reklama
weronikabp
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2013
- Postów
- 1 012
Weronika zamiast vegety wystarczy sol. :-) w pierwotnej wersji wlasnie sol dodawalam.
Dziękować
mea_osi
Mea, Agatka, Gabi i Mati
schab z brzoskwiniami i serem
1, rozbijam schab jak na kotlety
2. doprawiam sola i pieprzem
3. opiekam na oliwie z oliwek zeby sie delikatnie scielo mieso i przekladam na blaszke
4. ukladam na gore pol brzoskwini (jak mam swieze to sa lepsze ale zima trzeba zadowolic sie takimi z puszki) i na to dwa plasterki zoltego sera (ja daje taki co sie dobrze topi np golda a dla smaku na gore daje troszke granapadano - zaostrza delikatnie ale nie jest bardzo potrzebny )
5. 20 min w piekarniku ... najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami czy frytkami no i na cieplo choc ja zawsze pozeram co zostanie na zimno bo je po prostu uwielbiam
jak zrobie to zapodam fotku ... naprawde banal ale ja je uwielbiam
1, rozbijam schab jak na kotlety
2. doprawiam sola i pieprzem
3. opiekam na oliwie z oliwek zeby sie delikatnie scielo mieso i przekladam na blaszke
4. ukladam na gore pol brzoskwini (jak mam swieze to sa lepsze ale zima trzeba zadowolic sie takimi z puszki) i na to dwa plasterki zoltego sera (ja daje taki co sie dobrze topi np golda a dla smaku na gore daje troszke granapadano - zaostrza delikatnie ale nie jest bardzo potrzebny )
5. 20 min w piekarniku ... najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami czy frytkami no i na cieplo choc ja zawsze pozeram co zostanie na zimno bo je po prostu uwielbiam
jak zrobie to zapodam fotku ... naprawde banal ale ja je uwielbiam
weronikabp
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2013
- Postów
- 1 012
przepis na pierś w cieście francuskim z dipem z avocado, zaczynam od fotorelacji, potem dodam przepis )
nie wiem dlaczego zdjęcia wgrywają się odwrotnie, sa naprawdę lekkie i małe ok piszę przepis, a więc:
składniki dla 2 osób
-pierś z kurczaka lub kilka polędwiczek z piersi z kurczaka, dziś miałam właśnie polędwiczki co widać na zdjęciu
-ciasto francuskie, ja kupuję wersję light
- duże dojrzałe avocado lub dwa małe
- jogurt naturalny typu greckiego
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 2, 3 łyzki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, papryka, chilli
wykonanie:
marynujemy pierś w oliwie z oliwek z przyprawami, chilli wg gustu teraz w ciązy dodaje odrobinkę wkładam do lodówki na conajmniej 1 h, następnie wyjmuję i rozkładam na środku rozłożonego papieru z ciastem francuskim, nastepnie pozostałe wystające ciasto tnę na równe paski z obu stron mięsa i zakładam na siebie paseczki tak aby nie było przerw w cieście. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, ciasto smaruje u góry białkiem z jajka i wkładam do piekarnika na około 35 min, zalezy od piekarnika, nalezy sprawdzić za 1 razem czy mięso nie jest surowe, w tym czasie gdy mięso się piecze, robię dip. Obieram avocado i miąższ wrzucam do miseczki, dodaję kilka łyżek jogurtu naturalnego, pieprz, czosnek, sok z cytryny i blenduję do gładkości, sól dodaję dopiero przed podaniem, avocado bardzo lubi sól i szybko ją wchłania dlatego soli sie je tuż przed podaniem dip władam do lodówki, kiedy potrawa jest gotowa, podają ja przekrojoną z dodatkiem dipu, dip cieszy się ogromnym powodzeniem, więc zawsze stawiam resztę na stole i ta reszta znika ) można dodać salsę z mango, dziś nie ma gdyż mango okazało się zepsute w środku salsa: duże dojrzałe mango, kolendra świeza, czerwona cebula, sól, pieprz, limonka , oliwa z oliwek, mango po obraniu kroimy w kosteczkę do tego wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę czerwoną, dodajemy oliwę z oliwek sól, pieprz, i sok z limonki oraz pokorojną świeża kolendrę - garść. i gotowe taka mała sałateczka do potrawy. polecam
nie wiem dlaczego zdjęcia wgrywają się odwrotnie, sa naprawdę lekkie i małe ok piszę przepis, a więc:
składniki dla 2 osób
-pierś z kurczaka lub kilka polędwiczek z piersi z kurczaka, dziś miałam właśnie polędwiczki co widać na zdjęciu
-ciasto francuskie, ja kupuję wersję light
- duże dojrzałe avocado lub dwa małe
- jogurt naturalny typu greckiego
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 2, 3 łyzki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, papryka, chilli
wykonanie:
marynujemy pierś w oliwie z oliwek z przyprawami, chilli wg gustu teraz w ciązy dodaje odrobinkę wkładam do lodówki na conajmniej 1 h, następnie wyjmuję i rozkładam na środku rozłożonego papieru z ciastem francuskim, nastepnie pozostałe wystające ciasto tnę na równe paski z obu stron mięsa i zakładam na siebie paseczki tak aby nie było przerw w cieście. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni, ciasto smaruje u góry białkiem z jajka i wkładam do piekarnika na około 35 min, zalezy od piekarnika, nalezy sprawdzić za 1 razem czy mięso nie jest surowe, w tym czasie gdy mięso się piecze, robię dip. Obieram avocado i miąższ wrzucam do miseczki, dodaję kilka łyżek jogurtu naturalnego, pieprz, czosnek, sok z cytryny i blenduję do gładkości, sól dodaję dopiero przed podaniem, avocado bardzo lubi sól i szybko ją wchłania dlatego soli sie je tuż przed podaniem dip władam do lodówki, kiedy potrawa jest gotowa, podają ja przekrojoną z dodatkiem dipu, dip cieszy się ogromnym powodzeniem, więc zawsze stawiam resztę na stole i ta reszta znika ) można dodać salsę z mango, dziś nie ma gdyż mango okazało się zepsute w środku salsa: duże dojrzałe mango, kolendra świeza, czerwona cebula, sól, pieprz, limonka , oliwa z oliwek, mango po obraniu kroimy w kosteczkę do tego wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę czerwoną, dodajemy oliwę z oliwek sól, pieprz, i sok z limonki oraz pokorojną świeża kolendrę - garść. i gotowe taka mała sałateczka do potrawy. polecam
Załączniki
Ostatnia edycja:
mycha05
Cudzie trwaj!
- Dołączył(a)
- 12 Maj 2013
- Postów
- 486
Przepis na moja ulubiona szarlotke z beza:
Skladniki:
-4 duze jajka
-500g maki pszennej
-jedna kostka masla lub margaryny
-niecala szkl. cukru
-lyzeczka prosz. do piecz.
-ok 10 jablek (w zaleznosci od wielkosci blachy, ja robie w duzej i 10 duzych jablek wystarcza)
-(cynamon)
-(sok z cytryny)
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto:
Przesiewamy make do sporej miski (ja nie wsypuje calej od razu, zostawiam troche i jak trzeba to przy wyrabianiu dosypuje) do maki dodajemy 4 zoltka (bialka zostawiamy) maslo i prosz. do piecz. Zagniatamy ciasto. Gdy jest juz gotowe, mozna wlozyc na 1 godz. do lodowki, ale nie trzeba.
Jabla obieramy i kroimy w nieduza kostke. Pokrojone wrzucamy do garnka i prazymy ok 5 min. Jesli jabla sa bardzo slodkie to mozna dodac sok z cytryny. Jesli ktos lubi to mozna dodac cynamon (ja uwielbam i dodaje sporo).
Ubijamy biala na sztywno i dodajemy nie cala szklanke cukru-ubijamy dalej na blyszczaca, gesta mase.
Blache smarujemy maslem i posypujemy maka. Rozkladamy na niej rownomiernie ciasto, nastepnie przekladamy jablka i na to piane z bialek wszystko rozsmarowujemy rownomiernie i wstawiamy do piekarnika na 60 min. i pieczemy w temp 170st.
Ciasto trzeba pilnowac bo beza szybko sie rumieni, wiec czesto trzeba zmniejszyc temperature.
Smacznego! :-)
Skladniki:
-4 duze jajka
-500g maki pszennej
-jedna kostka masla lub margaryny
-niecala szkl. cukru
-lyzeczka prosz. do piecz.
