reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przedszkolne sprawy

W tym prywatnym przedszkolu u nas też można dokupić zajęcia dodatkowe wtedy oplaty są okolo 700 zl, najbardziej z tego wszsytkiego rozbawila mnie joga, juz widze jak moja corka ktora nie wytrzyma bez ruchu 10 sekund cwiczy joge:laugh2:

Wogole moim zdaniem te wymyslne zajecia to przesada to sa dzieci i mysle ze takie zajecia jak rytmika, jakis teatrzyk ewentualnie dla utalentownych kolko plastyczne, jakies tance w razie potrzeby logopeda, a jak czytam te programy tych prywatnych przedszkoli to zastanawiam sie czy te dzieci maja czas sie pobawic:confused:

U nas jest jedno przedszkole prowadzone przez caritas oplaty sa troche wyzsze jak w normalnym przedszkolu sa 2 oddzialy po ok 20 dzieci, budynek nawet ladny, teraz zrobili ogrodek do zabaw, tylko minusy takie ze dzieci musza zabierac wlasne sniadanie, no i to ze jesli w grupach jest danego dnia malo dzieci to grupa starsza jest laczona z mlodsza.:baffled:

To faktycznie mieliscie szczescie dostac sie do tego super obleganego przedszkola, ja wogole mam wrazenie ze u mnie w miescie nabor bardziej odbywa sie na zasadzie znajomosci niz tego kto bardziej potrzebuje ale coz...

reklama
W tym prywatnym przedszkolu co chodzi Krystian to wogóle jest jedna grupa,
jak go zapisywaliśmy we wrześniu to przedszkole było dla dzieci od 2 do 5 lat,
i Krystian (wtedy niecałe 2,5 roku) był najmłodszy w grupie.
Potem każdego miesiąca dochodziły jakieś dzieci (minus prywatnego) i od stycznia przyszło dużo dzieci rok młodszych. Ale to jeszcze było zgodne z tym co miało być bo przecież od 2 do 5 lat miało być.
Ale ostatnio przyjęto niemowlaka :szok:.
I ja byłam w lekkim szoku bo nikt nie spytał rodziców. A ostatnio natchnęłam się na nową reklamę tego przedszkola i tam jest napisane od 6 miesięcy do 6 lat.
A warunków na prowadzenie 2 osobnych grup to ja w tym przedszkolu nie widzę :no:.

A o dziwo w tym państwowym co Krystian idzie jest więcej dodatkowych zajęć niż w tym prywatnym co chodził.
Dzieci mają koncerty i teatrzyki.
I oprócz płatnych zajęć są też dla dzieci uzdolnionych z dwóch najstarszych grup bezpłatne kółka teatralne i plastyczne.

Z płatnych widziałam, że najmłodsza grupa ma rytmikę i logopedę jeśli trzeba.
Angielski, taniec i korektywa s do wyboru od II grupy.

My pewnie zapiszemy małego na logopedię, bo chodzimy od stycznia państwowo, jeździmy do Wawy co 2,3 tygodnie (bo tak wypada państwowo), nie zdecydowaliśmy się na zajęcia w przedszkolu bo kosztowałoby nas to około 300zł miesięcznie :baffled:.
Choć może do września już nie będziemy potrzebowali logopedy, zobaczymy.

Mój Kuba od września chodzi do przedszkola państwowego (ma teraz 3,5), jest zapisany na trzy posiłki i do 8:30 musimy dotrzeć żeby zdążył na śniadanie o 8:40, dzieciaki nie muszą leżakować, tylko dla tych dzieci które mają ochotę zdrzemnąć sie po obiedzie wyciągane są materace lub kłada sie po prostu na dywan i odpoczywają. w przedszkolu jest logopeda i psycholog, nie musimy dodatkowo za to płacić tak samo jak za rytmike czy język angielski.
Musze powiedzieć że jestem naprawde bardzo zadowolona z przedszkola, zreszta mój syn również, bardzo chetnie chodzi, występuje na jasełkach, na dzień matki, czasem tylko nie chce mu się wstać ale to jak każdemu :biggrin2:

o tak wstawnie to faktycznie jest problem szczególnie poniedziałek-wtorek :tak: mój mały chodzi teraz do żłobka, a od września pójdzie do przedszkola :tak: i z regóły poniedziałek-wtorek jest ciężki, potem już lżej: rano hasła, ja chcę spać, nie chce do żłobka, mi się w żłobku nie podoba, ...., w żłobku już jest lepiej choć czasem też po marudzi, ale jak go odbieram i widzę uśmiech na twarzy i słyszę hasło mi się w żłobku podoba i jutro też przyjdę, czyli wszystko wraca do normy :tak: a w kolejne dni to już mu się tak spieszy że czasem brak mu chwilki aby się przebrać i trzeba go stopować :tak: co do leżakowania, to z tego co wiem w żlobku Kacper jeszcze śpi, chociaż w domu juz nie bardzo, chyba,że ma bardzo wyczerpujący ranek :tak::-D:laugh2: a co do leżakowania i innych spraw w przedszkolu, to więcej bedę mogła napisać po 5 czerwca, bo idę na zebranie :tak::-D:laugh2:

My do tej pory nie mieliśmy problemów ze wstawaniem, bo w przedszkolu śniadanie o 9.00 a Krystian sam z siebie wstaje ok. 7.00, że ja pracuję od 10.00 to go dopiero na śniadanie zaprowadzałam.

Teraz jest z babcią, najpierw chorował, a zaraz jadę na konferencję i tak musieliśmy babcie sprowadzić, bo mąż pracuje w takich godzinach, że niedałby rady do przedszkola zaprowadzać. A jak babcia jest to po co mamy dodatkowo płacić, więc
pójdzie od 16.06 i zapłacimy za pół miesiąca.

witam

U nas ostatnio ze wstawaniem nie ma problemu-hihi ale to temu ze od tygodnia siedzimy w domu:baffled: bo Natka ma ospe:baffled:

Ale ogolnie to Nata musi wstawac o 6 i co duzo mowic jest ciezko-na 6-30 juz jest w przedszkolu poniewaz ja na 7 chodze do pracy

U nas ze wstawaniem też nie powinno być problemów bo kacperek wstaje koło 7 czasem wcześniej a do przedszkola na 7:30 więc myślę że damy radę

Dużo zdrówka dla Natki pewnie drapie się biedulka

to teraz kilka slów o naszym przedszkolu ( info świeże, bo po zebraniu z wczoraj)
- koszt podstawowy 148 zł ( ewentualnie zniżka 50 % jeżeli jest zaświadczenie o rodzinnym)
- 5 zł stawka wyżywienia ( czyli ok. 100 na miesiąc)
- 16 zł rytmika te zajęcia są do wyboru
- 25 zł angielski
- 15 zł gimnastyka
oraz komitet rodzicielski ustalany we wrześniu ok. 15-20 zł

dodatkowo trzeba przynieść pościel, fartuszek, ubranko na zmiane, papucie i woreczek na to wszystko :tak:
dzieciaczków w grupie będzie 25
przedszkole jest czynne 7.30 - 17.00, z tym że zajęcia w grupach wiekowych sa 8.00-15.30, pozostały czas dzieciaczki spędzaja wszystkie razem na dole w jednej sali bądż popołudniem na dworze jak dopisze pogoda :tak:

to chyba tyle :tak::-D:laugh2:

ja właśnie dzisiaj idę się dowiedzieć czy Staś został przyjęty do przedszkola i czy mają jakieś dni otwarte dla nowych przedszkolaków

reklama
ja właśnie dzisiaj idę się dowiedzieć czy Staś został przyjęty do przedszkola i czy mają jakieś dni otwarte dla nowych przedszkolaków

i jaki wynik pierwszej rekrutacji ???

u mnie można cały sierpien przychodzic z dzieciaczkami na zajęcia, z tym że trzeba z nim siedzieć, bo odpowiedzialnośc przedszkole za dzieciaczki bierze dopiero od września :tak: ale można sie dogadc i np. jedna mam wtedy siedzi z 3dzieciaczków i np. zrobic dyżury,czy cos podobnego :tak::-D:laugh2: ja pomysle o tym może w ostatnim tygodniu sierpnia, przed samym wrzesniem, aby małego oswoic :-) chociaż był ze mna na spotkaniu organizacyjnym i juz mu tłumaczyłam co i jak, i chyba rozumie, i nie było hasła - mi sie tutaj nie podoba, więc pewnie będzie OK :laugh2::-D:laugh2:

Do góry