Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Mała ja mam w swoich zbiorach coś takiego, ale nigdy nie robiłam!
MAZAUREK KAIMAKOWY
kruche ciasto to wiadomo prawda?
30dkg maki
20dkg masla
10dkg cukru
jajko...jak trzeba to troszke smietymy - wtedy nie jest taki strasznie kruchy jak ciasteczka i nie rozsypuje sie przy gryzieniu w paclah.
kaimak
0.5 litra mleka zagotowac z cukrem 40dkg.i cukrem waniliowym, zmniejszyc ogien i gotowac dlugo, mieszajac zeby sie nie przypalilo az zacznie gestniec, wtedy dodac 10 dkg masla i dalej gotowac az na tyle zgestnieje, ze skapnieta kropla na talerzyk nie rozlewa sie.
To jest wlasnie ta trudnosc w dobrym kaimaku, ze nie moze byc za dlugo gotowany, bo po zastygnieciu wyschnie na kamiem i nie bede mowic, ale nie jest dobry, wiec jak tylko taka kropelka sie trzyma to wlewac go na upieczony spod.
MAZAUREK KAIMAKOWY
kruche ciasto to wiadomo prawda?
30dkg maki
20dkg masla
10dkg cukru
jajko...jak trzeba to troszke smietymy - wtedy nie jest taki strasznie kruchy jak ciasteczka i nie rozsypuje sie przy gryzieniu w paclah.
kaimak
0.5 litra mleka zagotowac z cukrem 40dkg.i cukrem waniliowym, zmniejszyc ogien i gotowac dlugo, mieszajac zeby sie nie przypalilo az zacznie gestniec, wtedy dodac 10 dkg masla i dalej gotowac az na tyle zgestnieje, ze skapnieta kropla na talerzyk nie rozlewa sie.
To jest wlasnie ta trudnosc w dobrym kaimaku, ze nie moze byc za dlugo gotowany, bo po zastygnieciu wyschnie na kamiem i nie bede mowic, ale nie jest dobry, wiec jak tylko taka kropelka sie trzyma to wlewac go na upieczony spod.