reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Propozycje imion dla maleństw :-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Przepraszam, że zniknęłam tak bez słowa, na szczęście nic złego się nie działo, po prostu pojechałam do rodziców i okazało się, że mają tak stary komputer, że przeglądarka się zamykała przy próbie wejścia na forum :/

A co do uzywania przez ogół jednego to trudno, Janek nazywa się podwujnie a jak do niektórych to nie dociera to ich ograniczenie.
Ze swojego doświadczenia wiem, że jednak podwójne nazwisko czasem stanowi kłopot - jak na przykład lekarz wypisze zwolnienie takiemu pracownikowi z jednym nazwiskiem, to jest nieważne. Ale w przypadku Janka od małego będzie pewnie przyzwyczajony, żeby na dokumentach tego pilnować :)

A co do moich typów to dla chłopca Adaś (mamy takiego przyjaciela i imię nie podlega dyskusji :-D). Tylko, że nie chcę dziecku psuć dzieciństwa robiąc mu imieniny w wigilię, więc będzie obchodził w kwietniu, o czym nikt nie wie, że Adama jest też w kwietniu. Trudno, najwyżej znajomi będą mu składać życzenia podwójnie w święta :-)

A co do dziewczynki to nie mamy zielonego pojęcia. To znaczy ja wiem tylko, jakie imiona mi się NIE PODOBAJĄ. Czyli większość :-) Ale jeszcze nie dyskutowaliśmy o tym z moim Bartkiem, ciągle czekamy do sierpnia, na ten przełomowy czwarty miesiąc, żeby "na poważnie" uwierzyć w dzidziusia.

Ostatnia edycja:
reklama
Z tymi imieninami to taka troche glupota. Ja obchodze 18 stycznia, ale wszyscy imieniny Małgorzaty obchodzą 10 czerwca i wlasnie tego dnia dzwonia do mnie znajomi z zyczeniami :-D
Ja tez uwazam,ze z podwojnym nazwiskiem jest duzo problemow, tak samo, jak z dwoma imionami.

U nas tez było trochę problemu z tymi nazwiskami, bo mąż też dodał sobie moje i dzieci tez będą mieć dwa.. i tak np. u lekarza wołaja nas najczęściej jednym.. czasem ktos do mnie mówi tylko nazwiskiem męża czasem moim troche to smieszne ale mnie nie rusza.. niech sobie mówia jak chcą wazne zeby wszędzie w papierach było poprawnie.. a imie rzeczywiście musi byc jakies mało skomplikowane.. i najlepiej krótkie..

Ja też uważam, że z podwójnym nazwiskiem jest bardzo dużo problemów. Sama dałam się na to namówić mężowi... i żałuję. Na szczęście ustaliliśmy, że dzieci mają pojedyncze nazwisko.

U nas w firmie pracowała kiedyś koleżanka, która nazywała się Żabowska-Żychowicz, a jej mąż Żychowicz-Żabowski. Albo na odwrót. Wzięli sobie swoje nazwiska na krzyż, a że oba człony brzmiały podobnie, to nikt nie mógł spamiętać, które z nich było które :-D
Pomijam już kwestię, że mamy w firmie jedną Agnieszkę, która z racji podwójnego nazwiska ma w sumie 32 znaki w imieniu i nazwiskach, a nasz system kadrowy ma pole ograniczone do 30 znaków. I wszędzie jej obcina :) Myślę, że wiele formularzy może mieć takie ograniczenia, więc dziewczyna pewnie ma mnóstwo z tym kłopotów.

A ja już miałam awanturę, gdzie usłyszałam, że mam za długie nazwisko i nie miesci się babce w formulażu, oczywiscie usłyszałam swoje o głupocie podwójnych nazwisk. Na co stwierdziłam, że to oznacza, że formularz jest źle skonstruowany, bo skoro ja mam takie nazwisko, to ono jest dobre a nie formularz. Tak naprawdę to że nie ma miejsc nie jest moim problemem, tylko urzedników. A ja choleryk jestem. No i kiedyś jedna Pani mi powiedziała, że mam rację, ze to te formularze to bzdura, a jak przychodzą czasem osoby pochodzenia cudzoziemskiego, to oni mają przerabane, bo formularze powinny byc dostosowane do ludzi, a nie ludzie do nich :-).

A podwójne nazwisko naszych dzieci jest czymś wyjątkowym dla mnie, wiem co kierowało moim mężem i powiem Wam, że to swoiste wyznanie miłości z jego strony :-).

Kluliczku - zgadzam się z Tobą, że to formularze powinno się zmieniać, nie nazwiska. Ale w praktyce to Ty się zdenerwowałaś przez głupią urzędniczkę. Poza tym pewnie ona też nic nie jest winna, że nie ma właściwego formularza...

Swoją drogą ostatnio znajoma bardzo zdecydowanie polecała podwójne nazwisko dla dzieci. Miała to nieszczęście, że małżeństwo jej się nie ułożyło i po rozwodzie z mężem chciała wrócić do swojego panieńskiego nazwiska, żeby o tym głąbie zapomnieć, ale wtedy nazywałaby się zupełnie inaczej, niż jej dziecko. Ostatecznie teraz po rozwodzie ma podwójne nazwisko, żeby było od razu widać, że jej dziecko to jej dziecko. Ale nadal musi się podpisywać nazwiskiem byłego męża, co bardzo jej się nie podoba.

Co do formularzy to ja z jednym nazwiskiem zawsze miałam problem, bo mam długie imie, no i nazwisko panienskie tez mialam dlugie. Teraz nazwisko mam jeszcze dłuższe. Poza tym pochodze z miejscowosci, ktora nazywa sie ..... i w formularzach miejsca tez zawsze brakuje.

Ostatnia edycja:
My na szczęście mamy tylko nazwisko męża:-) Krótkie i typowo Polskie.

A co do imion to cały czas się wachamy jakie nadać i czasami z dnia na dzień coś się zmienia wiec nie bede pisać "dzisiejszych" typów bo może do końca tygodnia okaże się że już są nieaktualne:rofl2:

reklama
My tez jedno nazwisko i tez krotkie i typowo Irlandzkie:-D:-D Co do imion zupelnie nie mozemy zdecydowac dla chlopca. Dziewczynka bedzie Maya albo Mia a chlopiec??? Mi sie podoba Luke ale maz mowi, ze mu sie z gwiezdnymi wojnami kojarzy:-D:-D No i wez tu badz madry;-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry