reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Proszę o wsparcie, radę- ja nie wiem co robić :(

Witajcie. Dziękuję za wiele rad i wogóle odzew. Dla mnie w pierwszej chwili są to "duże "problemy mnie przerastające. Nie zamierzam siedzieć i nic nie robić w tym kierunku by nie wyjść na prostą ale uwierzcie początki są trudne. Niestety Miałyśmy maraton po lekarzach bo Malutka złapała wirusówkę prawdopodobnie i pojawiła nam się krew na pieluszce. Dostaje leki i puki co jest dużo lepiej- ewentualnie mamy jechać do szpitala. Co do sytuacji: niestety porady jako takiej w OPS nie uzyskałam a na poradę od strony prawnika trzeba czekać około miesiąca( ja tyle czasu nie mam). Ale za to z racji tego że mam 2 pokoje postanowiłam wynająć jeden pokój w zamian za opiekę nad Miśką. Więc intensywnie zaczynam poszukiwania pracy na umowe o pracę. Oczywiście nie rezygnując z obecnej. Gdyby któraś coś wiedziała proszę dajcie znać. Pozostaje mi napisanie pisma do spółdzielni- to od nich mam komornika bo zadłużenie było większe. O umorzeniu odsetek mogę się dopiero starać jak wpłacę wymaganą kwotę. Nie wiem ..... Czy macie może jakieś namiary na kogoś kto mógłby mi pomóc w napisaniu pisma? Nie stać mnie by za to zapłacić bo i tak przez wirusówkę kończą mi się i pieluchy i mleko- a wypłatę dostaję ostatniego. Ale zależy mi na tym by szybko chociaż odpisać i brzydko mówiąc "grać na zwłokę z terminem".....:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama
Ale za to z racji tego że mam 2 pokoje postanowiłam wynająć jeden pokój w zamian za opiekę nad Miśką. Więc intensywnie zaczynam poszukiwania pracy na umowe o pracę. Oczywiście nie rezygnując z obecnej.
O, dobry pomysł z tym pokojem :-). Może nie jest komfortowo wpuszczać obcą osobę do swojego mieszkania, ale z drugiej strony będzie kasa z wynajmu a jeśli jeszcze pomoże przy dzieciątku - fajnie :). Życzę znalezienia dobrej osoby.

Witajcie. Lekkie zamieszanie było u nas i trochę papierkowej roboty. Cały czas czekamy na odpowiedz ze spółdzielni odnośnie pisma złożonego u nich. Mam gorącą prośbę jeśli ktoś z Waszych znajomych ma jakieś niepotrzebne meble typu komoda, mała meblościanka, dywan na terenie Warszawy bardzo chętnie przyjmę.

Witaj Aniu. Co u nas no cóż pomału staram się wyjść na prostą a na pewno się nie poddawać. Starając się i walcząc o mieszkanie niestety mam nowy problem mianowicie opóznienia w opłatach za media. Niestety coś za coś.
Nie daję rady ze wszystkim- skromnie też jeśli chodzi o wszelkie zakupy i z racji możliwości finansowych i dlatego bo jak na złość zaczeła dodatkowo szwankować lodówka i nie zawsze chce działać.
Byłam na rozmowie u prezesa- muszę jak najszybciej wpłacić większą kwotę anieżeli czynsz to rozłożą mi reszte na raty i nie będzie sprawy w sądzie.
Zaś są też dobre informacje: mój brzdąc dostał się do żłobka od września. Teraz tylko najważniejsze są badania by zobaczyć czy wszystko jest dobrze.
Dalej pracuję i walczę z komornikiem. Mam szansę również pójść do dodatkowej pracy wraz z moim krasnalem ale niestety najpierw muszę zrobić badania- ks. sanepidu. Niestety na chwilę obecną mnie nie stać na zrobienie jej i opłacenie prywatnego ubezpieczenia grupowego :no:
Dziękuję za pamięć i pozdrawiam ciepło.

Pomimo wszystko dzisiaj wraz z Misia bylysmy pierwszy dzien w dodatkowej pracy. Bardzo mi sie podoba- malutkiej zreszta tez :-)
Z jednej strony jest to moje spelnienie marzen z drugiej strony szansa na wyjscie na prosta. Tym bardziej ze moja mala jest tam mile widziana i oczywiscie bedzie chodzila ze mna.
Mam nadzieje ze uda mi sie wyrobic ksiazeczke i oplacic ubezpieczenie.
Tez w tym tygodniu musze skompletowac dokumenty do zlobka.
Powiem Wam szczerze ze zaczynam widziec "swiatelko w tunelu" i mozliwosc wyjascia z tej trudnej sytuacji.

Ostatnia edycja:
Witaj carolin ubezpieczenie grupowe jest obowiazkowe bo praca o ktora zabiegam to opieka nad dziecmi- i kazda opiekunka musi miec ubezpieczenie.

kika, sorki, ze tak dopytuję, ale jestes pewna, ze takie ubezpieczenie jest obowiązkowe, jaki jest zakres tego ubezpieczenia?
ubezpieczenia grupowe są np na zycie bądź od nieszczęśliwych wypadków? w żadnym wypadku nie podważam tego co piszesz, ale jestem ciekawa.

reklama
Witaj carolin. Mnie to nie uraża. Tak jest to ubezpieczenie obowiązkowe . W razie jakiegoś wypadku (odpukać) dziecka pod moją opieką- wszelkie koszty ponosi ubezpieczyciel. W placówkach typu żłobek, przedszkole nawet państwowe -wszystkie osoby pracujące wykupują takie ubezpieczenie bo różnie może być. Pytałam się i dowiadywałam. Praca z dziećmi jest bardzo odpowiedzialną pracą dodatkowo są odpowiednie przepisy które należy spełnić. Pozdrawiam

Do góry