reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Prężenie się/wyginanie głowy

fasolka32

Fanka BB :)
Hej. Mała 3-miesiące je z piersi tylko jak się przebudzi, jeśli chcę jej dać później pierś nawet jak minęło sporo czasu i na pewno jest głodna to pręży się, krzyczy i wygina. Często jest też tak przy usypianiu jej,nie może się uspokoić. Czy miałyście może tak? Zastanawiam się czy to wzmożone napięcie mięśniowe czy po prostu takie cięższe tygodnie? 🥴

reklama
Ja miałam podobnie. U nas okazało się, że synek miał wzmożone napięcie mięśniowe w barkach i nóżkach, a osłabione w brzuszku + rozejście mięśnia prostego. Do fizjo zgłosiłam się dopiero w okolicach 4 miesiąca, kilka prostych ćwiczeń i prawidłowa pielęgnacja/noszenie sprawiło, że aktualnie rozwija się adekwatnie do wieku (6.5 miesiąca) , powoli wchodzi w czworaki, a te wszystkie nieprawidłowości zniknęły ☺ Polecam wizytę i dobrego fizjoterapeuty.

Hej. Mała 3-miesiące je z piersi tylko jak się przebudzi, jeśli chcę jej dać później pierś nawet jak minęło sporo czasu i na pewno jest głodna to pręży się, krzyczy i wygina. Często jest też tak przy usypianiu jej,nie może się uspokoić. Czy miałyście może tak? Zastanawiam się czy to wzmożone napięcie mięśniowe czy po prostu takie cięższe tygodnie? 🥴
Jak nie masz pewności to udaj się do fizjoterapeuty, żeby obejrzał mała. U nas takie wyginanie bylo sporadyczne, z butelki jadł bez problemu.
Koło 5 msc po wizycie u neurologa z innego powodu dostaliśmy zalecenie żeby raz w msc zobaczył go fizjoterapeuta. Po wywiadzie i kilku ćwiczeniach powiedział, że mały miał wzmożone napięcie i to prezenie to właśnie z niego

Też tak mieliśmy, fizjoterapeutka stwierdziła, że nasza mała faktycznie jest trochę bardziej spięta całościowo, ale w granicach normy. Nerwus po mamusi 😅 Mieliśmy też problemy z noszeniem w fasolkę, bo się jej ta pozycja w ogóle nie podobała, więc nam fizjo pokazała pozycje alternatywne. Myślę z perspektywy czasu, że może coś jej brzuszek dokuczał, bo trwało to z miesiąc/ półtora i potem zaczęła już ładnie jeść, mniej się denerwować. Wcześniej jak właśnie miałam takie problemy jak opisujesz to kombinowałam z pozycjami do karmienia, najłatwiej mi w takich chwilach było karmić na leżąco, więc też warto popróbować i koniecznie przejść się do fizjoterapeuty

Do góry