reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy z zajściem a bolesne miesiączki

Update po kolejnych 3 zmianach ginekologów.
Adenomioza, niewielkie zmiany endometrialne na więzadłach, zapalenie tarczycy i cykle bezowulacyjne.
Po wizycie u dietetyka klinicznego ciąża w 2 cyklu. Niestety w 9tc poronienie, najprawdopodobniej spowodowane spadkiem progesteronu, z którym w każdym cyklu miałam problemy.
Ile minęło po poronieniu? Jesteś na diecie bezglutenowej? Miałaś gastroskopię z biopsja? Odbilas już z ferrytyna (rok temu wynik był bardzo niski)? I jak z tymi bólami i mdłościami przy miesiączkach? Ustąpiły?

reklama
Tydzień. Jestem na diecie bezglutenowej. Nie miałam gastroskopi, na dietę przeszłam po zabiegach, byłam na diecie płynnej i nie miałam, jak wtedy spożywać glutenu. Pierwszy zabieg w lutym, drugi w marcu. Więc 2 miesiące. Udało mi się wtedy przytyć 2 kg mimo diety 1,5kcal. Na diecie z glutenem 3,2kcal chudłam. Po odstawieniu glutenu ferrytyna podskoczyła w ciągu 1,5 miesiąca do 30. Średnio miesięcznie przybierałam na wadze 2kg na diecie 2k-2,5kkcal. Bóle praktycznie całkowicie ustąpiły, tylko raz przez okres 6 miesięcy wzięłam tabletkę przeciwbólową. Mdłości nie miałam praktycznie w ogóle. Poprawiły mi się też wyniki tarczycy tsh 1,3, ft4 80-90% normy, ft3 z ok. 30% normy do 40% normy. Insulinę i glukozę też udało się obniżyć.
Niestety miałam dużą przewagę estrogenową, aż 30%. Progesteron na poziomie 9-11 7 dni po owulacji, w ciąży 15 (5-6 tydz.)

Świeżo po poronieniu warto zbadać przeciwciala w kierunku zespołu antyfosfolipidowego. Trzymam kciuki, żebyś wyszła na prostą i niedługo była w zdrowej ciąży

A udało Ci się dostać do onkologa? Wiadomo dlaczego masz dodatni CA125?
Wykluczyłaś nowotwór jajnika i inne (np. chłoniaka)?
To by też wiele z Twoich objawów wyjaśniało.

Nie chcę, żeby mój post kogoś uspokajał i odwodził od konsultacji z lekarzem, ale ten marker jest też podwyższony m.in. przy ednometriozie, wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego, podejrzewa się też że u pacjentów z celiakia (chociaż badanie, które czytałam nie dawało solidnych podstaw statystycznych, aby tak twierdzić).

Endometrioza - torbiele + wodniak. Marker jest zbyt niski, jak na nowotwór.
Torbieli już na drugiej wizycie (kontrolnej) nie było, dostałam tabletki. Wodniaka też nigdzie nie widać.

Nie chcę, żeby mój post kogoś uspokajał i odwodził od konsultacji z lekarzem, ale ten marker jest też podwyższony m.in. przy ednometriozie, wrzodziejacym zapaleniu jelita grubego, podejrzewa się też że u pacjentów z celiakia (chociaż badanie, które czytałam nie dawało solidnych podstaw statystycznych, aby tak twierdzić).
Tak - to prawda. Ale dopóki bym nie dowiedziała czemu ten marker jest podwyższony, to bym tematu nie odpuściła. Nie dałabym rady z takim wynikiem normalnie funkcjonować. Można chociażby zrobić test ROMA (oprócz CA125 oznaczyć jednocześnie HE4) - i będzie znane ryzyko raka jajnika...

I cytuję: "większą swoistość dla zmian nowotworowych określa się dla wartości powyżej 65 Uj/ml (u kobiet przed menopauzą)." - także moim zdaniem wcale wynik nie jest za niski na nowotwór.

reklama
Któreś konkretnie? Bo widziałam w diagnostyce kilka różnych.
Antykardiolipinowe IgM i IgG
Przeciwko beta-2-glikoprotenie IgM i IgG
Antykoagulant toczniowy

Przez internet można kupić je w pakiecie, ale trzeba uważać,bo nie każdy punkt pobrań może pobrać na antykoagulant toczniowy.

Na NFZ miałam wypisywane przez hematloga i reumatologa. Ale tu też liczy się czas, bo przeciwciała zanikają i nie dowiesz się, czy w tej poronionej ciąży nie aktywował Ci się właśnie zespół.

Do góry