reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Proszę o pomoc , pierwsza ciąża zero doświadczenia

Czesc, właśnie wróciłam do lekarza i dowiedziałam się ze jestem w piątym tygodniu ciazy , zastanawiam się czy nie zmienić lekarza ponieważ nie dostałam skierowania na żadne badania nawet nie wydrukowal mi zdjęcia usg, nie założył karty ciazy tylko kazał przyjść za miesiąc i brać kwas foliowy . Co sądzicie ? Co robić?

reklama
Piąty tydzień to bardzo wczesny etap ciąży, kiedy jeszcze może się sporo wydarzyć. Lekarze często zakładają kartę pomiędzy 9 -12 tygodniem ciąży, wtedy też cię pewnie wyśle na badania. Na razie na USG widać tylko pęcherzyk, za 4 tyg. będzie już co pokazać:) Koniecznie bierz kwas foliowy i dbaj o siebie:) I zapraszam do BB kalendarza ciąży :)

A widziałaś na usg pęcherzyk? może sprzęt zasłaby i jeszcze nic nie było widać. Co niestety jest możliwe.
Badania, kartę ciąży zakłada się po potwierdzeniu akcji bicia małego serduszka:-) a to ma miejsce około 7-8tc. Trochę późno chce Cię widzieć, ale skoro nic Cię nie boli i jest dobrze to może w NFZ tak jest. Ja wizyty miałam co 2-3 tygodnie.

Myślę że nie ma co panikować. Ja nie wiem bo ja zrobiłam test a do lekarza wybrałam się koło 9 tyg. Dobrze się czułam bralam kwas foliowy. Gratulacje! :)

Ja bylam w 5 tygodniu, lekarz widzial na usg pecherzyk, zdjecie dostalam, pogratulowal mi, przepisal witaminy, zlecil badania, dostalam karte ciazy. Czy ciaza 5 czy 12 tygodniowa powinna byc traktowana tak samo-powaznie a Ty z szacunkiem i jako prrzyszla mama. Zmien lekarza. Ten ktory poprowadzi Ci ciaze bedzie Ci przez te 9 miesięcy towarzyszyl wiele razy, bedzie powiernikiem i doradca. A ten Twoj jak widac podchodzi do Ciebie z dystansem i nie warto ryzykowac.

Ja bylam w 5 tygodniu, lekarz widzial na usg pecherzyk, zdjecie dostalam, pogratulowal mi, przepisal witaminy, zlecil badania, dostalam karte ciazy. Czy ciaza 5 czy 12 tygodniowa powinna byc traktowana tak samo-powaznie a Ty z szacunkiem i jako prrzyszla mama. Zmien lekarza. Ten ktory poprowadzi Ci ciaze bedzie Ci przez te 9 miesięcy towarzyszyl wiele razy, bedzie powiernikiem i doradca. A ten Twoj jak widac podchodzi do Ciebie z dystansem i nie warto ryzykowac.
Bez przesady moim zdaniem

Po pierwsze gratuluję!! :)
Po drugie, ja w 5 tc zostałam wysłana na wszystkie możliwe badania, do tego dostałam zdjęcie usg z 2 mm zarodkiem :)

Zawsze możesz spróbować u innego lekarza i potem porównać i wybrać.

Chodzisz prywatnie czy na nfz?

Napisane na HUAWEI CUN-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja pierwsze usg miałam dopiero w 11 tygodniu i tez wtedy dopiero miałam założoną kartę ciąży. Z tym ze ja lekarza zmienialam 2 razy [emoji14] Według pierwszej lekarki nie byłam w ciąży bo przecież spozniajacy się 3 tygodnie okres i 3 pozytywne testy ciążowe to nie wystarczający powód żeby uznać ze jestem w ciąży. Ja to jeszcze zjebke dostałam ze mam przyjść dopiero jak będę miała wynik betahcg i będę w 10 tygodniu a O usg potwierdzającym ciaze moglam tylko pomarzyć. Drugi geniusz usg zrobił, badania zlecal, ale jak zaczęłam mieć problemy omdlenia latanie ze schodów przy tym wybijanie zębów, stwierdził ze to uroki ciąży i na to się L4 nie wystawia. Także Agatka na moje oko Twój lekarz jest ok. Ciążę potwierdził usg zrobił a na zakładanie karty jeszcze czas, tak samo jak na badania :)

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

reklama
Ja pierwsze usg miałam dopiero w 11 tygodniu i tez wtedy dopiero miałam założoną kartę ciąży. Z tym ze ja lekarza zmienialam 2 razy [emoji14] Według pierwszej lekarki nie byłam w ciąży bo przecież spozniajacy się 3 tygodnie okres i 3 pozytywne testy ciążowe to nie wystarczający powód żeby uznać ze jestem w ciąży. Ja to jeszcze zjebke dostałam ze mam przyjść dopiero jak będę miała wynik betahcg i będę w 10 tygodniu a O usg potwierdzającym ciaze moglam tylko pomarzyć. Drugi geniusz usg zrobił, badania zlecal, ale jak zaczęłam mieć problemy omdlenia latanie ze schodów przy tym wybijanie zębów, stwierdził ze to uroki ciąży i na to się L4 nie wystawia. Także Agatka na moje oko Twój lekarz jest ok. Ciążę potwierdził usg zrobił a na zakładanie karty jeszcze czas, tak samo jak na badania :)

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Niby wszystko rozumiem ale zostałam tak potrakowana jak by nie wiadomo co dodać ze raz już poronilam i nie chce poraz kolejny gdybym się nie zapytała to by nawet nie powiedział który to tydzień wizyta trfala może 3 minuty . Tak samo zapytałam się co z pracą dzwigam , skacze po drabinie to przecież nie biezpieczne to powiedział że ciąża to nie choroba .

Do góry