-ok 10 jablek (w zaleznosci od wielkosci blachy, ja robie w duzej i 10 duzych jablek wystarcza)
-(cynamon)
-(sok z cytryny)
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto:
Przesiewamy make do sporej miski (ja nie wsypuje calej od razu, zostawiam troche i jak trzeba to przy wyrabianiu dosypuje) do maki dodajemy 4 zoltka (bialka zostawiamy) maslo i prosz. do piecz. Zagniatamy ciasto. Gdy jest juz gotowe, mozna wlozyc na 1 godz. do lodowki, ale nie trzeba.
Jabla obieramy i kroimy w nieduza kostke. Pokrojone wrzucamy do garnka i prazymy ok 5 min. Jesli jabla sa bardzo slodkie to mozna dodac sok z cytryny. Jesli ktos lubi to mozna dodac cynamon (ja uwielbam i dodaje sporo).
Ubijamy biala na sztywno i dodajemy nie cala szklanke cukru-ubijamy dalej na blyszczaca, gesta mase.
Blache smarujemy maslem i posypujemy maka. Rozkladamy na niej rownomiernie ciasto, nastepnie przekladamy jablka i na to piane z bialek wszystko rozsmarowujemy rownomiernie i wstawiamy do piekarnika na 60 min. i pieczemy w temp 170st.
Ciasto trzeba pilnowac bo beza szybko sie rumieni, wiec czesto trzeba zmniejszyc temperature.
Smacznego! :-)
weronikabp
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2013
- Postów
- 1 012
Weronika w sobotę robiłam piersi z kurczaka w cieście francuskim i tak jak myślałam palce lizać bardzo dziękuje za przepisik na pewno zagości na stałe w naszym menu
nie masz pojęcia jak się cieszę, zwłaszcza że ot mój przepis skomponawany przeze mnie
weronikabp
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2013
- Postów
- 1 012
Krem z dyni
miąższ z dyni (ilość dowolna) - miąższ uzyskujemy z ugotowanej, wczesniej pokrojonej na kawałki dyni.
Miąższ zalewam bulionem sprawdzając gęstość, więc niedużo tego bulionu żeby za bardzo nie rozrzedzić. Ma mieć konsystencję kremu.
Dokładam przyprawy i świeży stary imbir.
- imbir świeży około 3 cm ścieram na tarce, jak więcej dyni to więcej imbiru
- pół łyżeczki startej gałki muszkatąłowej,
- odrobina kardamonu, dla zapachu
- jedna mała papryczka chilli pokrojona
sól i pieprz dla smaku,
gotuję na małym ogniu około 15 , 20 min mieszając zeby się nie przypaliła, na koniec zdejmuję z ognia, blenduję i dodaję mleko kokosowe, na małą ilosć pól puszki na większą - całą, zagotowuję i gotowe!
po nalaniu na talerz skraplam olejem lnianym, posypuje sprażonymi migdałami, słonecznikiem czy innymi nasionami smacznego!! ma być aksamitnym kremem olej lniany jest niesamowicie zdrowy ale kupujcie tylko na zimno tłoczony, musi być trzymany w lodówce.
Zobacz załącznik 598389
miąższ z dyni (ilość dowolna) - miąższ uzyskujemy z ugotowanej, wczesniej pokrojonej na kawałki dyni.
Miąższ zalewam bulionem sprawdzając gęstość, więc niedużo tego bulionu żeby za bardzo nie rozrzedzić. Ma mieć konsystencję kremu.
Dokładam przyprawy i świeży stary imbir.
- imbir świeży około 3 cm ścieram na tarce, jak więcej dyni to więcej imbiru
- pół łyżeczki startej gałki muszkatąłowej,
- odrobina kardamonu, dla zapachu
- jedna mała papryczka chilli pokrojona
sól i pieprz dla smaku,
gotuję na małym ogniu około 15 , 20 min mieszając zeby się nie przypaliła, na koniec zdejmuję z ognia, blenduję i dodaję mleko kokosowe, na małą ilosć pól puszki na większą - całą, zagotowuję i gotowe!
po nalaniu na talerz skraplam olejem lnianym, posypuje sprażonymi migdałami, słonecznikiem czy innymi nasionami smacznego!! ma być aksamitnym kremem olej lniany jest niesamowicie zdrowy ale kupujcie tylko na zimno tłoczony, musi być trzymany w lodówce.
Zobacz załącznik 598389
reklama
Podziel się: