reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla naszych pociech

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Mojego imienia chyba nie ma :rofl2: A zawsze je lubiłam i nadal mi się podoba ;-)
Karolina na 25
Wiktor na 16

reklama
Moja prababcia miała na imię Rozalia i o takim imieniu myślałam ale niestety mój M stawia zacięty opór. Róża ślicznie, myślę że te imiona już nie budzą takich kontrowersji jak jeszcze kilka lat temu. Vanessa? Mnie osobiście się nie podoba.

Ja też jestem zwolenniczką imion tradycyjnych. Nie koniecznie Stanisław i Józef , ale jakoś nie lubię niestety Oliwek , Nikolek itp.
Dla córki wybrałam imię Alicja, wydawało mi się mało popularne, a chyba jednak nie jest.Ale i tak mi się bardzo podoba.

Za to z chłopcem miałam ogromny problem, więc wybrał mąż. I będzie Adaś, sądząc po statystykach forum ,też dość popularne:-)

No właśnie ja mam ten sam kłopot co Venus - żadne z imion męskich nie bardzo mi się podoba... Nie szukam na siłę oryginalnych ale jakoś nic mi nie wpadło w oko. Chciałabym coś krótkiego, co w każdym języku da się wymówić (np mój kolega Przemek wyemigrował do niemiec i musi sie przedstawiać drugim imieniem - konrad bo niemcy nie są w stanie go wymówić), ale chcę żeby to było imię polskie, bo w końcu polakami jesteśmy.
A jak właśnie spodobał mi się Franek, to potem w centrum handlowym słyszałam chyba ze 4 rodziców jak swoich Franków wołają.
Też mam często że np podoba mi się pełne imię, ale np już zdrobniale nie bardzo - lub na odwrót.
Kurczę, dla dziewczynki miałam chyba z 15 typów :)

A co do imion popularnych - np w latach 70 i 80 dominowały proste - Anie, Asie, Ale, Basie, Magdy itp. Wydaje mi się że to dlatego że nasi rodzice w większości to Zdzisławy, Wiesławy, Antoniny... Teraz to wszystko wraca, pewnie na następne pokolenie będzie znowu zmiana.

Ja mam typy:
Borys, Stanisław - po dziadkach, ale nie do końca mi się podoba, Kosma - mąż stawia opór, Igor - ale synek kuzynki tak ma na imię, chociaż rzadko się spotykamy, Bruno.

Niestety do żadnego nie jestem w pełni przekonana, może jak się urodzi to popatrzę na niego i będę wiedziała?

W sobotę rozmawiałam z dawno nie widzianą koleżanką właśnie o imionach. No i mnie pyta jakie damy imię. Mówię Maja, a ona, że takie jakieś udziwnione, że lepiej Maria. Cóż..... Bez komentarza to zostawiłam, bo jej synek ma na imię Nikolas (nawet nie wiem czy dobrze napisałam) :rofl2:

Haust - a to dobre :rofl2:
Venus - mi się też żadne chłopięce nie podobało, może z małymi wyjątkami - Bartek - tak ma na imię mój przyjaciel z liceum, ale mężowi się nie podobało :sorry2: i Wojtek - tak ma na imię mój dziadek, ale niestety z nazwiskiem wychodzi masło-maślane, więc zostawiłam wybór mężowi i w sumie jak na razie żadne bardziej niż Aleksander mi się nie spodobało :-D

Franek np. bardzo mi się podoba, ale już Franciszek niekoniecznie :sorry2:

jeszce tu nie zagldałam wiec jestem:)nadrobilam cały watek:)

Jolcia popieram Cię :) mam Aleksandre, teraz pewnie też Zuzia :)
ja tez mam Aleksandre:) ale Zuzi nie bedzie:)

Aleksandra(Ola)jest ok ale OLi ciezko bylo zrozumiec ze jest Aleksandra bo mowimy Ola,Olinka,Olka.Mąz mowi Aleks czasami a ona sie wkurza:-D

dzis lekarz powiedział ze dziewczynka wiec mysle.....
chciałam Jagoda ale do nazwiska nie pasuje,
Hania ale T kreci nosem bo jakas sasiadka 'wredna' tak mana imie ,mi sie bardzo podoba ale boje sie ze beda wolac Hanka,jescze Kornelia i Natalia ....ehhh czas pokaze

chyba łatwo nie bezdie,OLi w ogole nie planowałam a w szpitalu sobie wymysliłam ,Wiktorka wybrał maz:)

ja mam tak ze czesto kojarze imie zdana osoba ale przeciez jak nazwe tak dzieciaka to potem to imie bedzie najpiekneijsze:)))))

reklama
Dziewczyny, a co myślicie o imionach Laura lub Alicja? przyznam, że jak z wyprawką jestem gotowa tak z imieniem jestem daleko w czarnej dziurze.:baffled:

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry