Dla mam które chcą sama przygotowywać posiłki znalazłam coś takiego
ZUPKI
Wielowarzywna (od 5 m-ca)
Składniki:
- średnia marchewka
- dość duży ziemniak
- 150 ml wody
- pół łyżeczki koperku
- 2-3 łyżki Nestie Sinlac
Sposób przyrządzania:
Marchewkę i ziemniaka obierz, pokrój na drobne kawałki. Do warzyw dodaj posiekany koperek, całość gotuj na małym ogniu, aż powstanie miękka papka. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z Nestie Sinlac.
Zupa mleczna z ryżem (od 5 m-ca)
Składniki:
- 90 ml wody
- 3 płaskie miarki mleka modyfikowanego Bebiko 2
- 5 płaskich łyżeczek kleiku ryżowego
Sposób przyrządzania:
Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko Bebiko i dokładnie wymieszać. Gotowe, gorące mleko wlać na talerz. Dosypać kleik ryżowy i starannie wymieszać. Do przygotowania zupy mlecznej z ryżem zamiast Bebiko 2 i kleiku ryżowego można użyć gotową mieszankę mleczną Bebiko 2R.
Zupka zielona (od 6 m-ca)
Składniki:
- garść mrożonego groszku lub brokułów
- średni ziemniak (niekoniecznie)
- łyżka ugotowanego mięsa drobiowego lub pół ugotowanego żółtka
- łyżeczka masła
Sposób przyrządzania:
Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie (nie musisz go rozmrażać) i wraz z ziemniakiem wrzuć do rondelka. Zalej niewielką ilością wody (ma ledwie przykryć jarzyny). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa nieco przestygną, dodaj rozdrobnione mięso lub żółtko. Całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją wodą, mlekiem modyfikowanym lub mlekiem z piersi. Możesz przygotować z tych składników także purée. Potrawę możesz zagęścić kleikiem ryżowym. Żeby ładnie wyglądało na wielkanocnym stole, nałóż je łyżką do lodów. Obok możesz położyć np. łyżkę białego purée z pietruszki.
Zupa krem z kalafiorów (od 6 m-ca)
Składniki:
- kalafior
- duża cebula lub por
- 3-4 szklanki rosołu
- wywaru z warzyw lub wody
- główka sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i vegeta (niemowlętom zupy niczym nie przyprawiamy)
- olej do smażenia
Sposób przyrządzania:
Podziel kalafior na różyczki, cebulę posiekaj. Cebulę zeszklij w rondlu na oleju, dorzuć różyczki kalafiora, wlej płyn i gotuj pod przykryciem. Kiedy kalafior zmięknie, dodaj oczyszczone i poszarpane na kawałeczki liście sałaty oraz koperek i ponownie zagotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i świeżym koperkiem.
Szpinakowa (od 7 m-ca)
Składniki:
- marchewka
- pół pietruszki
- szpinak (może być mrożony)
- 150 ml wody
- 50 g ugotowanego kurczaka
- 2-3 łyżki Nestie Sinlac
Sposób przyrządzania:
Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój je na drobne kawałki i gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż powstanie miękka papka. Kurczaka przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz mięso z warzywami i dokładnie wymieszaj z Nestie Sinlac.
Zupka (od 7 m-ca)
Składniki:
- średnia marchewka
- pół średniego ziemniaka (albo łyżeczka suchego kleiku ryżowego lub ryżu)
- szklanka wody
- łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka (albo 1/2 ugotowanego żółtka)
- pół łyżeczki masła
Sposób przyrządzania:
Warzywa najpierw wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną (mniej więcej pół godziny). Jeśli zamiast ziemniaka dodajesz ryż, będziesz musiała gotować zupę dłużej. Jeśli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj. Łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość lub przetrzyj przez sito. Jeśli dodajesz żółtko, wrzuć je do zupy przed zmiksowaniem. przed podaniem dodaj pół łyżeczki masła. Gdyby zupa była za gęsta, dolej nieco przegotowanej wody, modyfikowanego mleka lub mleka z piersi.
Zupa krem z zielonego groszku (od 7 m-ca)
Składniki:
- 3 szklanki mrożonego groszku (ok. 45 dag)
- 1-2 ziemniaki (niekoniecznie)
- drobno pokrojona cebula
- 2 łyżki masła
- oliwy z oliwek lub oleju
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- cukier (ewentualnie)
- 2 łyżki masła
- oliwy z oliwek lub oleju
- sól
Sposób przyrządzania:
Cebulę zeszklij (nie podsmażaj) w dużym rondlu na maśle lub oleju. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Do cebuli dodaj groszek (ew. brokuły) i ziemniaki. Zamieszaj i chwilę jeszcze podgrzewaj. Wlej płyn i gotuj do zmięknięcia warzyw (nie za długo, bo groszek straci kolor). Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dopraw solą i cukrem. Gorącą zupę po zdjęciu z ognia możesz zaprawić żółtkiem. Rozmieszaj żółtko w kubeczku, wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. Nie gotuj! Zupę w filiżankach możesz polać odrobiną śmietany lub jogurtu i posypać posiekanym koperkiem. Jako dodatek podaj grzanki, groszek ptysiowy, paluszki albo paszteciki. Tę zupę - bez dodatków - możemy podać starszym niemowlętom (karmionym piersią - w dziesiątym miesiącu, karmionym butelką - w siódmym).
Pierwsza zupa marchwiowa (od 7-8 m-ca)
Składniki:
1/2 średniej marchwi (60g), mały ziemniak (30g), łyżeczka oliwy lub świeżego masła (5g), 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g), 100g wody
1 porcja=150g
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy najlepiej około 30 minut pod przykryciem. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.
Pierwsza zupka jarzynowa (od 7-8 m-ca)
Składniki:
obrane warzywa (90g), 1/2 małej marchwi ( 40g), jeden mały ziemniak (30g), 1/4 korzenia pietruszki (15g), łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego (5g), 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g), 150-200 ml wody
1 porcja=150g
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30min). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym . Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.
Zupa jarzynowa z cielęciną (od 7-8 m-ca)
Składniki:
2 łyżeczki kleiku kukurydzianego (5g), 20g surowego mięsa chuda cielęcina (po gotowaniu około 10g), 100g wody, 1/5 małej marchwi (20g), 1/2 małego ziemniaka (20g), 1/2 małej pietruszki (20g), brokuły (20g) gałązka pokrojony seler (10g), 1 łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek
1 porcja=150g + 10g gotowanego mięsa
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy a następne drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20min). Następnie miksujemy. Osobno ugotowane mięso cielęce drobno siekamy nożem. Następnie mięso kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostudzeniu podajemy jako posiłek obiadowy.
Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem (od 7-8 m-ca)
Składniki:
1/2 małej marchwi (50g), mały ziemniak (50g), 1/2 pietruszki (20g), 2 łyżeczki kleiku ryżowego (6g), łyżeczka świeżego masła (5g), 120 ml wody, 20g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu 10g)
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy. Mięso cielęce czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody gotując do miękkości. Osobno ugotowane warzywa posłużą do dodania do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Po dodaniu masła ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy dziecku.
Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i marchwią (od 7-8 m-ca)
Składniki:
1/2 małej marchewki (50g), 1/2 małego ziemniaka (20g), 1/2 małej pietruszki (20g), 12 gałązki mrożonych brokułów (30g), łyżeczka świeżego masła (5g), 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (10g), 120 ml wody
1 porcja=180g
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą zalewamy chłodną przegotowaną wodą 30ml . Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i wkładamy do wrzącej wody. Dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu miksujemy, dodajemy masło i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy dziecku.
Zupa jarzynowo fasolowa (od 7-8 m-ca)
Składniki:
1/4 małej marchwi (20g), 1/2 małego ziemniaka (20g), 1/4 małej pietruszki (20g), 5 strączków fasolki szparagowej (20g), łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (5g), 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5g), 100-120 ml wody
1 porcja=180ml
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Odcinamy końcówki fasolki i usuwamy włókienka. Kroimy i wkładamy do wrzącej wody gotując do miękkości (20 min). Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, oliwę i mieszamy doprowadzając do zagotowania. Studzimy przed podaniem. Możemy ewentualnie dodać 10g gotowanego dobrze posiekanego mięsa chudego, pierś indyka, kurczaka lub cielęciny.
Zupa marchwiowa z mlekiem modyfikowanym (od 7-8 m-ca)
Składniki:
1/2 małej marchwi (50 g), średni ziemniak (70 g), łyżeczka kiełku ryżowego (3 g), 60 g mleka modyfikowanego następnego, 60 ml wody
1 porcja=180g
Wykonanie:
Warzywa po umyciu i obraniu pokrój w drobną kostkę. Włóż je do wrzątku i gotuj około dwudziestu minut. Miękkie warzywa zmiksuj, lub przetrzyj przez sitko, dodaj kleik i zagotuj, mieszając. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu Zmiksowane warzywa dokładnie wymieszaj z mlekiem modyfikowanym i podgrzej zupę. Sprawdź temperaturę przed podaniem.
Zupa marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem (od 7-8 m-ca)
Składniki:
1/2 marchwi (60g), 1 ziemniak (50g), 1 łyżeczka posiekanego pora (78g), 1 łyżeczka kleiku kukurydzianego (23 g), 1 łyżeczka masła (5g), 100 ml wody, 1/2 żółtka (10g)
1 porcja=180g+10g żółtka
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaka myjemy, obieramy i płuczemy. Por po umyciu kroimy drobno. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone warzywa i gotujemy około 20 min. Jajko uprzednio ugotowane studzimy i obieramy ze skorupki oddzielając białko od żółtka. Żółtko dodaje się do zupy i zmiksujemy wszystko dokładnie. Następnie do potrawy dodajemy kleik i masło, mieszamy i gotujemy a po schłodzeniu podajemy dziecku.
Niesłodka zupa z dyni (od 8 m-ca)
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- biały kawałek pora
- ziemniak
- ćwierć małego selera
- 100 g dyni
- spory ziemniak
- pół łyżeczki posiekanego koperku
Sposób przyrządzania:
Jarzyny wyszoruj, obierz lub oskrob. Pokrój je na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Wszyscy jarzyny poza dynią i ziemniakiem wyłów z wywaru. Zmiksuj zupę, przed podaniem posyp koperkiem. Dwulatkom i starszym dzieciom możesz przygotować zupę na rosole z kurczaka.
Koperkowa z kluseczkami (od 9 m-ca)
Składniki:
- 200 ml wody
- mała marchewka
- pietruszka
- por
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- jajko
- 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
- 4 łyżeczki mleka dla niemowląt
Sposób przyrządzania:
Warzywa umyj, obierz, zalej wrzącą wodą, ugotuj. Wyjmij z wody. Z mąki kukurydzianej i jajka przygotuj ciasto na lane kluseczki. Wlewaj je cienkim strumieniem na wrzący warzywny wywar. Po ugotowaniu dodaj masło i drobno posiekany koperek. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu i ostygnięciu.
Pomidorowa (od 10 m-ca)
Składniki:
- kawałek mięsa z udka indyka
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- marchew
- pomidor
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj, obierz ze skóry i resztek tłuszczu, pokrój na drobne kawałki. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękkie. Wa&rzywa zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do zupy, gotuj jeszcze 15-20 minut. Wyjmij mięso. Pomidor sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, duś na małym ogniu przez chwilę, przetrzyj przez sito. Dodaj do zupki. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj maluszkowi z dobrze ugotowanym (na miękko) ryżem.
Zupa z cukinii (od 10 m-ca)
Składniki:
- pół kilograma cukinii wielkości ogórka
- cebula
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżka posiekanych świeżych liści kolendry lub mięty
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- pół szklanki śmietanki
Sposób przyrządzania:
Cukinie umyj, obetnij końcówki, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj. W głębokim garnku zeszklij cebulę i czosnek, dodaj cukinię i podsmażaj, nie dopuszczając do zrumienienia. Wlej wywar, dodaj cukier, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksuj. Zupę można podawać na gorąco albo schłodzoną, dodając na talerzach śmietankę i zieleninę.
Zupa selerowa (od 10 m-ca)
Składniki:
- 1 seler
- obrany i pokrojony na kawałeczki
- 2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
- 1 żółtko
Sposób przyrządzania:
Do rondelka wlej 3 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć seler i gotuj, aż zmięknie. Następnie zmiksuj zupę dokładnie i ponownie zagotuj. Do 3/4 szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki mąki, dobrze wymieszaj, wlej do zupy, dodaj żółtko i zagotuj. By poprawić smak zupy, można do niej dodać łyżkę śmietany lub łyżeczkę masła. Dla starszych dzieci przed podaniem zupę można posypać koperkiem, zieloną pietruszką albo startym żółtym serem.
Zupa krem z marchwi (od 10 m-ca)
Składniki:
- 4 łyżki masła
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 średnie ziemniaki
- pół kilograma marchwi
- 4 szklanki wywaru z warzyw lub wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę obierz i posiekaj, czosnek rozetrzyj na miazgę. Ziemniaki obierz, marchew oskrob. Cebulę i czosnek zeszklij w rondlu na maśle. Dorzuć pokrajaną marchew z ziemniakami i lekko podsmaż (nie dopuść do zrumienienia). Wlej wywar lub wodę i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dopraw gałką, cukrem, solą i pieprzem. Kto chce, może dodać do zupy łyżeczkę śmietany i natkę pietruszki.
Zupka owocowa (od 11 m-ca)
Składniki:
- 30 dag suszonych śliwek
- 2 kwaskowate jabłka
- 20 dag makaronu (najlepiej typu kokardki)
- cukier do smaku
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotuj we wrzącej, lekko osobnej wodzie, przełóż na durszlak. Suszone śliwki dokładnie umyj, osusz, wrzuć do garnka z wrzątkiem. Gotuj około 10 minut. Jabłka dokładnie umyj, obierz, pokrój I na kawałki, wrzuć do garnka ze śliwkami. Gotuj całość jeszcze około 10 minut. Możesz posłodzić zupkę, by była jeszcze smaczniejsza. Danie podawaj malcowi z makaronem.
Gotowana z rybka (od 12 m-ca)
Składniki:
- 200 g filetu z morszczuka
- mała marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- 2-3 łyżeczki mleka modyfikowanego
- natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Rybę umyj, włóż do wrzącej wody, gotuj pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wyjmij ją, oczyść nawet z najmniejszych ości. Wywar przecedź. Ponownie włóż rybę do wody, w której się gotowała. Dodaj oczyszczone, umyte i pokrojone na małe kawałki warzywa. Całość gotuj jeszcze około pół godziny. Następnie zmiksuj zupkę. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozprowadź mleko modyfikowane, wlej mieszankę do zupy, wymieszaj. Na końcu posyp danie drobno pokrojoną natką pietruszki.
Zupa ogórkowa z ziemniakami (od 12 m-ca)
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1/2 kg ziemniaków
- 4 średnie ogórki kiszone
- szklanka mleka Bebiko 3R (8 płaskich miareczek mleka, 200 ml wody)
- łyżka masła
- litr wody
Sposób przyrządzania:
Warzywa dokładnie umyć, obrać i opłukać. W oddzielnym garnku ugotować włoszczyznę, w oddzielnym ziemniaki. Umyć i obrać kiszone ogórki, a potem zetrzeć na tarce. Przygotować mleko modyfikowane zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyjąć włoszczyznę z ugotowanego wywaru (można zużyć na sałatkę). Do czystego wywaru dodać starte ogórki, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Na końcu dodać masło i mleko. Zupę podawać z ugotowanymi i posiekanymi ziemniakami.
O smaku sera (od 2 r.)
Składniki:
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- pół kubeczka śmietanki
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki startego żółtego sera
- żółtko
- makaron (typu nitki)
- sól
- natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
Masło rozpuść, dodaj mąkę i łyżkę sera, dokładnie wymieszaj. Rozprowadź śmietankę, dodaj do wywaru z jarzyn, zagotuj. Żółtko roztrzep z łyżką wody. Wlej do gorącego wywaru. Dodaj odrobinę soli, jeśli to konieczne. Makaron ugotuj osobno. Dodaj go do zupy, posyp resztą żółtego sera i zieleniną.
Jeśli chcecie więcej to dajcie znać, są jeszcze deserki i różne inne