reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje obiadków i deserów

JUZ GOTOWA Z TORTEM. JAK COS NIEROZUMIECIE TO PYTAJCIE.
TORT SLEDZIOWY

-300g chleba kavring (bardzo ciemny chleb,twardy)
-100g masla (rozpuscic)

Chleb zetrzec na tarce o drobnych oczkach (zeby byl jak okruszki) i dodac do niego rozpuszczone maslo. Wymieszac.
Poczym wylepic dno okraglej foremki. Takiej jak do pieczenia i najlepiej z otwieranym dnem.
Jesli ktos nie ma z otwieranym dnem, mozna foremke oblozyc papierem sniadaniowym lub folia, zeby bylo latwo
torta wyciagnac. Wlozyc do lodowki.
Uwaga:Chleb z maslem nie moze byc za suchy,jesli tak jest dodac trzeba wiecej masla.

Masa:
-250g sledzi matiasow -----pokroic w drobniutkie kawalki
-2 st cebuli szrlotki -----posiekac
-4 dl smietany do ubijania -----lekko ubic
-400g serka Philadelphia naturalnego-----moze chyba byc inny twarozek
-2 dl smietany slodkiej -----musi byc bardzo gesta
-1-2 lyzek soku z cytryny
-sol
-pieprz
-koperek -----posiekany do smaku
-5 lisci zelatyny -----namoczyc w zimnej wodzie


Radzilabym najpierw sprubowac zanim dodacie soli,bo same sledzie w sobie sa slone.
Wszystkie te skladniki wymieszac. Na koniec rozpuscic zelatyne i dodac do masy. Szybko wlac do
formy z chlebem. Wlozyc do lodowki na 3-4 godz.Gotowe
Ja na wierzch przed podaniem sypie pokrojony szczypiorkiem.

 
reklama
Muszę spróbować, ale chyba pracochłonne. przy moim zamiłowaniu do prędkości może nie wyjść.
musze z Doxą zrobić, wtedy jest szansa!
 
dzisiaj smalczyk zrobiłam, bo gośći na swojskim jedle jutro mamy i zaraz za śledziki się biorę, akurat się przegryzą na jutro.

Pewnie, że łezka się zakręciła w oku. strasznie za Poznaniem tęsknię i jutro na obiadek zrobię sobie modrą kapustę!
 
a ja mam dzis chlopskie zarcie... nasze ulubione... mozemy jesc codziennie...
ziemniaczki z maselkiem i kefirek...


wersja letmia: mlode ziemniaczki ze sloninka i zsiadle mleczko...
 
wersja poznańska, tzw. pyry z gziką, czyli ziemniaczki w mundurkach + biały twaróg ze śmietaną, cebulą, szcypiorkiem, pieprzem i solą.
pyry of kors z masełkiem

wersja de lux ze śledziami ;D
miałam w niedzielę na obiad + młode pyry
 
Tez bym sobie pyry z gziczka zjadla.Tak jadlam jak bylam mala. Pycha. Ja z pod Poznania :)
Ja dzisiaj na obiad spagetti bolones ala Ewelina
A tu nastepny przepis:

SLEDZIE W MUSZTARDZIE Z CZOSNKIEN

UWAGA:Duza porcja

-2kg swiezych filetow ze sledzi---------obieramy ze skory

Zalewa:
-2l wody
-4dl octu 12%
-4 lyzki soli
Wszystko wymieszac. Wlozyc sledzie do zalewy. Moczyc przez dobe, albo az sledzie zrobia
sie biale.Wyplukac i osaczyc. Pokroic z kawalki.

Mieszanka:
-4dl musztardy------------ja mieszam jakie mam w domu,tylko nie za ostre rodzaje
-8 lyzek cukru
-8 lyzek czerwonego octu winnego
-3dl smietany gestej kwasnej
-4dl oleju
-3dl czerwonej cebuli----------posiekac
-posiekany koperek
-czosnek-----------kto ile lubi

Musztarde,cukier,ocet winny wymieszac. Do tego dodawac olej lejac po troszeczku
i mieszajac w miedzyczasie. Na koniec dodac smietane, cebulke, koper i czosnek.
Dodac sledzie i wymieszac.
Gotowe do spozycia po 2 dniach.
 
reklama
Do góry