reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

kurcze, rzadko mam problem ze znalezieniem czegos, a przepisu na poledwiczki nie moge...  ::)



edit: dobra, mam... ale nie wyszukalo pod poledwiczkami tylko pod "wieprz" ;)
 
reklama
tak, tak ja robie mazurek kaimakowy, a w tym roku robie tez po raz pierwszy marcepanowy :)
magdusiek zaraz napisze kaimakowy
 
mazurek kaimakowy

kruche ciasto to wiadomo prawda?
30dkg maki
20dkg masla
10dkg cukru
jajko...jak trzeba to troszke smietymy - wtedy nie jest taki strasznie kruchy jak ciasteczka i nie rozsypuje sie przy gryzieniu w paclah.

kaimak

0.5 litra mleka zagotowac z cukrem 40dkg.i cukrem waniliowym, zmniejszyc ogien i gotowac dlugo, mieszajac zeby sie nie przypalilo az zacznie gestniec, wtedy dodac 10 dkg masla i dalej gotowac az na tyle zgestnieje, ze skapnieta kropla na talerzyk nie rozlewa sie.
To jest wlasnie ta trudnosc w dobrym kaimaku, ze nie moze byc za dlugo gotowany, bo po zastygnieciu wyschnie na kamiem i nie bede mowic, ale nie jest dobry, wiec jak tylko taka kropelka sie trzyma to wlewac go na upieczony spod.


hej, hej a gdzie jest Malgosia??
 
bedzie patkowa karkowka... bo u mnie w sklepie nie slyszeli co to gorgonzola... ::)
...a dalej mi sie nie chcialo maszerowac...

poledwiczki beda za tydzien...
 
reklama
Do góry