reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

problemy naszych dzidziorków

Ciapeczek wiele dzieci ma problemy z bioderkami dlatego ważne jest aby wcześnie wykryć każdą nie prawidłowość.

My byliśmy ostatnio na USG główki i nie wiem czy mam się martwic czy nie. Pani która je robiła nic konkretnego nie powiedziała czyli może tak być u wcześniaków i mamy się zgłosić na kontrolę za 6 tyg. Dlaczego ci lekarze nie mówią nic prostym językiem aby my mamy mogliśmy ich zrozumieć? :(

reklama
Efka,może rzczywiście te badania są błędne.Podobno ważne,żeby mocz zawieźć od razu po pobraniu.Powodzonka w pobieraniu,nas też to czeka za ok.2 tygodnie :)
Kurcze niedługo to tu wszyscy będziemy specjalizować się w pediatrii
też przeczytałam,że z tymi bioderkami trzeba pilnować, a my nie mogliśmy dostać się do poradni i idziemy dopiero 26 stycznia,czyli jak mała będzie mieć ponad 2 miesiace.
Mogę iść prywatnie już dziś, ale z jakiej racji mam płacić za takie podstawowe badania.
Dziewczyny,kiedy badałyście bioderka?

A my bylismy jak Maja miała 7 tygodni, a teraz na nastepna wizyte w 5 m-cu życia.

A ja czytam że prawie wszystkie z wasze dzieciaczki maja robione badania moczu, my nie dostalismy zadnego skierowania, chyba pójde i sie sama upomne.

dziewczyny, u mnie akurat mamy kontrolne badania,ponieważ Wiktoria miała zakażenie po urodzeniu.I dlatego jest to pod kontrolą, ale spytajcie pediatrę czy jest taka konieczność
z drugiej strony ja też wolałabym zrobić i mieć pewność,że wszystko ok. niż coś przegapić

:mad:
Już denerwuje mnie słuchanie ciągle, że taki objaw może być kwestia niedojrzałości tego czy innego układu. Chce konkretów!

Bioderka mieliśmy badane pierwszy raz w szpitalu, chyba w czwartej dobie. Wiem że nie tylko wcześniaki miały to badanie bo leżałam z dziewczyna ktora urodzila w terminie i tez jej córeczce badali więc to chyba byl standart. Wtedy nic nie wykryli ale kazali wziąśc sobie termin na następne badanie, Maciek miał wtedy ponad miesiąc i wtedy też USG wykazało że wszystko jest OK, pani doktor od bioderek powiedziała że jeszcze czekaja na dwie wizyty, następny ternin mamy sobie wziąśc jak mały bedzie miał pol roku :D

Z badaniem moczu u nas było tak,że położna stwierdziła że Macio jest Zółty i napisała to w zeszyciku który dostała od niej lekarka i ta dała nan skierowanie na mocz aby się upewnić że wszystko ok. Na i okazało się że to nic groznego tylko taka jego uroda. :D

A ja ju zmam takie nerwy na nasza służbe zdrowia, że wybieramy się prywatnie.

W ubiegłym tygodniu z wielką łaska przyszedł pan dr na wizytę patronazową i przepisał małej esputicon na kolki i jest jeszcze gorzej, dzis odstawiłam, bo na poczatku myślałam, że mała jest marudna po szczepieniach, ale ona po tych kropelkach zaczęła mieć bóle przy pierdkach, a predzej tak nie było i na dodatek, jak ładnie spała w nocy, to ostatnio mamy cięzki sen.

a jeszcze tak na marginesie:
jak zadzwoniłam do doktora z prosba o wizyte domową to na poczatku potraktował mnie po chamsku, że on w żadnym wyopadku nie przyjedzie do dziecka, bo wizyty domowe są tylko dla starszych zniedołęzniałaych osób, ale byłam uparta i nie dawałam za wygraną, to on w końcu spytał gdzie mieszkam i jak mu powiedziałam, to od razu zmienił ton i zrobił się milutki i powiedział, że oczywiście że przyjdzie. A wiecie czemu??? Bo po pierwsze to jest naszym sąsiadem z bloku, a po drugie dobrym znajomym moich teściów i poniekad mojego męża. I gdyby nie to, to niestety musiałabym iść do przychodni czekać 2-3 godziny w pozcekalni pełnej chorych ludzi.
I jak to sie mówi, jak nie masz "pleców" to nic w Polsce nie załatwisz. :( :( :( :( :( :( :( :(

reklama
Pycha Ja też mam zamiar poszukać jakiegoś prywatnego doktora... Wkurza mnie że raz w tygodniu jestem non stop w przychodni i niczego konkretnego się nie dowiaduję tylko lekarka (choć miła) powtarza: "już wszystko wiem", "zaraz powiem" i nic nie mówi a ja wychodzę "głupsza" niż weszłam. Na tym cierpi tylko moja Kasieńka bo robią z niej królika doświadczalnego. Poza tym limit czasu z góry jest narzucony na pacjenta i nigdy nie zdąże zadać wszystkich nurtujących mnie pytań (dlatego posiłkuję się wami dziewczyny i tym forum ;D ) Gdy mija 5 minut widzę naglący wzrok Pani doktor i ciuszki mojej niuni tylko mi latają w roztrzęsionych rękach :mad: a o wizytach w domu- nie ma mowy- jak pytałam. Jeśli już to owszem, ale prywatnie za 50zł :mad:

Ciapaczek- ja też na każdej wizycie słyszę, że "wina tego a tego jest niedojrzałość..." bla bla bla. Ale lepiej jak nie było tak nie jest :mad:

Efka- ważne przy pobieraniu moczu jest to żeby nie do woreczka tylko odrazu do sterylnego pojemnika i najlepiej by był jak najświeższy. W Kasi moczu wykryli groźne pałeczki i miała iść do szpitala. Ale zrobiłam badanai raz jeszcze- bez woreczka i o 5rano i okazało się że wszystko było ok :) Po prostu do woreczka spłynęły jakieś bakterie ze skóry "wokół" i jeszcze przez noc się rozmnożyły a ja płakałam cały weekend że mi kruszynę na święta będą antybiotykami w szpitalu faszerować... POWODZENIA

Do góry