reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

a ile mleka i ile mąki? Ja jak Doxa - za pierwszym razem poproszę ciut dokładniej;) Bo trochę nie rozumiem - ten zaczyn to z mąki, mleka, drożdży, cukru, a później dodaję jesdzcze pół kg mąkiitd?
 
reklama
tak do drżdży dolewasz, ok pół szklanki, dodajesz łyżkę cukru i dosypujesz tyle maki, co by była gesta śmietana. Przykrywasz ściereczką i:
pół kg maki szklanka mleka musi byc ładne drożdżowe, czyli gładkie i miękkie.
 
Bardzo dziękuję :) Zrobię w niedzielę rano :) Ale będize śniadanko... pod hasłem -śniadanie Małgosi ;)
 
Magdusi!
ja dałam do tego biały twarożek ze szcypiorkiem, pomidor, ogór, papryka i wędlinka. Of kors galaretka własnej roboty z moreli i masełko. cacao i już
 
o, teraz to głodna się zrobiłam. Po tym szczypiorku, pomidorze i ogórku!
Małgosiu - a drożdży ile? bo były t6lko takie maleńkie, 46 g, mam dwie kostki takie. Starczy? Tzn obie wrzucić czy jesdzcze dokupić jutro?
 
Magdusiek przeklepię Ci dokładny przepis  ;)  (ukazał się w "Kuchni")

Leniwe bułeczki zwane też duńskimi bułeczkami:

5 dag niesolonego masła
3 dag świżych drożdży
1 szkl mleka
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 kg mąki
oliwa do posmarowania bułeczek

Wieczorem dnia poprzedzającego przygotowujemy ciasto. Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami mleka. Następnie dodajemy do drożdży sól, jajko, mąkę, resztę mleka i przestudzone masło. Zarabiamy gładkie ciasto, wyrabiając, dopóki nie zacznie odstawać od ręki. Z przygotowanego ciasta formujemy 10 niewielkich bułeczek i układamy na podsypanej mąką blaszce, na której będziemy je piec, zostawiając między bułeczkami sporo miejsca. Każdą smarujemy z wierzchu oliwą i przykrywamy blachę arkuszem folii spożywczej, żeby bułeczki nie obeschły przez noc. Blachę wstawiamy na dolną półkę lodówki, gdzie rosną przez całą noc. Rano nagrzewamy piekarnik do 250st, wstawiamy naszą blachę z bułeczkami i pieczemy do zarumienienia (6-7 minut w zalezności od wielkości bułeczek).

Nie wiem skąd Małgosi wziął się cukier w tym przepisie, a mówiła że nie są słodkie bo bez cukru tylko z solą ;)
 
reklama
efunia pisze:
Elvira pisze:
malgosia_76 pisze:
śledzie wyszły. dziś to są nawet lepsze, niż 2 dni temu.
moja wina, bo nie chciało mi się jecha do rybnego po matijasy z beczki, tylko na tacce kupiłam.
one strasznie zasolone i za krótko moczyłam.
Ty masz szczęście bo masz pyszne świeżutkie śledziki, a inne rybki tez Ci małż do domu znosi?
Przynosi......dorsze, makrele, takie plaskie, nie wiem jak po polsku sie nazywaja (chyba flondra) i oczywiscie mnustwo sledzi. Czasami nawet szczupaka.
fajno ;D
tylko kto je czyści bidulko? ? ;)
Maz je czysci ja filetuje.
 
Do góry