reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

reklama
PASTA Z CZARNYCH OLIWEK:
czarne oliwki, oliwa z oliwek, cukier, sól morska
PASTA Z ZIELONYCH OLIWEK
zielone oliwki, oliwa z oliwek, marchew,sól morska, śmietana, cebula, czerwona papryka
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW
woda, olej słonecznikowy, suszone pomidory, puree z pomidorów, ocet winny, sól morska, cukier, czosnek, czarny pieprz

najlepsze rozsmarowane na gorącej ciabatce :) A składniki spisane z opakowania.
 
może jakiś przepis na fajne cisto z owocami??? ktoś zna? ja ostatnio 2 razy robiłam tartę (jagodowo-porzeczkową i truskawkowo-jabłkową) z bitą smietaną... ale chciałabym jakiś inny i pyszny :laugh:
 
A ja dzisiaj wyciaglam z zamrazalnika agrest jeszcze z tamtego roku i bede robila skubanc. A na obiad losos, ale jeszcze nie wiem jak. Musze do sklepu po margaryne, ale teraz do lozka ;D
 
TIRAMISU wg Agnieszki Kręglickiej

Składniki:
- 1 kg mascarpone
- 8-10 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 ml amaretto
- 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
- 800 ml mocnej ostudzonej kawy

Sposób przyrządzania:

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
 
reklama
Aj Magdusiek takie pasty ja robie tylko bez marchewki sa faktacznie pycha na cieplym pieczywku.

efunia ja wlasnie wczoraj hurtowo robilam ciasto z truskawkami dla nas jedno i dla architekta drugie.
pychota.
biszkopt tylko taki ciezszy, krem budyniowy i tzruskawki w srodku w kremie i na gorze.

biszkopt:
Zwazyc jajka i tyle ile one waza dac cukru i maki i ciut proszku do pieczenia.
krem:
ugotowac budyn z pol litra mleka
8 lyzek cukru
4 zoltek
2 lyzek maki pszennej
2 lyzek maki ziemniaczanej
jak ostygnie, polaczyc z 500g masla roztartego na puch.

biszkopt po upieczeniu przeciac a pol ( mozna skropic jakims alkoholem, ja "skrapiam" Amaretto ;)
posmarowac czescia kremu ulozyc truskawki znowu troche kremu przykryc druga polowka biszkoptu i posmarowac kremem.

moj dla architekta byl taki
ciastizdomkiem9kk.jpg


:)

 
Do góry