reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
a ja dzisiaj na imieninki zrobiłam taki najzwyklejszy mus z czarnej pozeczki z galaretka i śmietana kremówką - goscie sie zajadali i mówili ze orzeżwia jak lody
 
a więc pita mi wyszła. Pitę grecką robię z ciasta francuskiego które robimy same (ostatnio idę na łatwiznę i kupuję gotowe, ale u Bliklego bo jest z masełkiem) więc 2x ciasto lub wg przepisu greckiego to podam wam później

podsmażam cebulkę w kosteczkę do tego szpinak, najlepiej świeży ;) ale jak nie to mrożony, może być ze smietaną, 1 jajo, pomidor i na koniec pokruszona, nasza polska feta. Doprawiamy szpinak jak kto lubi. Ja dodaję trochę czosnku, sól (uwaga, bo już feta jest słona), koperek (tak lubie że dodaje go prawie wszedzie), papryka w proszku, odrobinę gałki, pieprz - to musi być po prostu dobre. Ostudziamy. jeden placek ciasta na blacze szpinak na góre drugi placek. końcówki przyduszam naokoło ręką a potem widelcem. Nakłuwamy, smarujemy jajkiem. na 180 ok 40 min.

Co do sałatki, to muszę samokrytycznie przyznać że kiedyś smakowała mi bardziej.. podałam z bagietką
 
Drzewko pita brzmi przepysznie!!!

A czy feta ma się rozpaść na maź, czy mają być większe kawałki?
 
bo jest przepyszna. z tą fetą to wszystko jedno, ale ja daję pod koniec żeby się właśnie aż tak nie rozpadła. I na takie dwa placki od Bliklego nie daje całego opakowania fety.

Dla wszystkich niejadków szpinakowych - zamiast szpinaku np. mielone mięso
 
magdusiek pisze:
Drzewko, to ja chyba zrobię z mięsem :) A ciasto jak robisz?
Ja nigdy nie robiłam francuskiego

Ja robiłam ale nigdy mi nie wyszło ::) chyba za mało cierpliwa jestem do tego "memłania". Od kąd można kupić mrożone - nie robiłam ani razu sama.
 
reklama
Do góry