reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Prolaktyna i progesteron- staraczki

Lila28

Fanka BB :)
Witajcie. Nie orientuje się w ogóle w tym temacie... Odebrałam dzisiaj wyniki i tak w fazie lutealnej wyglada to nastepujaco: prolaktyna 16,56 ng/ml norma 4,79-23,3. Progesteron 10,95 ng/ml norma 1,83-23,9. Czy te wyniki są dobre?

reklama
Rozwiązanie
Są dobre, a z progesteronu wynika, że miałaś owulację, bo zakładam, że skoro wynosi powyżej 10, to jesteś w fazie lutealnej :) Jest się z czego cieszyć :) Progesteron powyżej 10 oznacza owulację w danym cyklu , tak się przyjmuje. Jak mniej, to że był cykl bezowulacyjny. Prolaktyna musi być po prostu w normie, nie słyszałam nigdy o takich zasadach jak przy TSH. Natomiast jej wysokość potrafi się mocno wahać pod wpływem różnych czynników i względem pory dnia (w nocy jest najwyższa).
Są dobre, a z progesteronu wynika, że miałaś owulację, bo zakładam, że skoro wynosi powyżej 10, to jesteś w fazie lutealnej :) Jest się z czego cieszyć :) Progesteron powyżej 10 oznacza owulację w danym cyklu , tak się przyjmuje. Jak mniej, to że...
reklama
Hej hej :)
Przygotowuj się do pierwszej wizyty w celu zbadania płodności.

Prosiłam już dawno endokrynologa o poszerzenie diagnostyki, uparł się że skoro miesiączkę mam regularna to na prawdę nie ma potrzeby sprawdzać innych hormonów i życzył cierpliwości w staraniach ....

Po kolejnych nieudanych cyklach zadzwoniłam do innego endokrynologa w Lux Medzie prosząc o rozszerzenie badań, zlecił tylko do zbadania Progrsteron.
Wynik w 24 dniu cyklu 23.40
W normie: 1.83-23.9

Postanowiłam umówić sie na badania juz na własna rękę na Estradiol, Testosteron i Prolaktynę.
Jutro mam AMH i mamy badanie nasienia męża i jeszcze TSH.

Będę umawiać sie na konsultacje z lekarzem ale zaniepokoiły mnie te wyniki,
3 dzień cyklu
Estradiol w normie: 46,20
Testosteron w normie: 32.30
Prolaktyna: 34,70
W widełkach 4.79-23.30

Co oznaczają wysok prolaktyna i progesteron ? Czy da się to urlegulowac ? Jak to było o Was ? :( zmartwiły mnie te wyniki. Zupełnie nie wiem jak to interpretować wstępnie.
Dodam ze czuje sie dobrze, cykle 28-31 dni.

Do góry