reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

problemy z ZUS-em??

jezu to jakas paranoja,normalnie jestem w szoku.dobrze że wzięłam z pracy urlop a nie składałam do zusu o ten zasiłek rechabilitacyjny bo ja to bym nerwowo nie wytrzymała i od razu poszła do dyrektora z awanturą ,ze bede siedziec u niego w gabinecie dopóki mi pieniedzy nie wypłacą.

ale nie daj boże zeby sie człowiek z płatnością u nich spóznił to dowala taka karę że zbankrutowac mozna.

reklama
tak to juz jest z tą nasza biurokracją :(
Stram się tylko nie denerwować, bo to mi napewno nie pomoże, nie mówiąc juz o mojej Maleńkiej. Oj dziewczyny, dziewczyny, to sie porobiło!!

kurcze... a ja tak narzekałam na ZUS w Poznaniu, że kontrolują czy się jest na zwolnieniu, że zasiłek wypłacają z kilkudniowym opóźnieniem... ale kuźwa wypłacają i świadczenie rehabilitacyjne też przyznali...
no ale też firma, w której pracuję porządna, wszystkie dokumenty i pieniądze na czas trafiają do ZUSu i kontroli w firmie ZUS nie przeprowadzał
na 2 przeprowadzone przez ZUS kontrole czy jestem w domu a się gdzieś nie szlajam, byłam w domu
widzę, że mam szczęście

ewa jak siedzisz w domu to przejrzyj sobie strony o poradach prawnych możesz tam zasięgnąć konkretnych bezpłatnych informacji od prawników. Z tego co ty opisujesz masz najlepiej siedzieć z założonymi rękami i czekać w sumnie odsetki za zwłoke lecą ale nie wiem czy ich to obowiązuje . Poszukaj tych porad prawnych i pytaj nic cie to nie kosztuje a zawsze czegoś możesz się dowiedzieć

Dziewczyny, a nie wiecie jak jest w przypadku panstowego stanowiska? Czy istnieje mozliwosc, ze nie dostane macierzynskiego albo ze bedzie przychodzil z wielkim opoznieniem ???

sandra1982 pisze:
Dziewczyny, a nie wiecie jak jest w przypadku panstowego stanowiska? Czy istnieje mozliwosc, ze nie dostane macierzynskiego albo ze bedzie przychodzil z wielkim opoznieniem ???

nie sądzę. ja urodzisz zgłaszasz się do pracodawcy. wypełniacie druki o zasiłku macierzyńskim (swoje pracodawca, swoje Ty) i pracodawca następnie składa je w ZUSie. dzień porodu jest pierwszym dniem zasiłku. zasiłek przysługuje przez 112 dni czyli 16 tygodni. nie wiem co ile dni wypłacają, ale chyba co 4 tygodnie albo co 30 dni (bo tyle ma miesiąc dni wg ZUS)

sandra możesz również popytać odpowiednich osób w poradach prawnych ja niestety nie oriętuje się jak to jest w państwowych zakładach pracy ale z pewnością jest o wiele lepiej więc wydaje mi się że napewno przysługuje ci i będziesz miała wypłacane w terminie a nie jak na prywatnych stanowiskach

dziewczyny, a jak myśliście z czego może wynikać kontrola zusu... czy to jest tak po prostu losowo wybierana osoba, czy może chodz o coś innego?? jak juz wcześniej gdzies tam wspominałam, księgowa dała m dziśi do zrozumienia,że kontrolę sprowokowałam ja sama dzwoniąc do nich z upomnieniami,ale jak tu się nie upominać o swoje...

Leyna,a Ty piszesz że ZUS Cie kontrolował- ale w czasie ciąży? Sprawdzali,czy w domku jesteś?

reklama
kontrola z zusu może być przypadkowa może wynikać również z nieprawidłowościami prowadzenia dokumetów ale również ty mogłaś się przyczynić do tego bo jak ty się pytałaś to musieli mieć jakiś wgląd do danych zakładu pracy w którym jesteś zatrudniona i to ty musiałaś im je podać więc automatycznie otwiera im się cała dokumętacja

Do góry