Witam. Mam prośbę o pomoc w interpretacji krzywej cukrowej. Jestem po konsultacji z diabetologiem, który uważa, że wszystko jest w porządku. Jednakże już od dawna nie ufam lekarzom, po tym jak przez 15 lat nie zostałam zdiagnozowana na niedoczynność tarczycy (ponieważ miałam TSH niby w normie). I po tym jak lekarze wmawiali mi niepłodność idiopatyczną. Podobna sytuacja jest z moją krzywą cukrową. Czuje niepokojące objawy pomimo tego, że wynik mieści się w granicy normy. Jestem w 25 tygodniu ciąży.
Mam prośbę o podzielenie się swoimi wynikami.... gdyż wtedy będę miała porówniania czy ten wynik jest prawidłowy. NIE WIERZE W NORMY
GLUKOZA NA CZCZCO:
1 wynik na czczo - 70 (norma do 90) warto też dodać, że zjadłam bardzo wczesną i lekkostrawną kolację z uwagi na to badanie)
2 wynik po godzinie - 175 (norma do180)
3. wynik po 2 godzinach 135 (norma do 140)
Cukru w moczu nie miałam ale bardzo często chodzę do toalety nawet w środku nocy.. więc do końca nie wiem czy te moje próbki są obiektywne.... może następnym razem weznę pierwszą nocną próbkę.... a nie ranną....
Dlaczego się martwię:
- częstomocz i wzmożone pragnienie (non stop chce mi się pić a jednocześnie za chwilę muszę iść do toalety)
- sucha, atopowa skóra na łokciach i nad kostkami oraz wierzchniej części dłoni
-częste zmęczenie podczas dnia ( w nocy często mam nadmiar energii.....)
-tyje pomimo tego, że jem zrównoważony posiłki i codziennie chodzę po 5 km........ bmi powyżej średniej
- I to co PRZEDE WSZYSTKIM MNIE ZASTANAWIA, dziecko ma już plus 7 dni ...... rozwija się szybciej niż powinno.
Bardzo martwię się porodu bo jestem drobną osobą, a wszystko wskazuje na to, że dziecko będzie duże.
I jeśli są to faktycznie zalążki cukrzycy to martwie się, że moze się to negatywnie odbić na dziecku.
Mam prośbę o podzielenie się swoimi wynikami.... gdyż wtedy będę miała porówniania czy ten wynik jest prawidłowy. NIE WIERZE W NORMY
GLUKOZA NA CZCZCO:
1 wynik na czczo - 70 (norma do 90) warto też dodać, że zjadłam bardzo wczesną i lekkostrawną kolację z uwagi na to badanie)
2 wynik po godzinie - 175 (norma do180)
3. wynik po 2 godzinach 135 (norma do 140)
Cukru w moczu nie miałam ale bardzo często chodzę do toalety nawet w środku nocy.. więc do końca nie wiem czy te moje próbki są obiektywne.... może następnym razem weznę pierwszą nocną próbkę.... a nie ranną....
Dlaczego się martwię:
- częstomocz i wzmożone pragnienie (non stop chce mi się pić a jednocześnie za chwilę muszę iść do toalety)
- sucha, atopowa skóra na łokciach i nad kostkami oraz wierzchniej części dłoni
-częste zmęczenie podczas dnia ( w nocy często mam nadmiar energii.....)
-tyje pomimo tego, że jem zrównoważony posiłki i codziennie chodzę po 5 km........ bmi powyżej średniej
- I to co PRZEDE WSZYSTKIM MNIE ZASTANAWIA, dziecko ma już plus 7 dni ...... rozwija się szybciej niż powinno.
Bardzo martwię się porodu bo jestem drobną osobą, a wszystko wskazuje na to, że dziecko będzie duże.
I jeśli są to faktycznie zalążki cukrzycy to martwie się, że moze się to negatywnie odbić na dziecku.