reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Orzech pisze:
A ja mam prosbe do Doxy, jak robi ta rybe z pieczarkami pod pierzynka??

ja wiem ja sie robi dzieci pod pierzynka...
...ale rybe to chyba podobnie... tylko przykrywasz sie z jakim dorszem czy mintajem...
 
reklama
Oj Teddy, Teddy ;) ;D ;D ;D

Orzeszku dla Ciebie "Rybka pod pierzynką" :laugh: :laugh:

Składniki:
- pieczarki
- filety z ryby np. morszczuka
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki tarkowanego żółtego sera
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, bułka tarta

Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć razem na patelni. Odlać wodę/sok którą puszczą pieczarki i przełożyć to do naczynia żaroodpornego. Filety rybne przyprawić solą, pieprzem i pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu na warstwie pieczarkowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20 min. pod przykryciem.

Sos czyli "pierzynka" ;):
Wymieszać śmietanę z serem żółtym, papryką i masłem.

Po upływie 20 min. na zapiekankę wylać sos i zapiekać kolejne 20 min - bez przykrycia. Na pare minut przed końcem wierzch posypać bułką tartą (opcjonalnie)

Ilości składników zależy od wielkości naczynia i od upodobań. Warstwa pieczarek powinna być mniej więcej takiej samej wysokości jak warstwa ryby.

Smacznego!
 
malgosia_76 pisze:
.

Patka,

pukpuk.gif


jak się to robi ???

Małgoś powtarzam się i wiem że to wątek jedzeniowy, ale wybaczycie chyba ;), nie robiłam osobiście, ale robił kolega w Photoshopie (wyciął przesłane mu zdjęcie i chyba wkleił). Chyba bo sama nie robiłam takich cudeniek a kolega ma wprawę bo to artysta fotograf :)
 
no wiec powiem tak... zrobilam babke prawie-Jolikowa... :)

bo jako maniaczka cukru waniliowego, chcialam go dodac choc troche...
.... niestety (stety), pomylilam cukier waniliowy z migdalowym...

i w rezultacie nie wiem jak smakuje babka smietanowa... ale smietanowo-migdalowa jest suuuper.... :)
 
dziekuje Doxa, wlasnie dzisiaj kupilam sobie rybke - bede robic :)

a co to za cukier migdalowy Teddy...nigdy takiego nie spotkalam, a pewnie smakowalby mi strasznie :)
no OK okncze tutaj i uciekam czytac o wozkach :laugh: ;)
 
Orzeszku, tak jak jest w torebkach cukier waniliowy... tak pojawil sie tez migdalowy i cynamonowy...
i tez bym o tym nie wiedziala, gdybym przez gapiostwo nie kupila...

tak wiec ten cukier migdalowy chyba byl mi pisany, bo dwukrotnie go capnelam.... ;)
 
Nio Teddy teraz ja muszę spróbować Twojego przepisu ... z cukrem migdałowym :-) tylko gdzie ja go dostanę? nigdy o czymś takim nie słyszałam :-)
Zanim wysłał tę wiadomość juz mam odpowiedź ... jesteście błyskawiczne :-D
 
reklama
Do góry