reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prośba o pomoc w interpretacji krzywej cukrowej

grazyna35

Zaciekawiona BB
Witam. Mam prośbę o pomoc w interpretacji krzywej cukrowej. Jestem po konsultacji z diabetologiem, który uważa, że wszystko jest w porządku. Jednakże już od dawna nie ufam lekarzom, po tym jak przez 15 lat nie zostałam zdiagnozowana na niedoczynność tarczycy (ponieważ miałam TSH niby w normie). I po tym jak lekarze wmawiali mi niepłodność idiopatyczną. Podobna sytuacja jest z moją krzywą cukrową. Czuje niepokojące objawy pomimo tego, że wynik mieści się w granicy normy. Jestem w 25 tygodniu ciąży.

Mam prośbę o podzielenie się swoimi wynikami.... gdyż wtedy będę miała porówniania czy ten wynik jest prawidłowy. NIE WIERZE W NORMY

GLUKOZA NA CZCZCO:
1 wynik na czczo - 70 (norma do 90) warto też dodać, że zjadłam bardzo wczesną i lekkostrawną kolację z uwagi na to badanie)
2 wynik po godzinie - 175 (norma do180)
3. wynik po 2 godzinach 135 (norma do 140)

Cukru w moczu nie miałam ale bardzo często chodzę do toalety nawet w środku nocy.. więc do końca nie wiem czy te moje próbki są obiektywne.... może następnym razem weznę pierwszą nocną próbkę.... a nie ranną....

Dlaczego się martwię:
- częstomocz i wzmożone pragnienie (non stop chce mi się pić a jednocześnie za chwilę muszę iść do toalety)
- sucha, atopowa skóra na łokciach i nad kostkami oraz wierzchniej części dłoni
-częste zmęczenie podczas dnia ( w nocy często mam nadmiar energii.....)
-tyje pomimo tego, że jem zrównoważony posiłki i codziennie chodzę po 5 km........ bmi powyżej średniej
- I to co PRZEDE WSZYSTKIM MNIE ZASTANAWIA, dziecko ma już plus 7 dni ...... rozwija się szybciej niż powinno.

Bardzo martwię się porodu bo jestem drobną osobą, a wszystko wskazuje na to, że dziecko będzie duże.
I jeśli są to faktycznie zalążki cukrzycy to martwie się, że moze się to negatywnie odbić na dziecku.

reklama
Wyniki według mnie masz dobre tym bardziej, że jesteś w ciąży, a dla kobiet w ciąży te normy są ciut inne i jest wyższa górna granica, ja na czczo mam cukier 81, a po 2h 170 (w ciąży nie jestem) też jestem drobnej budowy bmi mam w normie. Nietolerancja glukozy zaczyna się powyżej wyniku 140 po 2h (w ciąży powyżej 153). A Twoje objawy wynikają raczej po prostu z tego, że jesteś w ciąży.

Wyniki masz bardzo dobre! Wszystkie sprawy które Cię niepokoją to typowe dolegliwości ciążowe. Moim zdaniem nie masz się czym przejmować.

Wyniki według mnie masz dobre tym bardziej, że jesteś w ciąży, a dla kobiet w ciąży te normy są ciut inne i jest wyższa górna granica, ja na czczo mam cukier 81, a po 2h 170 (w ciąży nie jestem) też jestem drobnej budowy bmi mam w normie. Nietolerancja glukozy zaczyna się powyżej wyniku 140 po 2h (w ciąży powyżej 153). A Twoje objawy wynikają raczej po prostu z tego, że jesteś w ciąży.

Nie rozumiem, po 1h masz 170 czy po 2 h?

Czyli rozumiem, ze masz zdiagnozowana nietolerancje glukozy? Miałaś jakieś objawy?
Tak mam. Ja mam sporo problemów ze zdrowiem szczególnie jeśli chodzi o hormony, wiec ciężko już stwierdzić co jest czego objawem. Ale u Ciebie cukier jest w normie, wiec nie masz powodów do zmartwień 😊

reklama
Tylko te chodzenie do toalety co godzinę jest męczące, inna sprawa, ze mam niedobory wapnia pomimo bogatej w nabial diety ☹️☹️

Do góry