reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
a ja dzisiaj na imieninki zrobiłam taki najzwyklejszy mus z czarnej pozeczki z galaretka i śmietana kremówką - goscie sie zajadali i mówili ze orzeżwia jak lody
 
a więc pita mi wyszła. Pitę grecką robię z ciasta francuskiego które robimy same (ostatnio idę na łatwiznę i kupuję gotowe, ale u Bliklego bo jest z masełkiem) więc 2x ciasto lub wg przepisu greckiego to podam wam później

podsmażam cebulkę w kosteczkę do tego szpinak, najlepiej świeży ;) ale jak nie to mrożony, może być ze smietaną, 1 jajo, pomidor i na koniec pokruszona, nasza polska feta. Doprawiamy szpinak jak kto lubi. Ja dodaję trochę czosnku, sól (uwaga, bo już feta jest słona), koperek (tak lubie że dodaje go prawie wszedzie), papryka w proszku, odrobinę gałki, pieprz - to musi być po prostu dobre. Ostudziamy. jeden placek ciasta na blacze szpinak na góre drugi placek. końcówki przyduszam naokoło ręką a potem widelcem. Nakłuwamy, smarujemy jajkiem. na 180 ok 40 min.

Co do sałatki, to muszę samokrytycznie przyznać że kiedyś smakowała mi bardziej.. podałam z bagietką
 
Drzewko pita brzmi przepysznie!!!

A czy feta ma się rozpaść na maź, czy mają być większe kawałki?
 
bo jest przepyszna. z tą fetą to wszystko jedno, ale ja daję pod koniec żeby się właśnie aż tak nie rozpadła. I na takie dwa placki od Bliklego nie daje całego opakowania fety.

Dla wszystkich niejadków szpinakowych - zamiast szpinaku np. mielone mięso
 
magdusiek pisze:
Drzewko, to ja chyba zrobię z mięsem :) A ciasto jak robisz?
Ja nigdy nie robiłam francuskiego

Ja robiłam ale nigdy mi nie wyszło ::) chyba za mało cierpliwa jestem do tego "memłania". Od kąd można kupić mrożone - nie robiłam ani razu sama.
 
reklama
Do góry