reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
dzieki Magdusiek...

a Malgosia to chyba wyczula, ze o niej mysle, bo napisala sms-ka.... ze nie wraca... ::)
 
ja robie krowki... ;)tzn kajmak, smakuje jak krowki ale nie ciagnie sie tak. Mysle, ze przepis od magduska jest ok bo jest tam sporo masla wiec moze beda sie ciagnely.
ja robie z pol litra mleka i 40 dkg. cukru - to gotuje dlugo na malym ogniu az zacznie gestniec. Wtedy dodaje 10dkg masla i dalej gotuje tak dlugo az kropelka upuszczona na spodek nie rozlewa sie.

Potem mozna z tym robic co sie chce, ja wylewam na kruche ciasto i mam super kajmakowy mazurek :)
 
USTA ADAMA
CIASTO:
2-3 paczki biszkoptów okrągłych
3/4 szkl mąki tortowej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl kakao
5 jajek
cukier waniliowy
powidła sliwkowe

biszkopty przełożyć powidłami i składać do siebie. układać jedno obok drugiego na całej blaszce.
białka ubić na sztywno, doodać cukier ,dalej ubijać, dodać żółtka, ubić kilka minut. przesiać mąkę i kakao i delikatnie wymieszać łyżką, dodać cukier waniliowy i wymieszać. wylać ciasto na blszkę z biszkoptami aby je przykryło. piec w nagrzanym piekarniku 180` przez 30-40 min. sprawdzić patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.

MASA
4 żółtka
1/2 szkl cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 paczka masła
1/2 l mleka

żółtka utrzeć z cukrem, wsypać do nich budyń i 1/2 szkl mleka, razem wymieszać i wlać do 1/2 l zagodowanego mleka i mieszać aż zgęstnieje. zostawić do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając. masło utrzeć mikserem i jak się zrobi puszyste dodawać po łyżce masy budyniowej i dokładnie utrzeć.

na ciasto położyć masę budyniową i polać roztopioną czekoladą .

 
KEKS Z BIAŁEK

czasami zostaja mi same białka i nie wylewam ich tylko piekę keks który utrzymuje długo świeżość

4-5 białek
1/2 szkl mąki tortowej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl stopionej margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
aromat do ciast- najlepiej rumowy
cukier puder

białka ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. mąkę przesiać i dodawać na zmianę z przestudzoną margaryną stale ubijając, dodać aromat i proszek do pieczenia. bakalie wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać, formę wysmarować lub wyłożyć pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`c i piec ok 40 min aż wierzch będzie lekko brązowy, wyłączyc piekarnika i zostawic do wystudzenia w piekarniku, posypać cukrem pudrem.
ja piekę w blaszce wąskiej na 7 cm i wys na 10

 
Jak krówka ma się dobrze ciągnąć to wystarczy tylko cukier i śmietana kremówka, bez masełka. mniam.
ale są prostsze sposoby :)
 
reklama
Teddy, to dostała wyczerpującą informację dotyczącą krówek na mobilphone. To jest wersja prosta, ale ta komórkowa prostsza i duuuuuuuzo bardziej ciągnąca!
A ta wersja śmietanowo - cukrowa nadaje się idealnie na tartę, o której wyżej pisałam, tylko trzeba dodać orzechy włoskie i nie zapiekać. Polać po prostu wystudzoną tartę masą klejomordkową z orzechami i obsypać płatkami migdałów!
 
Do góry