Katerinka_2
podwójnie szczęśliwa mama
Nie wolno im zrobic ci bety! Nie martw sie, nie zrobia.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Nie wolno im zrobic ci bety! Nie martw sie, nie zrobia.
płatny wychowawczy?
to jest coś takiego?
wiem że dziewczyny po zajściu w ciążę, wracały niby do pracy, przynosiły od razu L4 i potem siedziały na L4 i dostawały pieniądze i potem normalny macierzyński
ale o płatnym wychowawczym nie słyszałam
Wiem, że żeby mieć płatny macierzyński trzeba wrócić do pracy ale nie wiem jak wygląda sytuacja przy płatnym wychowawczym.
tak jest płatny wychowawczy, trzeba nie przekraczać 500 coś tam zł dochodu na osobę, wtedy dostaje się 400zł wychowawczego przez 2 lata.
Zastanawia mnie fakt że niby miałabym wrócić do pracy (czyli być na L4) i żeby ZUS się do mnie nie doczepił że tu wypłacał 400zł wychowawczego a za chwilę 1200zł wypłaty na L4.
dodam że umowę o pracę mam od 2010 do 2025 roku