reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem ze snem i gazy u 6 miesięcznego dziecka

Drogie mamusie, proszę o pomoc. Mój synek za 2 tygodnie kończy 6 miesięcy i wciąż ma problem z gazami. Miał straszne kolki i uporczywe gazy od samego początku. Kolki minęły i mały od razu nauczył się zasypiać wieczorem bez większej pomocy, ale sen w dzień to koszmar. Ciągle się budzi z płaczem, pręży, puszcza bączki i boli go przy tym brzuszek. Kiedy takie gazy mijają? Jak mogę mu pomóc?

reklama
Drogie mamusie, proszę o pomoc. Mój synek za 2 tygodnie kończy 6 miesięcy i wciąż ma problem z gazami. Miał straszne kolki i uporczywe gazy od samego początku. Kolki minęły i mały od razu nauczył się zasypiać wieczorem bez większej pomocy, ale sen w dzień to koszmar. Ciągle się budzi z płaczem, pręży, puszcza bączki i boli go przy tym brzuszek. Kiedy takie gazy mijają? Jak mogę mu pomóc?
A dajesz jakiś espu minas? Co dzieciątko je?

Karmię piersią. Podawałam sab, lefax, espumissan i nic nie pomagało. 2 miesiące "diety nic" nie pomogło. Delicol też nie pomógł

Ostatnia edycja:
Jak kolki minęły to zaczęły się zaparcia. Teraz dostaje raz dziennie owocki ze słoiczka i to pomaga, ale kupki wciąż są raczej zbite. Wcześniej były jak w zegarku raz dziennie o tej samej godzinie i prawidłowej konsystencji. Robiłam już kilka razy badanie kału. Nie ma krwi ani pasożytów, ph w normie

Nam pomógł na kolki infa col i kateterki z windi. A próbowaliśmy wszystkiego. Mieliśmy potem problemy z zatwardzeniami. Pediatra kazał nam dużo wody podawać. Synek jest bardzo przeciwny piciu wody więc kazał nam dolewać troszeczkę soczku jabłkowego i minęły bóle brzuszka i załatwił się normalnie.

Polecam wizytę u fizjoterapeuty, mogą być to złogi jelitowe , zrobić usg maluszkowi zobaczyć czy nie ma ,,naprogramowych jelit", terapia wisceralna nawet u takich małych dzieciaczkow działa!

Co u syna? U nas tez bączki męczą ale nie tylko w czasie snu. Potrafi po prostu się rozplakal w ciągu dnia i bol musi byc duzy bo placz nieukojony...

Co u syna? U nas tez bączki męczą ale nie tylko w czasie snu. Potrafi po prostu się rozplakal w ciągu dnia i bol musi byc duzy bo placz nieukojony...
Synek za 3 dni kończy 7 miesięcy i gazy wciąż go wybudzają i też ma momenty nieukojonego płaczu, ale pół roku masowania brzuszka dało taki efekt, że wiem już dobrze jak to robić żeby dziecku pomóc

reklama
A jak u niego z kupkami??? Bo jak już 6 miesiąc to mogą męczyć go zaparcia, jeśli już rozszerzacie dietę i może potrzebuje więcej wody w diecie, o ile kupki nie są regularne. Ja osobiście polecam ciepły kompres na brzuszek i "wypruwikanie" maluszka, czyli jedna nóżka do brzuszka i na bok do przeciwległej nóżki, potem tak samo z drugą, a potem zbliżamy kolanka maluszka do brzuszka i jeśli zbierają się gazy to wszystko wypruka przy takiej gimnastyce. Masaż w kierunku wskazówek zegara też ok. Próbuj Kochana i nie poddawaj się. A z pediatrą konsultowałaś czy jeszcze nie???

Do góry