reklama
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
tak do drżdży dolewasz, ok pół szklanki, dodajesz łyżkę cukru i dosypujesz tyle maki, co by była gesta śmietana. Przykrywasz ściereczką i:
pół kg maki szklanka mleka musi byc ładne drożdżowe, czyli gładkie i miękkie.
pół kg maki szklanka mleka musi byc ładne drożdżowe, czyli gładkie i miękkie.
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
Magdusi!
ja dałam do tego biały twarożek ze szcypiorkiem, pomidor, ogór, papryka i wędlinka. Of kors galaretka własnej roboty z moreli i masełko. cacao i już
ja dałam do tego biały twarożek ze szcypiorkiem, pomidor, ogór, papryka i wędlinka. Of kors galaretka własnej roboty z moreli i masełko. cacao i już
malgosia_76
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Czerwiec 2005
- Postów
- 4 998
to jedna mała kosteczka zupełnie wystarczy.
*syla*
kobieta pracująca...
ojej Małgoś ale wyglądają te Twoje buły. Ślinotoku dostałąm!!!
Doxa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Luty 2005
- Postów
- 10 179
Magdusiek przeklepię Ci dokładny przepis
(ukazał się w "Kuchni")
Leniwe bułeczki zwane też duńskimi bułeczkami:
5 dag niesolonego masła
3 dag świżych drożdży
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 kg mąki
oliwa do posmarowania bułeczek
Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami mleka. Następnie dodajemy do drożdży sól, jajko, mąkę, resztę mleka i przestudzone masło. Zarabiamy gładkie ciasto, wyrabiając, dopóki nie zacznie odstawać od ręki. Z przygotowanego ciasta formujemy 10 niewielkich bułeczek i układamy na podsypanej mąką blaszce, na której będziemy je piec, zostawiając między bułeczkami sporo miejsca. Każdą smarujemy z wierzchu oliwą i przykrywamy blachę arkuszem folii spożywczej, żeby bułeczki nie obeschły przez noc. Blachę wstawiamy na dolną półkę lodówki, gdzie rosną przez całą noc. Rano nagrzewamy piekarnik do 250st, wstawiamy naszą blachę z bułeczkami i pieczemy do zarumienienia (6-7 minut w zalezności od wielkości bułeczek).
Nie wiem skąd Małgosi wziął się cukier w tym przepisie, a mówiła że nie są słodkie bo bez cukru tylko z solą
Leniwe bułeczki zwane też duńskimi bułeczkami:
5 dag niesolonego masła
3 dag świżych drożdży
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 kg mąki
oliwa do posmarowania bułeczek
Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami mleka. Następnie dodajemy do drożdży sól, jajko, mąkę, resztę mleka i przestudzone masło. Zarabiamy gładkie ciasto, wyrabiając, dopóki nie zacznie odstawać od ręki. Z przygotowanego ciasta formujemy 10 niewielkich bułeczek i układamy na podsypanej mąką blaszce, na której będziemy je piec, zostawiając między bułeczkami sporo miejsca. Każdą smarujemy z wierzchu oliwą i przykrywamy blachę arkuszem folii spożywczej, żeby bułeczki nie obeschły przez noc. Blachę wstawiamy na dolną półkę lodówki, gdzie rosną przez całą noc. Rano nagrzewamy piekarnik do 250st, wstawiamy naszą blachę z bułeczkami i pieczemy do zarumienienia (6-7 minut w zalezności od wielkości bułeczek).
Nie wiem skąd Małgosi wziął się cukier w tym przepisie, a mówiła że nie są słodkie bo bez cukru tylko z solą
reklama
Elvira
13 pazdziernik
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 985
Maz je czysci ja filetuje.efunia pisze:fajno ;DElvira pisze:Przynosi......dorsze, makrele, takie plaskie, nie wiem jak po polsku sie nazywaja (chyba flondra) i oczywiscie mnustwo sledzi. Czasami nawet szczupaka.malgosia_76 pisze:śledzie wyszły. dziś to są nawet lepsze, niż 2 dni temu.
moja wina, bo nie chciało mi się jecha do rybnego po matijasy z beczki, tylko na tacce kupiłam.
one strasznie zasolone i za krótko moczyłam.
Ty masz szczęście bo masz pyszne świeżutkie śledziki, a inne rybki tez Ci małż do domu znosi?
tylko kto je czyści bidulko? ?![]()
Podziel się: