reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problemy z zajściem a bolesne miesiączki

Update po kolejnych 3 zmianach ginekologów.
Adenomioza, niewielkie zmiany endometrialne na więzadłach, zapalenie tarczycy i cykle bezowulacyjne.
Po wizycie u dietetyka klinicznego ciąża w 2 cyklu. Niestety w 9tc poronienie, najprawdopodobniej spowodowane spadkiem progesteronu, z którym w każdym cyklu miałam problemy.
Ile minęło po poronieniu? Jesteś na diecie bezglutenowej? Miałaś gastroskopię z biopsja? Odbilas już z ferrytyna (rok temu wynik był bardzo niski)? I jak z tymi bólami i mdłościami przy miesiączkach? Ustąpiły?

reklama
Tydzień. Jestem na diecie bezglutenowej. Nie miałam gastroskopi, na dietę przeszłam po zabiegach, byłam na diecie płynnej i nie miałam, jak wtedy spożywać glutenu. Pierwszy zabieg w lutym, drugi w marcu. Więc 2 miesiące. Udało mi się wtedy przytyć 2 kg mimo diety 1,5kcal. Na diecie z glutenem 3,2kcal chudłam. Po odstawieniu glutenu ferrytyna podskoczyła w ciągu 1,5 miesiąca do 30. Średnio miesięcznie przybierałam na wadze 2kg na diecie 2k-2,5kkcal. Bóle praktycznie całkowicie ustąpiły, tylko raz przez okres 6 miesięcy wzięłam tabletkę przeciwbólową. Mdłości nie miałam praktycznie w ogóle. Poprawiły mi się też wyniki tarczycy tsh 1,3, ft4 80-90% normy, ft3 z ok. 30% normy do 40% normy. Insulinę i glukozę też udało się obniżyć.
Niestety miałam dużą przewagę estrogenową, aż 30%. Progesteron na poziomie 9-11 7 dni po owulacji, w ciąży 15 (5-6 tydz.)

Świeżo po poronieniu warto zbadać przeciwciala w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Trzymam kciuki, żebyś wyszła na prostą i niedługo była w zdrowej ciąży

A udało Ci się dostać do onkologa? Wiadomo dlaczego masz dodatni CA125?
Wykluczyłaś nowotwór jajnika i inne (np. chłoniaka)?
To by też wiele z Twoich objawów wyjaśniało.

Nie chcę, żeby mój post kogoś uspokajał i odwodził od konsultacji z lekarzem, ale ten marker jest też podwyższony m.in. przy ednometriozie, wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego, podejrzewa się też że u pacjentów z celiakia (chociaż badanie, które czytałam nie dawało solidnych podstaw statystycznych, aby tak twierdzić).

Endometrioza - torbiele + wodniak. Marker jest zbyt niski, jak na nowotwór.
Torbieli już na drugiej wizycie (kontrolnej) nie było, dostałam tabletki. Wodniaka też nigdzie nie widać.

Nie chcę, żeby mój post kogoś uspokajał i odwodził od konsultacji z lekarzem, ale ten marker jest też podwyższony m.in. przy ednometriozie, wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego, podejrzewa się też że u pacjentów z celiakia (chociaż badanie, które czytałam nie dawało solidnych podstaw statystycznych, aby tak twierdzić).
Tak - to prawda. Ale dopóki bym nie dowiedziała czemu ten marker jest podwyższony, to bym tematu nie odpuściła. Nie dałabym rady z takim wynikiem normalnie funkcjonować. Można chociażby zrobić test ROMA (oprócz CA125 oznaczyć jednocześnie HE4) - i będzie znane ryzyko raka jajnika...

I cytuję: "większą swoistość dla zmian nowotworowych określa się dla wartości powyżej 65 Uj/ml (u kobiet przed menopauzą)." - także moim zdaniem wcale wynik nie jest za niski na nowotwór.

reklama
Któreś konkretnie? Bo widziałam w diagnostyce kilka różnych.
Antykardiolipinowe IgM i IgG
Przeciwko beta-2-glikoprotenie IgM i IgG
Antykoagulant toczniowy

Przez internet można kupić je w pakiecie, ale trzeba uważać,bo nie każdy punkt pobrań może pobrać na antykoagulant toczniowy.

Na NFZ miałam wypisywane przez hematloga i reumatologa. Ale tu też liczy się czas, bo przeciwciała zanikają i nie dowiesz się, czy w tej poronionej ciąży nie aktywował Ci się właśnie zespół.

Do góry