tej wody z gołąbkami i tak gotuję aż będą miękkie
Z tej ilości miesą i ryżu wychodzi 15 dużych gołąbków