Elvira
13 pazdziernik
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 985
JUZ GOTOWA Z TORTEM. JAK COS NIEROZUMIECIE TO PYTAJCIE.
TORT SLEDZIOWY
-300g chleba kavring (bardzo ciemny chleb,twardy)
-100g masla (rozpuscic)
Chleb zetrzec na tarce o drobnych oczkach (zeby byl jak okruszki) i dodac do niego rozpuszczone maslo. Wymieszac.
Poczym wylepic dno okraglej foremki. Takiej jak do pieczenia i najlepiej z otwieranym dnem.
Jesli ktos nie ma z otwieranym dnem, mozna foremke oblozyc papierem sniadaniowym lub folia, zeby bylo latwo
torta wyciagnac. Wlozyc do lodowki.
Uwaga:Chleb z maslem nie moze byc za suchy,jesli tak jest dodac trzeba wiecej masla.
Masa:
-250g sledzi matiasow -----pokroic w drobniutkie kawalki
-2 st cebuli szrlotki -----posiekac
-4 dl smietany do ubijania -----lekko ubic
-400g serka Philadelphia naturalnego-----moze chyba byc inny twarozek
-2 dl smietany slodkiej -----musi byc bardzo gesta
-1-2 lyzek soku z cytryny
-sol
-pieprz
-koperek -----posiekany do smaku
-5 lisci zelatyny -----namoczyc w zimnej wodzie
Radzilabym najpierw sprubowac zanim dodacie soli,bo same sledzie w sobie sa slone.
Wszystkie te skladniki wymieszac. Na koniec rozpuscic zelatyne i dodac do masy. Szybko wlac do
formy z chlebem. Wlozyc do lodowki na 3-4 godz.Gotowe
Ja na wierzch przed podaniem sypie pokrojony szczypiorkiem.
TORT SLEDZIOWY
-300g chleba kavring (bardzo ciemny chleb,twardy)
-100g masla (rozpuscic)
Chleb zetrzec na tarce o drobnych oczkach (zeby byl jak okruszki) i dodac do niego rozpuszczone maslo. Wymieszac.
Poczym wylepic dno okraglej foremki. Takiej jak do pieczenia i najlepiej z otwieranym dnem.
Jesli ktos nie ma z otwieranym dnem, mozna foremke oblozyc papierem sniadaniowym lub folia, zeby bylo latwo
torta wyciagnac. Wlozyc do lodowki.
Uwaga:Chleb z maslem nie moze byc za suchy,jesli tak jest dodac trzeba wiecej masla.
Masa:
-250g sledzi matiasow -----pokroic w drobniutkie kawalki
-2 st cebuli szrlotki -----posiekac
-4 dl smietany do ubijania -----lekko ubic
-400g serka Philadelphia naturalnego-----moze chyba byc inny twarozek
-2 dl smietany slodkiej -----musi byc bardzo gesta
-1-2 lyzek soku z cytryny
-sol
-pieprz
-koperek -----posiekany do smaku
-5 lisci zelatyny -----namoczyc w zimnej wodzie
Radzilabym najpierw sprubowac zanim dodacie soli,bo same sledzie w sobie sa slone.
Wszystkie te skladniki wymieszac. Na koniec rozpuscic zelatyne i dodac do masy. Szybko wlac do
formy z chlebem. Wlozyc do lodowki na 3-4 godz.Gotowe
Ja na wierzch przed podaniem sypie pokrojony szczypiorkiem.