reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problemy z zajściem a bolesne miesiączki

Antykardiolipinowe IgM i IgG
Przeciwko beta-2-glikoprotenie IgM i IgG
Antykoagulant toczniowy

Przez internet można kupić je w pakiecie, ale trzeba uważać,bo nie każdy punkt pobrań może pobrać na antykoagulant toczniowy.

Na NFZ miałam wypisywane przez hematloga i reumatologa. Ale tu też liczy się czas, bo przeciwciała zanikają i nie dowiesz się, czy w tej poronionej ciąży nie aktywował Ci się właśnie zespół.
Antykoagulant tocznia musi być badany natychmiast, próbka nie może być transportowana. Pobranie musi być w punkcie przy laboratorium.
Jeśli to problem to ja bym zaczęła od APTT. Przy inhibitorach krzepnięcia jest z reguły baaaardzo zawyzone.

reklama
P/c. przeciw kardiolipinie IgG IgM <2 <12 wynik negatywny
P/c. p. beta-2-glikoproteinie I IgG <2 IgM 7 <20 wynik negatywny
Antykoagulant toczniowy LA1 32 sek 31-44 PTT-LA 38,6 sek 31,4-43,4 ujemny
Białko s 66% 76-135
Białko c 119% 70-140
Antytrombina III 116% 83-118
ALT 19 0-33
AST 20 0-32
Kreatynina 0,70 0,5-0,9
Glukoza na czczo 90 70-99
po 1h 115
po 2h 93
Insulina na czczo 4,5 2,6-24,9
po 1h 31
po 2h 30
Testosteron 40 6-82
Androstendion 2,8 kobiety przed menopauzą 0,4-3,4
SHBG 60 32-128

Byłam dzisiaj u ginekologa na potwierdzeniu ciąży, beta 975. Ginekolog nie chciał przypisać heparyny, dopiero po 8 tygodniu na wizycie może przypisać.
Udało się zdobyć receptę na teleporadzie, ale nierefundowana. 😅
Ginekolog do którego chodziłam prywatnie nie prowadzi ciąż ale w zaleceniach mi wypisał clexane od dnia wykonania bety.

Byłam dzisiaj u ginekologa na potwierdzeniu ciąży, beta 975. Ginekolog nie chciał przypisać heparyny, dopiero po 8 tygodniu na wizycie może przypisać.
Udało się zdobyć receptę na teleporadzie, ale nierefundowana. 😅
Ginekolog do którego chodziłam prywatnie nie prowadzi ciąż ale w zaleceniach mi wypisał clexane od dnia wykonania bety.
Niedobór białka S jest wskazaniem do refundacji a więc w ciąży lek wydawany jest bezpłatnie

Musiałam zapłacić, już nie chciałam kombinować, ale będę dzwoniła do rzecznika praw pacjenta.
Podejrzewam, że może byc tak, że formalnie ginekolog nie jest od stwierdzania tego czy jest potrzebna i czy ma być refundowana. Ja miałam pisemne zalecenia od hematologa.

Właśnie mam pisemne zalecenia po diagnozie poronienia, że potrzebuję heparyny i dostałam informację, że będzie refundowana. Jedyne co mi do głowy przychodzi, to że nie mam założonej karty ciąży. Ale mniejsza już czy płaciłam czy nie, ważne że się udało zdobyć. Bo co się nadenerwowałam to moje.

reklama
Do góry