reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Propozycje obiadków i deserów

Ja do beszamelu zawsze dodaję gałkę. Sos dobry do lazani i wszelakich zapiekanek
Dla mamusiek, które jeszcze boiją się jadać ciężkostrawne rzeczy proponuję, świeże liście szpinaku i brokuły zapeiakane pod beszamelem. Pyszne i lekkostrawne. A jakie zdrowe. Można tak zapiekać różne warzywa. Wisną dodaję do tych zielonycj szparagi i młodą marchewką. :p
 
reklama
wydawać nie będę, ale z Tobą wiedzą za darmola, no może za dobry dowcip (o bułce tartej jest grand prix, cały czas sie trzęsę ze śmiechu) podzielę :laugh:
 
Małgosiu - a jak ktoś nie znosi szpinaku i beszamelu to co sobie może dobrego zrobić z warzywami? Lekkostrawnego. Bo ja już mam ochotę.
a, i jeszcze jedno głupie pytanie - jak się robi buraczki, bo ja nigdy sama nie robiłam...
 
Buraczki (wersja lux):
na masełku przesmażamy drobniutko, bardzo drobniutko posiekany wedzony boczuś, dodajemy 2 łyżeczki czubate mąki, rozprowadzamy śmietaną 18%, do tego wrzucamy buraczki np. Hortexu, najlepiej całe 2 opakowania, doprawiamy odrobiną octu, soli, cukru. 10 minut i gotowe.

Buraczki wersja zwyczajna
to samo ino bez boczku delikatniejsze, ale efekt boczku grzechu wart.

jak nie lubisz beszamelu, i szpinaku, to zapiekaj na patelni warzywka które lubisz i posypuj serem np parmezanem i zaciągaj śmietanką, lub warzywka cukinia, marchew, papryka, fasolka, brokuł, kalafior, por duś na oliwie z oliwek z czochem i ziłami Mniam

salatka.gif
 
Magdusiek,
mozesz dodac suszone pomidory i szamać na zimno z ciabatą zapieczoną z ziołami i oliwą w piekarniku:
ciaba nacinamy jak kiełbaski na grila w nacięcia wcisakmy czoch i ziła, smarujemy odrobinę oliwą z oliwek i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 10 minut.
Pychoza, parmanoza, milaneza, napoli.
Głodna od tego pisanai sie robię, jeszcze minuta i rzucę się na pustą lodówkę.
Chociaż w szufladzie suszone pomidorki i oliwki leżakują 8)
 
.... a buraczki nie Hortexu tylko takie okragle z warzywniaka, gotujesz, obierasz ze skorki i trzesz na drobnej tareczce - tej do ziemniakow... :p
 
reklama
Do góry