reklama
Orzech
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Czerwiec 2005
- Postów
- 2 198
mazurek kaimakowy
kruche ciasto to wiadomo prawda?
30dkg maki
20dkg masla
10dkg cukru
jajko...jak trzeba to troszke smietymy - wtedy nie jest taki strasznie kruchy jak ciasteczka i nie rozsypuje sie przy gryzieniu w paclah.
kaimak
0.5 litra mleka zagotowac z cukrem 40dkg.i cukrem waniliowym, zmniejszyc ogien i gotowac dlugo, mieszajac zeby sie nie przypalilo az zacznie gestniec, wtedy dodac 10 dkg masla i dalej gotowac az na tyle zgestnieje, ze skapnieta kropla na talerzyk nie rozlewa sie.
To jest wlasnie ta trudnosc w dobrym kaimaku, ze nie moze byc za dlugo gotowany, bo po zastygnieciu wyschnie na kamiem i nie bede mowic, ale nie jest dobry, wiec jak tylko taka kropelka sie trzyma to wlewac go na upieczony spod.
hej, hej a gdzie jest Malgosia??
kruche ciasto to wiadomo prawda?
30dkg maki
20dkg masla
10dkg cukru
jajko...jak trzeba to troszke smietymy - wtedy nie jest taki strasznie kruchy jak ciasteczka i nie rozsypuje sie przy gryzieniu w paclah.
kaimak
0.5 litra mleka zagotowac z cukrem 40dkg.i cukrem waniliowym, zmniejszyc ogien i gotowac dlugo, mieszajac zeby sie nie przypalilo az zacznie gestniec, wtedy dodac 10 dkg masla i dalej gotowac az na tyle zgestnieje, ze skapnieta kropla na talerzyk nie rozlewa sie.
To jest wlasnie ta trudnosc w dobrym kaimaku, ze nie moze byc za dlugo gotowany, bo po zastygnieciu wyschnie na kamiem i nie bede mowic, ale nie jest dobry, wiec jak tylko taka kropelka sie trzyma to wlewac go na upieczony spod.
hej, hej a gdzie jest Malgosia??
Karkóweczka pracy tez nie wymaga bo ja leń patentowany jestem ;DTeddy pisze:no i nie wiem co mam zrobic na obiad na weekend... czy patkowa karkoweczke, czy magdusine poledwiczki... :![]()
reklama
Podziel się: