reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

PROMOCJE w sklepach!

Unijna dyrektywa
1. Reklamowanie mleka początkowego powinno być ograniczone do publikacji specjalizujących się w opiece nad dzieckiem i publikacji naukowych. Kraje Członkowskie mogą wprowadzać dalsze ograniczenia i zakazy dotyczące reklamy. Reklamy mleka początkowego powinny być przedmiotem warunków ustanowionych w Art. & (3), (4), (5), (6), (7) (b) i zawierać wyłącznie informacje sprawdzone i o charakterze naukowym. Te informacje nie powinny dawać do zrozumienia lub wytwarzać przekonania, że karmienie butelką (karmienie sztuczne) jest równoważne lub lepsze od karmienia piersią.
2.W punktach sprzedaży nie powinny mieć miejsca reklamowanie, rozdawanie próbek i żadne inne działania promocyjne pobudzające bezpośrednio sprzedaż mleka początkowego w handlu detalicznym, takie jak specjalne wystawy, kupony rabatowe, premie, specjalne wyprzedaże i sprzedaż wiązana .
3. Producenci i dystrybutorzy mleka początkowego nie powinni dostarczać do powszechnego stosowania lub bezpośrednio do kobiet ciężarnych, matek niemowląt lub członków ich rodzin, bezpłatnych lub o obniżonej cenie w / w produktów, próbek produktów lub innych przedmiotów w formie upominków, także pośrednio przez system opieki zdrowotnej lub pracowników służby zdrowia.

reklama
E-LONA ale ja i tak nie rozumiem tej dyrektywy. że czemu ona ma niby zapobiegać? co powodować? takie to troche bez sensu jak dla mnie :rolleyes2:

...a ja ostatnio widziałam,nie pamietam juz,w Rossmanie czy w Tesco,Nan1 tańsze od 2 i 3.Nie było oznaczone jako promocja czy coś,ale cena była o jakies 3 zł niższa...A pamiętam,jak pisałyscie,że na 1 nigdy promocji nie ma...

HAPPY może to taka "ukryta" promołszyn była? w celu obejścia ww. uchwały? ;-)

Ostatnia edycja:
e-lona, w szoku jestem, że jest taka dyrektywa :szok: i podobnie jak makuc nie rozumiem czemu ona ma służyć :confused::eek: tzn. rozumiem ogólną idee tego, ale sensu w tym nie widze :no:

Czemu ma służyć? Ano chyba temu, że karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy jest najważniejsze, a mm to zło konieczne, a reklamowanie mm 1, sprzedanie w promocji poniekąd zachęca do przejścia na mm. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Też w szoku byłam, że w ogóle taka dyrektywa jest.

dziwi mnie tylko, że brak w tym wszystkim logiki. Bo niby mm1 to największe zło na świecie ale już nagle po 6 miesiącu mm2 jest wybawieiniem i czymś co się wciska na każdym kroku praktycznie. To tak jak by nakazywano młodym matkom kamić piersia do 6 m.ż. dziecka a potem kategorycznie im tego zabraniano i nakazywanop na mm 2 przejśc, bo juz nagle się ok staje :crazy: chyba nigdy nie zrozumiem tej polityki. Przecież jak któraś z mam nie ma pokarmu to ograniczenie dostępu do mm1/ zakazanie jego promowania itp. idt. nie spowoduje, że nagle jej organizm mleko produkować zacznie :nerd::no::baffled:
I znowu wracamy do pkt wyjścia, gdzie zamiast wspierać przyrost naturalny i młode mamy - sprawia się, że mają pod górkę i nawet z podawaniem mm własnemu dziecku się kryć muszą, bo to przecez wg. naszych polskich (unijnych) dyrektyw to zbordnia nad zbrodnie :angry: ech ciśnienie mi się podniosło.
koniec końców to kobieta powinna decydowac o tym czym i jak karmi a nie jakiś piip rząd :crazy:

Dla mnie ta dyrektywa jest idiotyczna. A co z matkami, które z różnych przyczyn nie mogą karmić? Nie mają możliwości kupowania tańszego mm w promocji.

W ogole to nie sadzilam, ze dla wg mnie tak malo waznych spraw dyrektywy sa wydawane.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry