Vertigo ja nie mam przepisu ale podpowiem, że zamiast proszku do pieczenia możesz dać sody, a zamiast masła roślinne, palmę czy coś podobnego. Więc już dużo przepisów da się zrobić, tyle że muszą być bez mleka. Potem poszukam, bo gdzieś miałam to jutro wkleję.
reklama
Przepis nie mój podawany na innym forum.
szarlotka dla karmiacych: czyli - znana niektorym "szarlotka sypana"
rowne ilosci kaszy manny, cukru i maki (np po kubeczku) i opakowanie cukru waniliowego - wymieszac na sucho.
utrzec na tarce kilogram jablek; mozna tez na tarce do mizerii w plastry.
blache taka 15x30 lub duza tortownice wysmaowac, wysypac bulka tarta i wysypac rowno 1/2 "ciasta" sypkiego - wyjdzie gdzies na 1-1,5 cm) , na to jablka (cynamon jak kto lubi) i na wierzch druga czesc sypkigo.
calosc przykrywamy margaryna do pieczenia, krojac cienkie plasterki (ukladamy miejsce przy miejscu); pojdzie na to 1 kostka, wczesniej warto zamrozic - nie lepi sie do noza..
Piec w temp 180; okolo 50 minut, albo do czasu zrumienienia sie. Posypac cukrem pudrem. Podawac na cieplo lub z lodowki.
szarlotka dla karmiacych: czyli - znana niektorym "szarlotka sypana"
rowne ilosci kaszy manny, cukru i maki (np po kubeczku) i opakowanie cukru waniliowego - wymieszac na sucho.
utrzec na tarce kilogram jablek; mozna tez na tarce do mizerii w plastry.
blache taka 15x30 lub duza tortownice wysmaowac, wysypac bulka tarta i wysypac rowno 1/2 "ciasta" sypkiego - wyjdzie gdzies na 1-1,5 cm) , na to jablka (cynamon jak kto lubi) i na wierzch druga czesc sypkigo.
calosc przykrywamy margaryna do pieczenia, krojac cienkie plasterki (ukladamy miejsce przy miejscu); pojdzie na to 1 kostka, wczesniej warto zamrozic - nie lepi sie do noza..
Piec w temp 180; okolo 50 minut, albo do czasu zrumienienia sie. Posypac cukrem pudrem. Podawac na cieplo lub z lodowki.
Vertigo znalazłam na innych forach kilka przepisów to wrzucam ;
Ciasteczka piwne
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
0,5 szklanki piwa
marmolada
cukier puder
Zagnieść ciasto, rozwałkować na ok.0,5 cm, kroić kwadraty. Nałożyć marmoladę i założyc na siebie przeciwległe rogi (takie pół koperty). Piec na złoty kolor w tem 180-200 st. Pozypac cukrem pudrem.
Drozdzowe ciasteczka
4 szkl maki
1 margaryna 250g
3 dkg drozdzy
cukier waniliowy
Zagniesc wszystkie skladniki, walkowac i wycianac kwadraty - male takie 3 cm na 3 cm w srodek kwadratu dzem, ponacinac boki kwadratow i skladac w wiatraczki.
Rogaliki z jabłakami
ok. 40dkg mąki tortowej
1 margaryna zwykła
1 szklanka wody
ciasto ugniatamy tak aby sie nie kleiło ( wyjdzie podobne do francuskiego ale nie całkiem ) wkładamy na 20min do lodówki.
potem wałkujemy i nozem wycinamy koło, koło dzielimy na trójkaty ( tak jak tort czy pizzę ).
na środek kładziemy np. starte jabłka z cynamonem i rodzynkami ale może byc równiez ser pleśniowy, ser biały - co kto
lubi...
potem dwa górne rogi zwijamy dośrodka i zawijamy w rogalik
smarujemy ( nie koniecznie ) żółtkiem i pieczemy jakieś 25 min. sprawdzając piekarnik
ciasteczka suszone
1 kostka margaryny
2 szkl. cukru
8 łyżek wody
4 łyżki kakao
Zagotować
dodać
0,5 kg płatków owsianych
1 olejek migdałowy
kokosy (nie koniecznie)
bakalie
jeszcze trochę gotować.
zrobić kuleczki i połozyc do suszenia
Ciasteczka piwne
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
0,5 szklanki piwa
marmolada
cukier puder
Zagnieść ciasto, rozwałkować na ok.0,5 cm, kroić kwadraty. Nałożyć marmoladę i założyc na siebie przeciwległe rogi (takie pół koperty). Piec na złoty kolor w tem 180-200 st. Pozypac cukrem pudrem.
Drozdzowe ciasteczka
4 szkl maki
1 margaryna 250g
3 dkg drozdzy
cukier waniliowy
Zagniesc wszystkie skladniki, walkowac i wycianac kwadraty - male takie 3 cm na 3 cm w srodek kwadratu dzem, ponacinac boki kwadratow i skladac w wiatraczki.
Rogaliki z jabłakami
ok. 40dkg mąki tortowej
1 margaryna zwykła
1 szklanka wody
ciasto ugniatamy tak aby sie nie kleiło ( wyjdzie podobne do francuskiego ale nie całkiem ) wkładamy na 20min do lodówki.
potem wałkujemy i nozem wycinamy koło, koło dzielimy na trójkaty ( tak jak tort czy pizzę ).
na środek kładziemy np. starte jabłka z cynamonem i rodzynkami ale może byc równiez ser pleśniowy, ser biały - co kto
lubi...
potem dwa górne rogi zwijamy dośrodka i zawijamy w rogalik
smarujemy ( nie koniecznie ) żółtkiem i pieczemy jakieś 25 min. sprawdzając piekarnik
ciasteczka suszone
1 kostka margaryny
2 szkl. cukru
8 łyżek wody
4 łyżki kakao
Zagotować
dodać
0,5 kg płatków owsianych
1 olejek migdałowy
kokosy (nie koniecznie)
bakalie
jeszcze trochę gotować.
zrobić kuleczki i połozyc do suszenia
malgosia_76
Fanka BB :)
Vertigo,
dieta bezmleczna i bezglutenowa jest dla mnie obcą galaktyką
dieta bezmleczna i bezglutenowa jest dla mnie obcą galaktyką
Vertigo
Październikowa Mama 2005
jarrela pisze:Vertigo znalazłam na innych forach kilka przepisów to wrzucam ;
WIELKIE DZIEKI! :-*
Doxa
Fanka BB :)
A ja wczoraj zrobiłam pierś z indyka w jabłkach (wg instrukcji Małgosi przez telefon :-*) *** P R Z E P Y S Z N E ***
Zajadaliśmy się jeszcze dzisiaj!!
A dodatkowo dzisiaj na deser zrobiłam gruszki w sosie waniliowym! Pychotka - to tak przy niedzieli
Zajadaliśmy się jeszcze dzisiaj!!
A dodatkowo dzisiaj na deser zrobiłam gruszki w sosie waniliowym! Pychotka - to tak przy niedzieli
reklama
Podziel się: