reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przedszkole a chorowanie

Jeden z moich synów idzie teraz do przedszkola. Ogolnie mało choruje i jak już to delikatny kaszel gdzie wystarczy dicotuss podać i przechodzi po 3 dniach. Mam nadzieje że zbyt bardzo to się nie zmieni ;)

reklama
Mój poszedł do przedszkola w wieku 5 lat, wczesniej w ogóle nie chorował, jak poszedł do przedszkola to było tak: tydzien w przedszkolu, 2 tyg w domu, tydzien w przedszkolu, 2 tyg w domu dosłownie! I tak przez dwa lata chodzenia do przedszkola. Najdłużej chodził ciagiem 2,5 tyg. Teraz pposzedł do szkoły i modle sie żeby tak nie chorował, bo ma bardzo duze zaległosci. Ma alergie wziewna, jeste uczulony na wszystkie pyłki, roztocza i psa i schodzi mu wszystko na oskrzela.

Mój poszedł do przedszkola w wieku 5 lat, wczesniej w ogóle nie chorował, jak poszedł do przedszkola to było tak: tydzien w przedszkolu, 2 tyg w domu, tydzien w przedszkolu, 2 tyg w domu dosłownie! I tak przez dwa lata chodzenia do przedszkola. Najdłużej chodził ciagiem 2,5 tyg. Teraz pposzedł do szkoły i modle sie żeby tak nie chorował, bo ma bardzo duze zaległosci. Ma alergie wziewna, jeste uczulony na wszystkie pyłki, roztocza i psa i schodzi mu wszystko na oskrzela.
A jak parrzyli na frekwencję że tyle choruje, musialas mieć zwolnienia od lekarza? Bo moja 6 latka też sporo choruje narazie była 2 dni w przedszkolu i już znów ma taki kaszel że szkoda gadać. Tylko że to już zerówka frekwencja powinna być przynajmniej 50 procent i żądają zwolnień od lekarza bo jak nie to opieka społeczna sprawdza co się z dzieckiem dzieje. I też boję się że będzie miała zaległości

Nie, od nas Pani zadnych zwolnien nie chciała. Ani w pierwszym przedszkolu, ani w drugim. Ja mówiłam jaka jest sytuacja i tyle. Tylko,że nam lekarz kazala przez jakis miesiac nie puszczac go do przedszkola, bo juz wyniki krwi mial troche zle, dostal anemii od tych antybiotykow i zeby doszedl troche do siebie to kazala go nie puszczac, wtedy mi wydała takie zaswiadczenie. Ale zaległości niestety miał. Dopiero co napisałam wyzej,ze mam nadzieje,że teraz nie bedzie chorował i niestety juz zachorował. W weekend temperatura, ból gardła, zielone gile.

Moja narazie 4 dni zaliczyła zobaczymy jak będzie dalej już zaczynała kaszlec ale narazie odpukac chodzi. W zeszłym roku na cały rok to jej się uzbierało 3 tygodnie w przedszkolu. Mam nadzieję że ten będzie lepszy

Ja nie wiem co zrobie. Szkola to nie przedszkole, jak nie bedzie chodzil to faktycznie gdzies zglosza, ale przeciez z zapaleniem oskrzeli nie puszcze go do szkoly, tym bardziej, ze mamy niedomykalnosc zastawki i musimy uwazac zeby na pluca nie zeszlo.:frown: Czemu wszystko mu schodzi na te oskrxela. Musze wziac chyba skierowanie na przeswietlenie zatok, moze on ma przewlekle zapalenie zatok tak jak ja i moj tato. Ja za to w przedszkolu nie chorowalam, a podstawowke cala przechorowalam, mialam duzo zaleglosci, ale i tak nie chorowalam tak czesto jak moj maly.

Ja nie wiem co zrobie. Szkola to nie przedszkole, jak nie bedzie chodzil to faktycznie gdzies zglosza, ale przeciez z zapaleniem oskrzeli nie puszcze go do szkoly, tym bardziej, ze mamy niedomykalnosc zastawki i musimy uwazac zeby na pluca nie zeszlo.:frown: Czemu wszystko mu schodzi na te oskrxela. Musze wziac chyba skierowanie na przeswietlenie zatok, moze on ma przewlekle zapalenie zatok tak jak ja i moj tato. Ja za to w przedszkolu nie chorowalam, a podstawowke cala przechorowalam, mialam duzo zaleglosci, ale i tak nie chorowalam tak czesto jak moj maly.
No w szkole to już nie ma żartów. U mnie córka do 4 lat nie chorowala wcale. Ale tym rokiem w przedszkolu nadrobila za 4 lata. Do maja ciągle było coś. Wrzesień gardło, październik katar i kaszel, listopad jelitowka i kaszel ciągnął się do początku grudnia więc do świąt już nie chodziła. Styczeń gardło i pani doktor nam wtedy kazała przytrzymać ją w domu żeby trochę nabrała sił więc nie chodziła do marca. Początek kwietnia było znów gardło i początek maja zapalenie krtani i się zrobiło ciepło i do września pożegnaliśmy choroby

Trochę pewnie na te jej chorpby miał wpływ stres ona zawsze ze mną bo męża dużo nie ma a jak skończyła 4 latka zdecydowaliśmy się na drugie ciężka ciąża pobyty w szpitalu i się zaczęły chorobska. Potem mały się urodził ona do przedszkola następna zmiana podejrzewam że to tez ma wpływ

Przebije was, moj jest juz 3 raz chory. Pierwsza infrkcja lagodna, ale poniewaz brzydki kaszel sie zaczynal to dr kazala podawac sterydy (kazda infrkcja konczy sie u niego zapaleniem oskrzeli) za drugim razem zapalenie oskrzeli od razu, antybiotyk i znowu inhalacje ze sterdydow, poszedl na 3 dni do szkoly i zlapal wirusa, okropne gardlo, 40 stopni goraczki i dusi mi sie, bo ma tski suchy kaszel. Pediatra w przychodni kazala robic inhalacje z samej soli, a mu sie nasililo po tych inhalacjach, zadzwonilam do naszej alergolog i mam przyjsc po recepte na nebbud, bo taki suchy, duszacy kaszel jest niebezpieczny w jego wypadku (jest alergikiem). Zadne syropki na kaszel na niego nie dzialaja odkad byl maly, tylko te inhalacje nas ratuja. Wyslalam skierowanie na wyciecie migdala, termin czekania na zabieg rok-poltora super jest ta nasza sluzba zdrowia.

reklama
No my niestety na antybiotyku, też się ciągle zmagam z kaszlem, ale od ostatniego antybiotyku w sierpniu za każdym razem do teraz udało mi się ją wyciągnąć. U nas na kaszel bo jest przeważnie suchy najlepiej sprawdza się sinecod

Do góry