reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla naszych pociech

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
misskaya ja to biorę pod uwagę i to czy w bliskiej rodzinie nie ma już dziecka o tym imieniu Moja mama patrzyła jeszcze żeby imie nie miało zdrobnienia - tak jak da na imię tak będą nazywać, ale w sumie moja siostra ma na imię Karolina i jest na tyle długie, że wołamy Kara, co ładne nie jest...

Ja mam dla dziewczynki Emilka a chłopiec będzie Jan Antoni po dziadkach lub Witold po wuju bohaterze:-)

reklama
Widziałam ze ktoras chciała Oliwia ,ja mam oliwke i mnie też sie bardzo to imię podoba ,niestety oliwi jest już dużo .
Alanka też mam i też piękne imię , teraz nie mam wybranego ,mam kilka typów które mogą się zmienić .

Natalia ,Nadia, Faustyna ,

Gabriel,Iwo , Filip ,Samuel , Natan .

a u nas ma być Oktawian ;) choc mi bardziej podoba sie Natan ;)) a jak by dziewczynka była to Lena ;) od dziecka mi sie to imie podobalo ;))

ja mam trochę mętlik głowie.. dobrze, że mamy jeszcze czas.
Wiem, że część z was mieszka za granicą, ale jak ktoś mieszka w polsce, nie rozumiem jak można nazywać dziecko: Alan, Brajan, Dżesika, choć chyba to wynika z dużej ilości filmów i kultury amerykańskiej w naszej codzienności i ze znudzenia polskimi imionami.

ja biore pod uwage kilak rzeczy: czy imie będzie pasowało do nazwiska, np. Brajan Kowalski brzmi komicznie. imiona męskie lubię z literą R.
nie chcę aby dziecko miało imę jak połowa przedszkola, np Lena. Ale ja mam imię, którę w moich czasach nie zdarzało się wśród dzieci i mi się to nie podobało, trochę za oryginalne.. ale z drugiej strony ludzie teraz tak wymyślają z wyborem imion, że ja chyba nic oryginalnieszego nie wymyślę. no i ja mam długie nazwisko, więc imię wolałabym dosyć krótkie.

w moim pokoleniu większość ludzi ma normalne polskie imiona, ania, kasia, karolina, piotrek, itd.. nie ma Natanów, Samuelów itd
imię Natan, kojarzy mi się z księdzem Natankiem więc od razu mnie odrzuca.

Z drugiej strony podobają mi się trochę wschodnie imiona, damskie podoba mi się Irina. Z polskich Ewa. Dla chłopca myśleliśmy Miron, choć chyba i tak dosyć wymyślne, lub Konrad.

Ale się rozpisałam :)

Trochę pojechałaś po tych imionach:) Z jednej strony każdy ma prawo nazwać dziecko jak chce, ale to może prowadzić do absurdu. Znam dzieci, które nazwano Andżelika Kiełbasa co wydaje się krzywdzące, ale z drugiej strony wiem to nie moja sprawa. Miałam też koleżankę Ksymenę, piękne imię a rodzina pochodziła ze wschodu, ale ona swojego imienia nienawidziła, bo było "inne".

Mi się też podobają polskie imiona i uważam, że skoro mieszkamy w Polsce to nie powinniśmy odchodzić od tradycji. Jednak trzeba uszanować gust rodzica. Zdaję sobie sprawę, że wiele z Was może nie zachwycać imię Witold, tak jak ja nie trawię Igora:-) No ale przecież nie możemy się wszyscy nazywać jednakowo!

chyba masz rację trochę pojechałam. nie taki był mój zamiar :) No własnie w rpzetoczynym przez ciebie przykładzie, rodzina pochodziła ze wschodu, więc imię z tamtych stron jest na miejscu. w mojej okolicy jest dużo osób pochodzenia greckiego i też mają greckie imiona.. ale moja koleżanka, zwykła polska, nazwała dziecko Brajan. jeszcze ta pisownia.... musi byc spolszczona, nazwisko oczywiście polskie.

Kum no troche pojechalas i powiem Ci szczerze ze az sie usmiechnelam pod nosem jak doszlam do konca, bo imie Miron to jednak tez dosyc odchodzi od normy ;-) ale Brajan to az mnie razi po oczach! :-D

u nas dla chlopca bedzie Adam a dla dziewczynki mamy tyle pomyslow, ze pewnie jak sie okaze ze dziewczynka to do samego konca sie nie zdecydujemy :-p

hehe no nie standardowe, ale ja jakoś nie miałam nigdy tak, że podoba mi się jakieś imię i tak chcę nazwać swoje dziecko... mam jakieś ogólne pojęcie. zdecydować bym chciała po porodzie.

reklama
Co do nadawania imion zagranicznych to zgodze sie ze te pisane z polskimi literami sa komiczne ale nie wnikam w to,wazne ze nie jest krzywdzace dla dziecka i nie dajmy sie tez zwariowac bo w tych czasach dzieci duzo wynosza z domu.Jezeli np matka dyskutuje na temat pewnego imienia przy dziecku to wiadomo ze to dziecko pewnie tez bedzie mialo takie zdanie i tak sie miedzy innymi rodzi nietolerancja.
Ale rozumiem to ze kazdy ma poprostu swoj gust a to juz trzeba uszanowac.Bo przeciez nie musimy byc zgodne w tej kwesti.Ale popatrzcie tez z tej perspektywy ze jak dzieci beda chcialy np przezwac inne dziecko to nawet do starego polskiego imienia cos wymysla,np Fabian-Pawian,.No ale jak to sie mowi o gustach sie nie dyskutuje,kazdy ma swoje zdanie :)

My mieszkamy w De i np wtedy nie myslalam o powrocie do PL dlatego dalismy imie corce by pasowalo do rowiesnikow,jedyny plus taki ze jednak nie dalismy oryginalnej wersji Vivienne tylko wybralismy tę prostsza forme,ale z perspektywy czasu i checi powrotu do PL powiem wam ze troche zaluje ze dalam takie imie,ale mam nadzieje ze corka nie odczuje od rowiesnikow ze z tego powodu jest inna, mysle ze wytlumaczy poprostu ze urodzila sie w DE i tu mieszkala przez 7 lat i moze wtedy bedzie ok.

Teraz nie nadamy takiego typowo zagranicznego imienia.Co to to napewno nie.
Podoba mi sie Kajetan ale raczej nie nazwalabym tak syna,choc w poprzedniej ciazy mialam je na uwadze.
Do wyboru imion jeszcze tyle czasu ze teraz nie mam faworytow.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry